Rektör Çomakli Nahçivan'da Bir Dizi Temaslarda Bulundu

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli, Nahçivan Özerk Cumhuriyetine düzenledigi ziyaret çerçevesinde çesitli temaslarda bulundu.

Rektör Çomakli Nahçivan'da Bir Dizi Temaslarda Bulundu
Nahçivan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Elbrus Isayev’in misafiri olarak gittigi Nahçivan’da ilk olarak Nahçivan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclis Baskani ve Milletvekili Vasif Talibov ile bir araya gelen Rektör Çomakli, iki komsu ülkenin tarihsel birlikteliginin son yillarda atilan adimlarla daha da pekistigine vurgu yapti. Ardindan Türkiye Cumhuriyeti Nahçivan Baskonsolosu Mehmet Emin Kiraz ile bir araya gelen Çomakli, ülkemizin Nahçivan ile olan bagina ve gelecek sürece yönelik yapilmasi planlanan çalismalara yönelik bir sohbet gerçeklestirdi.

Konsolosluk ziyaretinden sonra iki üniversite arasinda gerçeklesecek is birligi için Nahçivan Devlet Üniversitesine geçen Rektör Çomakli, mevkidasi Rektör Prof. Dr. Elbrus Isayev ve ekibinin katilimiyla senato salonunda gerçeklesen toplantiya katildi.

Toplantinin ardindan iki üniversite arasinda imzalanan protokol ile birçok konuda anlasma saglandi. Ortak egitim, kültürel ve arastirma faaliyetleri ile dersler ve müzakereler için ögretim elemanlarinin degisimi, ortak ya da bagimsiz arastirma yapmak üzere lisans ve lisansüstü ögrencilerin degisimi konularinda mutabakata varildi.

Protokolde ayrica, seminerlere ve akademik toplantilara katilim, akademik malzeme, yayin ve diger bilgilerin karsilikli olarak degisimi, lisans ve lisansüstü ögrenciler için yariyillik ve yillik yurtdisi egitim-ögretim programlari, akademik kredi ve resmi transkript olanaklarinin sunulmasi kararlastirildi.

Imza töreninde, ülkelerin birbirleriyle is birligi yapmasinin önemli oldugunu, ancak bunlarin içerisinde en önemlisinin egitim alaninda yapilan is birlikleri olduguna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli, pek çok ülkeden üniversite ile is birligi yaptiklarina söyledi.



“Daglik Karabag’in Özgürlügüne Kavusmasiyla Yeni Bir Dönem Basladi”

Azerbaycan ve Nahçivan’i Türkiye’den ayri tutmadiklarini söyleyen Rektör Çomakli, kardes ülke üniversiteleriyle gerçeklestirilen anlasmalarinin kendileri için degerli oldugunu vurguladi.

Nahçivan Devlet Üniversitesi ile yapilan is birliginin iki kurumun tecrübelerini paylasmalarina zemin olusturacagina ve bilgi birikimlerinin karsilikli faydaya dönüstürülmesine katki saglayacagina inandigini belirten Prof. Dr. Çomakli sunlari söyledi: “Ar-Ge faaliyetleri olmadan egitimin saglikli yürütülmesi mümkün degil. Biz sadece egitim ve Ar-Ge alaninda degil, ayni zamanda lisans ve lisansüstü programlariyla da Nahçivan Devlet Üniversitesine kapilarimizi açacagiz. Degisim programlariyla Türkiye’den Nahçivan’a, Nahçivan’dan da Türkiye’ye ögrenci gelmesini arzu ediyoruz.”

“30 yillik esaretin ardindan Daglik Karabag’in özgürlügüne kavusmasiyla yeni bir dönem basladigini belirten Çomakli: “Bu dönemde Nahçivan ile Azerbaycan arasinda bir koridorun da açiliyor olmasi hasebiyle Türkiye, Azerbaycan ve Nahçivan arasindaki kara baglantisi ülkelerin ikili iliskilerine çok ciddi katkilar saglayacak” ifadelerini kullandi.

“Türkiye’den Gelen Misafirlerimizi Agirlamaktan Son Derece Mutluyuz”

Nahçivan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Elbrus Isayev, Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli ve ekibini Nahçivan’da agirlamaktan memnuniyet duydugunu belirterek, ülkeler ve üniversiteler arasi iliskiler açisindan bu ziyaretin önem arz ettigini söyledi.



Türkiye ile Azerbaycan’in, “Tek millet iki devlet” sözünün Daglik Karabag Savasi sirasinda bütün dünyaya bir kez daha gösterdigini belirten Isayev; birlik, beraberlik ve dayanisma içinde birçok ortak projede yer almaktan mutluluk duyacaklarini aktardi.

Nahçivan Devlet Üniversitesinin 80’i Türkiye’de olmak üzere dünyada 130 üniversiteyle is birliginde bulundugunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Isayev, özellikle Türk Üniversiteleriyle yapilan protokollerin kendileri için özel olduguna dikkat çekerek, akademik ve ögrenci degisim programlariyla bu is birliklerini daha da mükemmel hale gelecegini ifade etti.

Imza töreninin ardindan Nahçivan’in tarihi ve turistik yerlerini ziyaret eden heyet, daha sonra özel olarak düzenlenen konser programina katildi.

Kaynak: İHA