Kent Agaçlari Ve Ormanlarin Korunmasi Denizli'de Konusuluyor

Denizli Büyüksehir Belediyesi ve PAÜ, kent agaçlarinin ve ormanlarinin hastalik ve zararli tehditlerine karsi korunmasi için düzenlenen bilimsel çalismaya ev sahipligi yapiyor. Avrupali arastirmacilar arasinda etkilesim ve isbirligini destekleyen COST aksiyonu çerçevesinde düzenlenen programa 32 ülkeden 50’ye yakin bilim insani ve uzman katiliyor.

Kent Agaçlari Ve Ormanlarin Korunmasi Denizli'de Konusuluyor


Denizli Büyüksehir Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) isbirliginde kent agaçlari ve ormanlarinin hastalik ve zararli tehditlerine karsi korunmasi, bilimsel bilginin sürdürülebilir hale gelmesi ve çözüm yollari gelistirilmesi için 2 gün sürecek önemli bir bulusmaya ev sahipligi yapiyor. Avrupali arastirmacilar arasinda etkilesim ve isbirligini destekleyen COST Aksiyon çerçevesinde düzenlenen programa 32 ülkeden 50’ye yakin bilim insani ve uzman katiliyor. PAÜ Turizm Fakültesi Konferans Salonu’nda baslayan programa Denizli Büyüksehir Belediyesi Meclis Baskanvekili Ali Degirmenci, PAÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Necip Atar, Büyüksehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Baskani Merve Sakarya Serim, bilim insanlari ve davetliler katildi.

Degirmenci açilis konusmasinda, Büyüksehir Belediyesi olarak iklim degisikligine karsi gerekli aksiyonlari almaya devam ettiklerini belirterek, Türkiye’de iklim degisikligi eylem plani hazirlayan ilk 3 belediyeden biri olduklarini söyledi.



“Bu bizim için gurur kaynagidir”

Denizli Büyüksehir Belediyesi Meclis Baskanvekili Ali Degirmenci, Incilipinar Parki’nin Türkiye’deki tek Yesil Bayrak sahibi park olduguna dikkati çekerek, “Bu çalismalarimizi her yil revize ediyoruz ve Yesil Bayrak aktifligini devam ettiriyoruz. Yesil alanlardaki kaliteyi artirirken, bunlari korumaya yönelik de çalismalarimizi sürdürüyoruz” diye konustu.

Dünya Dogal Hayati Koruma Vakfi tarafindan 2021 yilinda düzenlenen Tek Dünya Kentleri Yarismasi’nda Denizli’nin Dünya 2’ncisi oldugunu hatirlatan Degirmenci, “Bu bizim için gurur kaynagidir. Bir basariyi yakalamak ne kadar zor ise onu sürdürülebilir kilmak belki ondan daha zor. Onun için bu güzel basariyi Denizlili vatandaslarimizla birlikte yasatmaya devam edecegiz. COST Aksiyon çerçevesinde Denizli özelinde ülkemizdeki ve Avrupa Birligi’ndeki agaç ve bitkilerin de zararlilardan korunmasi saglikli yasamalarini devam ettirmek ve insan hayatini daha kaliteli hale getirmek için bu projenin hayirlara vesile olmasini diliyorum. Bu projenin hazirlanmasinda emegi geçen herkese basarilar diliyorum” dedi.



Akademisyenler sorunlar ve çözüm önerilerini konusacak

PAÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Necip Atar ise, PAÜ olarak böylesine önemli bir etkinlige ev sahipligi yapmanin mutlulugunu yasadiklarini kaydetti.

Atar, “Avrupa ülkelerinin iklim ve uyum süreci çerçevesinde yesil altyapiya verdigi önem her geçen gün artmaktadir. Yesil altyapinin karakteristik unsuru olan agaçlar, iklim degisikligi, ticaret ve ulasim yoluyla getirilen yabanci hasereler tarafindan giderek artan bir sekilde tehdit edilmektedir. Bu ve benzeri konularin ele alinmasindan ve siz degerli bilim insanlarinca degerlendirilmis olmasindan son derece memnuniyet duymaktayiz” diye konustu.

Açilis konusmalarinin ardindan, Ögretim Üyesi Dr. Ceyda Beram ile Büyüksehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Baskani Merve Sakarya Serim, yapilan çalisma ve projeler hakkinda katilimcilara bir sunum gerçeklestirdi. Iki gün boyunca sürecek organizasyonda kent agaçlarinin sagligi konusu ile iliskili problemlerin ve bilgilerin belirlenmesi ve problemlerin belirgin bir sekilde azaltilmasi ve hafifletilmesi için ihtiyaç duyulan yenikliklerin belirlenmesi, gelistirilmesi ve uygulamaya aktarilmasi bilim insanlarinca degerlendirilip, konusulacak. Öte yandan program çerçevesinde bilim insanlari Denizli Büyüksehir Belediyesi Fidanligi, Servergazi Türbesi, Çamlik Mesireligi ve Incilipinar Parki gibi alanlari da ziyaret ederek inceleme ve tespitler yapacak.
Kaynak: İHA