Yilda Bir Kez Açiyor, Koparilmasinin Cezasi 109 Bin Lira

Manisa’ya özgü bir tür olan, Spil Dagi Milli Parki’nda yetisen ’Manisa Lalesi’ (Tulipa orphanidea), havalarin isinmasiyla birlikte çiçek açti. Yilda sadece bir kez açan koruma altindaki Manisa lalesini koparanlara, 109 bin 593 lira idari para cezasi uygulanacagi bildirildi.

Yilda Bir Kez Açiyor, Koparilmasinin Cezasi 109 Bin Lira
Manisa’nin 1517 rakimli Spil Dagi Milli Parki koruma altindaki Manisa laleleriyle renklenirken, laleleri koparmanin cezasi ise 109 bin 593 TL olarak belirlendi. Deniz seviyesinden bin 700 metreye kadar genis bir yükselti araliginda yayilis gösteren Manisa lalesi, bahar aylarinda havalarin isinmasiyla birlikte çiçek açmaya basladi.

Yaklasik 20 gün canli kalabilen Manisa lalesi, özellikle doga fotografçilarinin ilgi odagi oluyor. Doga Koruma ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürü Adil Sencan, nesli tehlike altinda bulunan Manisa lalesinin korunmasi için 2015 yilinda Manisa lalesi (Tulipa orphanidea) için Tür Eylem Plani hazirlatildigini ve bu çerçevede tür izleme çalismalarin halen Bölge Müdürlügünce yapildigini ifade etti.

Manisa Lalesinin baharin da müjdecisi oldugunu söyleyen Doga Koruma ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürü Adil Sencan, “Doga Koruma Milli Parklar Manisa Bölge Müdürlügü olarak, baharin habercisi olan Manisa Lalelerinin dogusunu inceliyoruz. Manisa Laleleri bahari bize haber verdigi endemik bitki türlerinden bir tanesi. Sadece Manisa’ya özgü bir türümüz. 20 günlük bir süre içerisinde yilda bir defa çiçek veriyor. Bu çiçek bin 517 metre rakimli Manisa Spil Dagi Milli Parkinin endemiklerinden bir tanesi. Bu türler dogada koruma altinda olan türlerdir. Dogada koruma altina bulunan türlerin koparilmasi dogadan yok edilmesinin cezasi 109 bin TL. Bu 109 bin TL idari para cezasina maruz kalmamak ve dogayi korumak, endemik türlerin gelisimini saglamak için herkesi bu konuda hassas olmaya davet ediyorum” dedi.



“Manisa Lalesi korundugu takdirde daha genis alanlara yayiliyor”

Manisa Lalesinin korundugu takdirde daha genis alanlara yayildigini gözlemlediklerini belirten Sencan, “Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü olarak 2015 yilinda biz Manisa Lalesinin gelistirilmesi, devamliliginin saglanmasi ve alaninin çogaltilmasi amaciyla bir eylem plani yaptik. Bu eylem plani çerçevesinde her yil eylem planlarinin sonuçlarini da paylasiyoruz. Burada sevindirici olarak sunu gördük; Manisa Lalesi korundugu takdirde gelisimini daha genis alanlara yaydigini gözlemledik. Manisa Lalesi, Spil Dagi Milli Parki haricinde Yuntdagi etekleri, Gölmarmara civarlarinda ve üst taraflarinda gözleniyor. Önemli olan da bunu korumak” ifadelerini kullandi.

Öte yandan geçmis yillarda lalelere zarar verenlere cezalarin kesildigini hatirlatan Sencan, bu yil henüz kimseye ceza kesilmedigini söyledi.

Kaynak: İHA