Az Gelismis 74 Ilçe Daha Alt Bölge Desteginden Yararlanmaya Hak Kazandi

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, iller arasi gelismislik farklarini ortadan kaldiracak, illerin görece daha az gelismis ilçelerini kalkindiracak önemli bir adim atti. 39 ilin 74 ilçesi daha Resmi Gazete’de yayinlanan Cumhurbaskani Karari ile alt bölge desteginden yararlanmaya hak kazandi. Böylece Türkiye genelinde 337 ilçe bu imkana kavusmus oldu.

Yatirimlarda Devlet Yardimlari Hakkinda Karar’da Degisiklik Yapilmasina Dair Cumhurbaskani Karari Resmi Gazete’de yayinlandi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan imzali karar ile ilçelerin Sosyo-Ekonomik Gelismislik Siralamasi Arastirmasi’nin (Ilçe SEGE - 2022) sonuçlari esas alinarak ilçelerin gelismislik siralamasi güncellendi.

Resmi Gazete’de yayinlanan karar ile alt bölge desteginden yararlanabilen ilçelerin sayisi 263’den 337’ye çikti. Listeye 39 ilden toplam 74 ilçe daha eklendi. Yapilan düzenleme ile 6 bölgeli tesvik sisteminde bagli oldugu ilin gelismislik seviyesine kiyasla daha az gelismis durumda olan ilçeler bir alt bölge desteginden, bu ilçelerin OSB’leri ise iki alt bölge desteginden yararlanacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Türkiye’nin topyekun kalkinmasi amaciyla kullandigi bu destek modeli, il içindeki ve iller arasindaki gelismislik farklarini ortadan kaldirmayi; az gelismis bölgeleri daha hizli kalkindirmayi amaçliyor.

Bilecik’te temaslarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Bozüyük’te bulunan Vitra Karo Tesisi’nin açilisini gerçeklestirdi. Varank, törende yaptigi konusmada, “Bir müjdeyi de bu kürsüden tekrar ifade etmek istiyorum. Biz tesviklerimizi sosyoekonomik gelismislik endeksine göre veriyoruz. Illeri ve ilçeleri sosyoekonomik gelismisliklerine göre siraliyoruz. Daha dezavantajli olanlara tesvikte ayricalik yapiyoruz. Bir alt bölge tesviklerinden faydalanmasini sagliyoruz” dedi.

Bu baglamda ilçe bazli tesvik sistemini geçen sene devreye aldiklarini kaydeden Varank, “Anadolu’nun her tarafindan bize tesekkür edenler olmustu. Simdi SEGE’de bir güncelleme yaptik. Ilçelerimizi yeniden siraladik. 74 yeni ilçemizin SEGE’de bir alt bölge tesviklerinden faydalanmasi ile ilgili kararnameyi Cumhurbaskanimiz bugün yayinladi. Bu ilçelerden bir tanesi de Bilecik’te bulunuyor. Artik, Pazaryeri’nde yatirim yaptiginizda bir alt bölge tesviklerinden faydalanabileceksiniz. Bu da sehrimize ilçemize hayirli olsun diyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA