Ramazan Sonrasi Su Tüketimine Dikkat

Zonguldak’ta görev yapan Diyetisyen Gizem Günes, Ramazan ayinda alinan kilolarin verilmesi ve alinan kilolarin korunmasiyla ilgili bilgi verdi.

Ramazan Sonrasi Su Tüketimine Dikkat
Ramazan ayinda yagli yemeklerin tercih edildigini ifade eden Diyetisyen Gizem Günes, “Ramazan ayinda biraz daha yagli biraz daha karbonhidrat agirlikli besleniyoruz. Bunlarin hepsine veda etmemiz gerekiyor” dedi.

Günes, ayrica Ramazan ayinda su tüketiminin azaldigini söyleyerek, su tüketiminin yavas yavas 2 litre ya da 2 buçuk litreye çikarilmasi gerektiginin altini çizdi.

Günes açiklamasinda sunlari kaydetti;

“Öncelikle Ramazan boyunca yaptigimiz uzun açliklardan dolayi metabolizmamiz ister istemez, hem yavasliyor hem de düzene sokmak bir tik zorlasiyor aslinda. Uzun açliklar yeri geldiginde tedavi edici olabilir aliskanliklarimiza göre bu çok degisir. 6 ögün beslenmeden 3 ögün beslenmeden 2 ögün hatta 1 ögün beslenmeye geçtiginde ciddi sikintilar olabiliyor. Bunlar hastaliklari da tetikleyen süreç. Dolayisiyla bu süreci çok iyi yönetmek gerek. Olabildigince az az yemege baslamak gerek. 2 ögünden birden çok ögünlü beslenmeye geçtiginiz de aslinda kilo alimini destekleyici bir sey. Ögünleri hizlandirmadan yavas yavas arttirmak gerek. Onun disinda da öglen ögünlerine dikkat etmek gerek. Daha lifli gidalar tercih etmek gerek. Ramazan ayinda biraz daha yagli biraz daha karbonhidrat agirlikli besleniyoruz. Bunlarin hepsine veda etmemiz gerekiyor. Yine su tüketimi 1 litrenin altina düsebiliyor. Yine 2 litre ya da 2 buçuk litre su tüketimini arttirmamiz gerekiyor. Ramazan da tatli yeme aliskanliklarimiz var. Tatlilarin yerini meyveler almasi gerekiyor. Yaza girdigimiz su dönemde meyve sikintisi yasamiyoruz. Tabi ki meyve de porsiyon kontrolü çok önemli. Meyve de porsiyon kontrolüne de çok dikkat ederek, özellikle de saat 5’den önce meyve tüketimini sinirlandirmak gerek. Aksam da bir ögün eklememekte iki kisinin yasam sartlarina bagli olarak daha güzel olabilir. Bu sekilde verdiginiz kiloyu koruyup aldiginiz kiloyu da verebilirsiniz."
Kaynak: İHA