OSB'ler Yesil Dönüsümde Türkiye'ye Örnek Olacak

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulusu (OSBÜK) tarafindan “OSB’lerin Yesil Dönüsümü ve Sürdürülebilirlik Çalistayi” düzenlendi. Çalistaya 81 ildeki organize sanayi bölge müdürleri ve OSB’lerin ilgili personelleri katildi.

OSB'ler Yesil Dönüsümde Türkiye'ye Örnek Olacak
Antalya’da bir otelde düzenlenen çalistayin açilisinda konusan OSBÜK Baskan Yardimcisi Seyit Ardiç, Türkiye’nin sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçeklestiren organize sanayi bölgelerinin Türk sanayisine lokomotiflik yaptiginin altini çizerek, OSB’lerin yesil dönüsüm sürecinde Türkiye’ye örnek olacagini vurguladi.

OSBÜK’ten 2053 hedefine destek

OSBÜK olarak, yesil dönüsüm sürecinde OSB’leri güçlendirecek önemli çalismalar yaptiklarini anlatan Ardiç, Türkiye’nin 2053 yilinda karbon nötr olma hedefini desteklediklerini aktardi. Ardiç, bu dönüsüm sürecinde özellikle yenilenebilir enerji yatirimlarinin çok önemli oldugunu kaydederek, “OSB’lerimizdeki yenilenebilir enerji yatirimlarinin artmasini çok önemsiyoruz. Su anda OSB’lerimizdeki yenilenebilir yatirimlarinin kapasitesi bin 282 MW’a ulasti. Bu kapasiteyi 2030 yilina kadar iki katina çikarmayi hedefliyoruz. Bu hedef dogrultusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiz ile birlikte sürekli çalismalar yapiyoruz. Çünkü yenilenebilir yatirimlari, yesil dönüsüm sürecinde bizim en güçlü kaslarimizdan birisi olacak” seklinde konustu.



OSB Bölge Müdürlerine ve çalisanlarina tesekkür

Ardiç, organize sanayi bölgelerinin yatirimcilarin bir numarali tercihi haline geldigini belirterek, bu basarida emegi olan OSB bölge müdürleri ve çalisanlarina tesekkür etti. Ardiç, sözlerine su sekilde devam etti:

“Bugün geldigimiz noktada ‘Türkiye’de nereye yatirim yapilir?’ sorusunun cevabi çok net olarak organize sanayi bölgeleridir. Yatirimcilarin bu teveccühünün altinda, OSB’lerimizde hizmet üreten bölge müdürlerimizin, çalisanlarimizin büyük emekleri var. Bu basari hikayesinin görünmeyen kahramanlari OSB’lerimizdeki tüm çalisanlarimiza tesekkür ediyorum.”

Ardiç, ayrica OSBÜK’ün yürüttügü projeler ve yaptigi çalismalarla ilgili bilgiler de verdi.

OSB’lere devlet destegi sürecek

Türkiye’nin planli sanayilesmesinde ve sürdürülebilir kalkinmada organize sanayi bölgelerinin önemine deginen Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan ise, OSB’lerin Türk sanayisine ve istihdama çok önemli katkilar sagladigini anlatti. Turan, “Bugün itibariyle ülkemizde OSB’si olmayan hiçbir ilimiz bulunmamaktadir. Ayrica Bakanligimizin 2022 yili yatirim programinda devam eden 110 OSB projesi bulunmakta olup, bu projeler için bugüne kadar 2022 yili fiyatlari ile yaklasik 2,5 milyar lira harcama yapilmistir. Bakanligimizca OSB uygulamalarina yönelik istikrarli devlet desteginin saglanmasina devam edilecektir. Organize sanayi bölgelerimizde doluluk oranimiz yaklasik yüzde 83 seviyesinde olup, bu OSB’lerimizde üzerinde tesis bulunan 56 bini askin parselde yaklasik 2 milyon 220 bin isçiye is imkani saglanmistir. OSB’lerdeki bos parsellerin tahsisinin yapilarak insaatlarinin tamamlanmasiyla bu sayinin 3 milyon kisiye ulasmasi beklenmektedir” dedi.



OSBÜK, OSB’lerin sorunlarinin çözülmesine öncülük etti

Konusmasinda Türkiye’deki tüm OSB’lerin tek çati kurulusu olan OSBÜK’e tesekkür eden Turan, OSBÜK’ün bakanlik ve OSB’ler arasinda güçlü bir köprü oldugunu vurguladi. Turan, sözlerini su sekilde tamamladi:

“Bakanligimiz ile OSB’ler arasinda koordinasyonu ve dayanismanin saglanmasi amaciyla kurulan OSBÜK, OSB’lerin sorunlarinin çözümüne yönelik ilgili kurum ve kuruluslar nezdinde girisimde bulunmak ve çalisma yapmak gibi çok önemli bir misyon üstlenmektedir. OSB’ler ve Bakanligimiz arasinda güçlü bir köprü vazifesi gören OSBÜK, OSB’lerin yükünü hafifleterek kuruldugu günden bugüne kadar OSB’lerin pek çok sorununu yasal yönden çözüme kavusturmasinda öncülük etmistir.”

Konusmalarin ardindan Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Proje Uygulama Birimi Uzmani Cihan Usta, katilimcilara “Yesil OSB Kriterleri” isimli bir sunum yapti. Sunum sonrasi Cihan Usta, Stratejik Plan ve Program Daire Baskani Orhan Kilinç ile Proje Uygulama Birimi Mühendisi Yesim Kiliç katilimcilarin sorularini yanitladi. Dört gün boyunca devam edecek çalistayin ilk gününde Antalya OSB Çevre ve Atik Su Isletme Müdürü Sema Kayhan, Ankara Sanayi Odasi 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesi Çevre Yönetimi Atik Su Isletme Müdürü Enise Dilek Demir ile Konya OSB Isletmeler Müdürü Ahmet Arundas organize sanayi bölgelerindeki iyi uygulama örneklerini anlatti.
Kaynak: İHA