Ses Kisikligi Sikayetiyle Gittigi Hastanede Girtlak Kanseri Oldugu Ortaya Çikti

Zonguldak’ta 61 yasindaki Ahmet Dinç, ses kisikligi sikayetiyle basvurdugu BEÜ Saglik Uygulama ve Arastirma Merkezi’nde erken evre girtlak kanseri oldugunu ögrendi. Kulak Burun Bogaz Poliklinigi’nde tedavisine baslanan Dinç’in bogazindaki tümör endolaringeal lazer cerrahisi yöntemiyle kanamasiz sekilde temizlendi. Eski sagligina kavusan Dinç, ameliyati gerçeklestiren doktorlara tesekkür etti.

Ses Kisikligi Sikayetiyle Gittigi Hastanede Girtlak Kanseri Oldugu Ortaya Çikti
Zonguldak’ta yasayan Ahmet Dinç, uzun yillar sigara kullanimi sonrasi geçen yil ses kisikligi problemi yasamaya basladi.

Bunun üzerine Bülent Ecevit Üniversitesi Saglik Uygulama ve Arastirma Merkezi Kulak Burun Bogaz Poliklinigi’ne basvurdu. Hastadan alinan biyopsi örnekleri sonrasi yapilan degerlendirmede erken evre girtlak kanseri oldugu tespit edildi.

Cerrahi ve radyoloji tedavi yöntemleri sunulan hasta, lazer cerrahisi yöntemiyle ameliyat olmak istedi. Kulak Burun Bogaz Poliklinigi’nde görevli Dr. Deniz Baklaci ve ekibi hastanin bogazindaki tümörleri lazer cerrahisi yöntemiyle temizleyerek çikartti. Eski sagligina kavusan Ahmet Dinç, ses terapistindeki tedavisini sürdürüyor.

Lazer cerrahi yöntemi avantaj sagladi

Ameliyati gerçeklestiren Dr. Deniz Baklaci, ameliyat sürecinde çesitli yöntemlerin olduguna dikkat çekti. Bu tür durumlarda hastanin yasi, tümörün çesidi gibi faktörleri de göz önüne aldiklarini belirten Baklaci, ekibiyle birlikte basarili bir ameliyat gerçeklestirdiklerini ifade etti.

Lazer cerrahisinin avantajini anlatan Baklaci, sözlerini söyle tamamladi:

"Ahmet bey 61 yasinda erkek hastamiz. Bize ses kisikligi sikayetiyle basvurdu. Hastada sigara öyküsü vardi. Sigarayi biraktigini belirtti bize. Yapilan muayenesinde ses telleri üzerinde bir kitleyle karsilastik. Biyopsi aldik. Sonucu girtlak kanseri olarak geldi. Hastamizi daha sonra evreledigimizde erken evre oldugunu kendisine belirttik. Tedavi seçeneklerini sunduk. Bunlar arasinda ameliyat ve radyo terapi bulunmaktaydi. Ameliyat ve radyoterapi arasinda basari sonuçlari olarak çok fazla fark olmamasina ragmen birbirinin avantajlari ve dezavantajlari bulunmakta. Hasta ameliyat olmak istedigini belirtti.

Biz cerrahiyi planladik. Aslinda iki teknik var. Açik ve kapali uygulanan teknikler. Bu hasta kapali teknik için uygundu. Hiçbir boyunda kesi olmadan yapilan bir cerrahi. Agizdan girerek yapiyoruz. Burada rutin konvansiyonel tekniklerimizden farkli olarak biz lazer kullandik. Lazerin avantajlari kanamanin az olmasi, ödemin az olmasi hastada herhangi bir soluk borusuna delik açilmadan cerrahinin sonlandiriliyor olmasi. Hastaneye yatis süresi, agrisi, yeme yutma güçlügünün diger uygulamalara göre az olmasi tabii ki avantajdi. Bu cerrahilerden sonra hastalari yakin takibe aliyoruz. Ses ve girtlak muayenesi yapiyoruz. Birinci ay kontrolü, ses terapisi için hastamizi yönlendirecegiz. Öncelikle hastalarin bu tarz cerrahiler için uygun olmasi lazim. Tümörün büyüklügü, hastanin yasi ek bir sürü faktör var. Bunlari çok iyi degerlendirmek lazim. Biz bütün hastalarimizi biyopsi aldigimiz safhada bu cerrahiyi gerçeklestirme ihtimalimiz açisindan degerlendiriyoruz. Bu ameliyati yapabilir miyiz? Tümörü çikartabilir miyiz? seklinde uzun uzun degerlendirmeler yapiyoruz."

Bir yildir yasadigi hastaliginin ameliyatla sona erdigini anlatan hasta Ahmet Dinç, "Bu hastalik bir seneden beri vardi. Hocama geldim. Hocam bana üç yöntem sundu. Hocalarima güvendigim için hangisinin benim için uygun görüldügünü sorarak o yöntemi kabul ettim. Lazer tedavisi uygun gördüklerini söylediler. Ama çok iyiyim simdi. Bir ses problemi var. Onu da terapi görecegim. Hiçbir seyim yok. Agrim yok. Hocam ve ekibine çok tesekkür ederim. Ameliyatim çok basarili geçti" diye konustu.

ZBEÜ Saglik Uygulama ve Arastirma Merkezi KBB Bölümü Anabilim Dali Baskani Doç. Dr. Duygu Erdem de "Hastamiz ses kisikligi sikayeti olan bir hastaydi. Erken evre ses tellerinde tümör vardi. Bu gibi durumlarda hastaya hem cerrahi yapilabilir. Hem de radyoterapi alabilir. Hastamiz da cerrahiyi tercih etmisti. Bu tercihi daha çok hastaya birakiyoruz. Lazer cerrahisi ile güzel komplikasyonsuz bir sekilde ameliyati gerçeklestirdik" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA