9.Malatya Anadolu Kitap Ve Kültür Fuari Kitapseverlerle Bulustu

Malatya Valiligi ile Malatya Büyüksehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Daire Baskanligi tarafindan düzenlenen, organizasyonunu ise Kültür A.S.’nin yaptigi, Malatya Kitap ve Kültür Fuari’nin 9’uncusu kapilarini kitapseverlere açti.

9.Malatya Anadolu Kitap Ve Kültür Fuari Kitapseverlerle Bulustu
Malatya Büyüksehir Belediyesi’nin ev sahipliginde Sezai Karakoç Anisina düzenlenen 9. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuari’nin açilisi yogun katilimla gerçeklestirildi.

Merhum Sair Sezai Karakoç anisina düzenlenen fuarin onur konugu Yazar-Felsefe ve Bilim Tarihçisi Prof. Dr. Ihsan Fazlioglu. Mismis Park fuar alaninda Yeni Fuar Merkezinde 13-22 Mayis tarihleri arasinda açik olacak olan fuar, 10:00 - 21:00 saatleri arasinda ziyaret edilebilecek.

9’ncu Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuari’nin açilisi nedeniyle bir tören düzenlendi.

Törene, Malatya Valisi Aydin Barus, AK Parti MKYK Üyesi Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, AK Parti MKYK Üyesi Malatya Milletvekili Öznur Çalik ile Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, Kaymakamlar, Siyasi Parti il ve ilçe Baskanlari, ilçe Belediye Baskanlari, Meclis Üyeleri, Fuarin Onur Konugu Prof. Dr. Ihsan Fazlioglu, Askeri ve mülki erkân ile STK Temsilcileri, Vakif- Dernek-Oda baskanlari, muhtarlar, ögretmen, ögrenci ve çok sayida kitapsever katildi.

Törenin açilis konusmasini yapan 9’ncu Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuari Onur Konugu Prof. Dr. Ihsan Fazlioglu, ’’Yunus Emre de oldugu gibi Mehmet Akif de oldugu gibi, Necip Fazil da oldugu gibi, Sezai Karakoç da oldugu gibi; sairlerimiz sadece verdikleri eserler ile anilan birer sair olmanin yanisira milletin önünü açan bir düsünüre dönüstüler. Bildiginiz gibi modernizm esas itibariyla tevhid dinlerinin ilkelerinden hareket ederek varligi büyüten ve evrendeki var olanlari sair olma gücünden temizleme olarak özetlenebilir, yani evrende varlik alaninda tanridan baska etkili olan hiçbir güç yoktur. Modernizm süreç içerisinde insani anlamdan arindirmak ve insani anlamsiz bir makineye dönüstürmek olarak anlasilmis ve özellikle 18. yüzyildan itibaren insan öte dünya fikrini iptal ederek yeryüzünde yasamaya çakili kalmis ve dünyayi klasik geleneklerde özellikle Islam geleneginde oldugu gibi sifat olmaktan çikartip bir cisme dönüstürmüstür. Ne demektir bu Kur’an-i Kerim’de bildiginiz gibi dünya ve ahiret diger sifat olarak belirtilmistir. Hiçbir zaman bizim gelenegimizde dünya ve ahiret isim halini almamistir. Isim çünkü özel bir seydir degismez, sifati degistirirsiniz kirmizi kalem dersiniz, yesil kalem dersiniz kalemin sifatlari degisir ama kalemin kendisi degismez’’ dedi.



“Kitabin iyisi kötüsü degil, kitaplarin hepsini okuyun”

Malatya’da ilk olarak 1980 yillardan sonra Kitap Fuari adi altinda etkinliklerin düzenlenmeye basladigini belirten Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, “Daha önce nikah salonunda kisa metrajli lokal anlamda kitap fuarlari yapildi. Daha sonraki süreçlerde yine kirtasiyecilerin kitaplarini sergiledikleri ve kendi imkanlariyla yine bölgeye hitap edecek ölçekte kitap fuarlari gerçeklestirmeye gayret ettiler. 2012 yilinda dönemin valisi Ulvi Saran beyefendi ve dönemin Belediye Baskani Ahmet Çakir beyefendi daha ulusal nitelikte bir sekilde düzenlenmesi noktasinda irade kararliligini ortaya koydular ve bugün 9’ncusunu gerçeklestiriyoruz.

2012 yilindan 2019 yilina geldigimiz tarihe kadar fuarlarimiz gerçeklestirildi ancak, 2020/2021 yilinda yasanan pandemi nedeniyle bu is iki yil inkitaya ugrattik. Esasinda insanlik tarihine baktiginiz zaman insanlik tarihinde önemli gün ve olaylar vardir, buluslar çesitli icatlar vardir. Buluslar insanlik tarihini ve insanligin akisini da birlikte beraberinde degisim sürecine ugratir. Yazinin bulunmasi, kâgidin bulunmasi, buharin bulunmasi, elektrigin bulunmasi, telekomünikasyon bilgisayarin bulunmasi ve son süreç içerisinde de akilli robotlarin yapay zekâlarin gündemimize girmesi ki daha önümüzdeki süreçte neler var onu bilemiyoruz. Tabi kâgidin bulunmasi, matbaanin bulunmasi bilginin dagitimi ve bilginin sürekli bir sekilde hizli bir sekilde yayilmasini ayni zamanda insanligin da hizli bir sekilde yükselmesini beraberinde getirmistir. Bizim inancimiz ve dinimizin bize ilk emri ’’oku’’ emridir. Diger taraftan Türk tarihine baktigimiz zaman onun abidelerine bakiyorsunuz ilk yazili anitlarimiz Orhun abideleri ve Yenisey anitlaridir. Onlarda da Türk milletine ögütler vardir. Bilge Kagan diyor ki üstten Gök çökmedikçe altta Yagiz yer delinmedikçe senin ilini töreni kim bozabilir ey Türk titre ve kendine dön. Türk tarihine baktiginizda Islam tarihine baktigimizda bize emir olunan seyler bize verilen görevler hakikaten önemlidir. Özellikle matbaanin bulunusu ve matbaanin ülkemize geç gelmesi de biraz bizi sikintiya ugratmistir, yani bilginin seyrek dagitilmasi arasindaki süreçte ama Osmanli’nin son döneminde matbaanin Ibrahim Müteferrika tarafindan getirilmesi ve bilginin yayginlastirilmasi dagitilmasi önce de Sahaflar vardi, sahaflarin bu isleri yazili olarak elle yazmalari hakikaten zordu. Bunun dagitimi da hakikaten çok zor oldu diye gözümüzün önünde geliyor. Okudugumuz zaman kisiligimizin benligimizi ve karakterimizin olusmasini kendi zihinsel muhasebemiz ve zihinsel muhakememizi, yol haritamizi ve yön pusulamizi çizmis oluruz. Okudugunuz kitaplari da egemenliginizin altina alin. Sadece Kur’an-i Kerim’e teslim olun’’ dedi.

Fuar hakkinda bilgi veren Güran, ’’9’ncu Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarimiz, bugün yeni yapmis oldugumuz Fuar merkezimizde gerçeklestiriliyor. 300’ün üzerinde yayinevi 300’ün üzerinde yazarimizin katilimiyla ve katilan yazarlarimizin gerek sivil toplum örgütleri ile söylesi, gerek ögrencilerimiz ile birebir söylesi, gerek kitapseverlerle imza törenleri, paneller sempozyumlar konferanslar gibi etkinliklerle dolu dolu geçecektir. Yesilyurt Belediyemiz ile Battalgazi Belediyemiz ve diger belediyelerimiz de bu isin paydasidir. Ayrica üniversitelerimiz, Milli Egitim Müdürlügümüz, Turizm Il Müdürlügümüz ve Sivil Toplum Kuruluslarimiz da bu isin birer paydasidir” dedi.



“Fuar alanina kitapseverler ücretsiz tasinacak”

Fuarin ilk günü nedeniyle yaklasik 200 bin kisinin ziyaret ettigini tahmin ettiklerini ve bunun çok önemli bir rakam oldugunu ifade eden Baskan Gürkan, “Belediyemiz ücretsiz olarak fuar yerine ögrencilerimizi, vatandaslarimizi tasiyor. Ayrica kitap almak isteyen degerli hemserilerimiz çocuklarimiz ola ki kitap alacak ekonomik maddi gücü yok onlara da burada Büyüksehir ve ilçe Belediyelerimiz tarafindan kitap alma kuponlari veriliyor. O kuponlarla gidip ihtiyaç duyduklari kitaplari alabilecekler. Bu anlamda belediye baskanlarimiza tesekkür ediyorum. Tabii Valiligimiz bu isin lokomotifidir. Sayin valimizle biz bu 4 yili geçen süre içerisinde birlik beraberlik içerisinde çok güzel bir çalisma örnegi sergiledik’’ seklinde konustu.



“Kitap okumak için özel zaman ayirmamiz gerekir”

Açilis programi nedeniyle bir konusma yapan AK Parti MKYK üyesi Malatya Milletvekili Öznur Çalik da konusmasinda “Bugün Büyüksehir Belediye baskanligimizin ev sahipliginde çok kiymetli bir programa sizlerle birlikte eslik ediyoruz. Ben öncelikle Kiymetli Valimize ve Degerli Belediye Baskanina bu organizasyonu Malatya ile yeniden bulusturduklari için cani gönülden tesekkür ediyorum. Okuduklarimizi, ögrendiklerimizi, yazdiklarimizi kendimize, bilime vakfettigimiz her anda o cesaretle korkmadan emin adimlarla ülkemiz için, milletimiz için, neslimiz için çalismaya devam edecegiz. Bu sene Sezai Karakoç anisina düzenlenen bu programda dirilis neslinin öncüsü Sezai Karakoç’u da rahmetle aniyorum. Bir kitapsever, bir kitap dostu olarak söylüyorum kitap okumak için özel zaman ayirmak gerekir ve en çok üzüldügüm kosarken kostururken en çok üzüldügüm vakit kitap okumak için zaman ayiramamaktir. Biz kitaplari okuyarak onlara gereken zamani ayirarak kendimize ciddi manada deger katacagini düsünüyorum’’ ifadelerini kullandi.

“Malatya’ya Kitap Fuarlari çok yakisiyor”

Daha sonra bir konusma yapan AK Parti MKYK Üyesi Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci de Malatya’nin okuyan bir sehir oldugunu belirterek, “Malatya sevgi ve barisin, huzurun hakim oldugu bir sehir. Malatya’ya kitap fuarlari gerçekten çok yakisiyor. Özellikle kadim medeniyetimizin, bizim mensup oldugumuz medeniyetin kitap üzerine kuruldugunu düsünürsek kitap okumanin ve kitapla hasir nesir olmanin ne kadar önemli oldugunu idrak ederiz. Gerçekten insanimizin kitaba erisimini kolaylastirma adina, insanimizin kitapla bulusma noktasinda Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan’in talimatiyla millet kütüphaneleri olusturma noktasinda büyük gayretler gösterildi. Milli Egitim Bakanligi bütçesi, bütün bakanliklar içerisinde en yüksek bütçeye sahip bir bakanlik haline getirildi.

Malatya’miza bir Millet Kütüphanesi kazandirmak için çalismalar devam ediyor. Insallah açilisini da yakinda gerçeklestirmis oluruz. Ben özellikle bu farin da bizlerin kitapla bulusmasi noktasinda bir vesile olacagina inaniyorum. Çok güzel yazarlari ilimizde agirlama firsati bulacagiz’’ seklinde konustu.



“Yazarlar ve sairler insanin hakikati bulma çabasi için ter döken insanlardir”

Cumhurbaskanligi Atama Kararnamesiyle Isparta Valiligi görevine atanan Vali Aydin Barus açilis töreninde veda konusmasi yapti. Barus, ’’Okumanin ve tefekkürün en önemli kaynagi kitaptir. Okurken kendimizi bambaska dünyalarin esiginde buluruz. Önümüzde kesfedilecek daha nice kapilar açilir. Okumayan sorumluluk üstlenmeyi sevmeyen kisidir. Baskalariyla düsüncelerini paylasmak ise daha büyük bir sorumluluk düzeyidir. Kalbi düsüncelerinizi baskalarina açmak cesaret ister. Bu cesareti gösterenler ancak yazarlar ve sairlerdir. Yazarlar ve sairler insanin hakikati bulma çabasi için ter döken insanlardir. Düsüncelerimizi ve hislerimizi baskalari ile paylastigimiz ölçüde samimi dostane iliskiler gelistirebiliriz. Kitap bir rehberdir ve bu rehberlerin basi Kur’an-i Kerim’dir. Bize hayati ögretendir kitap, hayat yolunda bizlere yol gösterendir. Sevgili Peygamberimizin sünnetidir, hadisleridir kitap, insanligin binlerce yillik medeniyet birikimini bizlere anlatandir kitap, atalarimizin bizlere emaneti medeniyet mirasini ögrendigimiz kaynaktir kitap. 9’ncu Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuari, hem yeni kitaplarla tanismak için bir vesile, hem bu kitaplari yazan, ter döken ve bizlerle düsüncelerini paylasan çok degerli yazarlarimizdan, sairlerimizle bir tanisma firsati olacaktir. Malatya’da yeni yazarlarin ve sairlerin ortaya çikmasina da kapi aralayacak bir organizasyondur bu. Malatya’nin kültür ve fikir hayatina çok degerli bir katkidir bu. Tüm kitapseverleri fuara bekliyoruz” dedi.



Göz yaslarina hakim olamadi

Vali Barus, yaptigi konusmasinda gözyaslarina hâkim olamazken, Malatya’yi çok sevdigini ve Malatyalilarin haklarini helal etmelerini istedi. Vali Barus’un yaptigi konusma sonrasinda 9’uncu Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuari’nin açilis törenine katilan konuklar Vali Barus’u ayakta alkisladi. Yapilan konusmalarin ardindan, Gürkan ve Barus tarafindan Onur Konugu Prof. Dr. Ihsan Fazlioglu’na plaket ve kayisi hediye edildi.

Daha sonra fuarin kurdelesi katilimcilar tarafindan hep birlikte kesilerek açilisi yapildi. Ardindan da tüm katilimcilar Kitap Fuarini birlikte gezdiler. Onur konugu Fazlioglu’nun imza etkinliginin yapildigi standi da gezen Barus, Milletvekilleri Çalik, Tüfenkci ve Baskan Gürkan, Fazlioglu’na kitap imzalatti.

Öte yandan, Malatya Büyüksehir Belediyesi tarafindan Kitap Fuarina gitmek isteyen vatandaslar için fuar süresince sehir merkezi Emekliler Parki önünden 11.00 - 19.30 saatleri arasinda her 30 dakikada bir ücretsiz otobüs seferi düzenlenecegi bildirildi.

Kaynak: İHA