Özay Gönlüm Bagi Tinilariyla PAÜ'de Anildi

Pamukkale Üniversitesi’nde Usta sanatçi Özay Gönlüm’ün de anildigi, etkinlikte türküler söylendi. Bagi isimli enstrüman ile Özay Gönlüm’ün olusturdugu müzik anlayisini takip eden onun Yaren isimli sazindan ilham alan sanatçi üniversitede unutulmaz bir gün yasandi.

Özay Gönlüm Bagi Tinilariyla PAÜ'de Anildi


Pamukkale Üniversitesi Hierapolis Salonu’nda Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Altay Topluluklari Dil ve Kültürleri Uygulama ve Arastirma Merkezi, Çagdas Türk Lehçeleri ve Edebiyatlari Bölümü’nün birlikte düzenledigi “Yaren’den Bagi’ye Özay’dan Efe’ye” isimli etkinlik gerçeklestirildi.

Usta sanatçi Özay Gönlüm’ün de anildigi, etkinlikte türküler seslendirildi. Bagi isimli enstrümani ile Özay Gönlüm’ün olusturdugu müzik anlayisini takip eden, onun Yaren isimli sazindan ilham aldigini ifade eden Efe Güngör, Pamukkale Üniversitesi’nde unutulmaz bir gün yasatti. Açilis konusmasini yapan Prof. Dr. Nergis Biray, “Bugün bu degerlerimizden aslen 1940 yilinda Erzincan’in Tercan ilçesinde dogan ama daha bebek yaslarinda devlet memuru olan babasinin tayini vesilesiyle Denizli’ye yerlesen, hem asiklik geleneginin yasatildigi önemli bir cografi bölge olan Erzincan’in kültürünü ailesinden alarak hem de Denizli’nin kültürel yapisini içinde yasayarak özümseyen Özay Gönlüm’ü ayrica aniyoruz. Bugünkü saz ve sözümüzün de temelini teskil eden bu büyük usta, tiyatral yetenegi, yöresel icra teknigi, vokal yorumu ve yareni ile Türk halk müziginde bir ekol olmustur. Programimizda Özay Gönlüm’ün kültürel çizgisini çagdas müzik ve geleneksel müzigi birlestirerek uygulayan, yurt disinda Türk halk müzigini yasatmaya çalisan, Bagisiyle bizlere Özay Gönlüm’ün yarenini hatirlatan sanatçimiz türküleri ile oldugu kadar söylesimizde de yüksekokulumuzda misafir oldu” dedi.



“Gönlüm, özgün sanat anlayisi ile müzisyenlere ilham kaynagi olmustur”

Etkinlikte bildiri sunan Uzm. Samet Önder, “Müzik icrasini Yaren ile yarenlik etmek ifadesiyle tanimlayan sanatçi Özay Gönlüm, sanat hayatiyla Türk müziginde yepyeni bir ekol olusturmustur. Titiz ve hummali çalismalari ile pek çok Ege türküsünün derleyicisi olmus ve ardindan bu türküleri ‘Yaren’ adini vermis oldugu çalgi aleti ve kendine has üslubu ile yorumlamistir. Gönlüm, özgün sanat anlayisi ile birçok müzisyene de bu yönüyle ilham kaynagi olmustur. Ardindan olusan ekolün temsilcisi olarak Efe Güngör sanat hayatina Özay Gönlüm’ün etkisiyle baslamis, onun Yaren’ine, ‘Bagi’ adini vermis oldugu çalgi aleti ile yasadigi çaga uyarlamistir. Böylece Özay Gönlüm etkisiyle olusan halk müzigi icrasina yeni bir boyut kazandiran sanatçi Efe Güngör, hem son dönem popüler Türk müzik anlayisiyla baglantili hem de Özay Gönlüm gelenegini devam ettiren bir müzik algisi meydana getirmistir. Gelenek ile modernin bilesiminde ortaya çikan kültürel zenginligin ifade edilmek istenmesi bildirimizin temel amacidir” diye konustu.



Etkinlik sanatçiya sorulan sorular esliginde bir söylesiyle devam etti. Etkinlik sonrasinda Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulunda çay esligindeki sohbetten sonra etkinlik sona erdi.
Kaynak: İHA