Ögrencilerin Harçliklari Afrika'ya Can Suyu Olacak

Yozgat’in Saraykent ilçesinde ögrenciler, bayram harçliklarini Afrika’da su kuyusu açilmasi için biriktirdi.

Ögrencilerin Harçliklari Afrika'ya Can Suyu Olacak
Saraykent Kaymakamligi Afrika’da temiz ve saglikli içme suyu sikintisi çeken insanlara yardimci olabilmek amaciyla ilçede ‘Afrika-Saraykent Kardeslik Kuyusu’ projesi adi altinda kampanya baslatti.

Ilçe halkinin yogun katilim gösterdigi kampanyaya ögrenciler de kayitsiz kalmadi. Saraykent Kaymakamligi ve Ilçe Milli Egitim Müdürlügü koordinesinde okullarda nisan ayi boyunca degerler egitimi programi dogrultusunda ‘kardeslik’ temasi islendi. Ögrencilere, Afrika’da su sorunu yasayan insanlarin hangi zorluklara karsi yasam mücadelesi verdiklerini anlatan belgeseller ve sunumlar izlettirildi. Ögrenciler Afrika’da yasanan susuzluk ve suya bagli hastaliklara karsi da bilgilendirildi.

Ögrencilere birlik ve berberlik duygusu kazandirilmasi için hazirlanan proje ile ögrencilerin istegi üzerine kaymakamlik tarafindan bin 580 kumbara hazirlanarak ilçe genelindeki ögrencilere dagitildi. Ramazan Bayrami boyunca topladiklari harçliklari kumbarada biriktiren ögrenciler de, Afrika’da su kuyusu açilmasi için harçliklarini Kaymakam Ali Açikgöz’e teslim etti.

Ilçe halki, kurum ve kuruluslarin da destekleriyle 20 gün önce baslatilan kampanya da su ana kadar 300 bin TL toplanirken proje dogrultusunda Afrika’da 5 ila 10 bin vatandasin uzun yillar faydalanabilecegi su kuyularinin açilmasi planlaniyor.

‘Afrika-Saraykent Kardeslik Kuyusu’ projesine 15-20 gün önce basladiklarini söyleyen Saraykent Kaymakami Ali Açikgöz, “Kampanyamiza vatandaslarimizin yogun bir ilgisi var. Biz kisa bir sürede vatandaslarimizin yogun katilimi ile birlikte 300 bin TL’ye ulastik. Gayemiz orada donanimli bir su kuyusu açarak daha büyük çapli 5-10 bin kisinin faydalanabilecegi ve 50 yil boyunca insanlara hizmet verecek bir su kuyusuna kavusturmak istiyoruz” dedi.

Ilçedeki okullarda Afrika’da yasanan susuzluk ve suya bagli yasanan olumsuzluklari ögrencilere anlatmak istediklerini vurgulayan Kaymakam Açikgöz, “Okullarimizda her ay degerler egitimi programi dogrultusunda bir tema isliyoruz. Ramazan ayinin temasini ise ‘kardeslik’ olarak belirledik. Bu dogrultuda çocuklarimiza Afrika’da yasanan susuzluk ve suya bagli hastaliklar sebebiyle yasadiklari sikintilari anlatmak istedik. Çocuklarimiz bu konu ile ilgili videolar, belgeseller izlemeye basladilar. Ögrencilerimiz, bayram harçliklarini Afrika’daki kardeslerine yollamak istediklerini bizlere iletti. Her biri bireysel olarak bizden kumbara istediklerini ve bununla bayram harçliklarini daha rahat toplayabileceklerini ifade etti.

Biz de bunun üzerine bin 580 çocugumuzun tamamina kumbaralarini teslim ettik” seklinde konustu.

Afrika’da bir dakika içinde 15 çocugun hayatini kaybettigini ve yilda hayatini kaybeden 5 yas ve altindaki çocuk sayisinin 7 milyon olduguna deginen Kaymakam Açikgöz, “Bizim çocuklarimizin duygulari farkli. Ben buradaki çocuklarin sadece Türkiye’nin veya sadece Yozgat’in kaderini belirleyecegini düsünmüyorum. Bu çocuklar tüm dünyadaki mazlum milletlerin kaderini belirleyecek. Sayin Cumhurbaskanimizin Afrika ile ilgili yaptigi çalismalari biz burada tabanda da hissedilmesini istiyoruz. Bu çalismalari Cumhurbaskanimizin neden ve ne için yaptigini, bu yastaki çocuklarimiz anlayip içsellestirirlerse bizim Afrika ile ilgili hayallerimizi, oradaki mazlum insanlari daha iyi anlarlarsa Afrika çok daha yasanilabilir bir hale gelir” ifadelerine yer verdi.

Saraykent Ilkokulu 2. sinif ögrencisi Kübra Köroglu ise “Afrika’da su kuyusu için bayramda topladigim harçliklarimi getirdim. Su kuyusu için kumbaralarimizi açtik. Izledigimiz belgesel çok duygusal oldugu için çok etkilendim. Afrika’da su kuyusu açilacagi için paralarimizi gönderecegiz, çok mutluyum. Insallah onlar da saglikli suya kavusacaklar” dedi.

Bayram harçliklarini Afrika için topladiklarini belirten 2. sinif ögrencisi Recep Köroglu da, “Afrika’da herkesin çamurlu su içittigini gördüm bu yüzden bayram harçliklarimi vermek istiyorum. Orada su kuyusu açilmasini istiyorum. Paralarimiz topladik, Afrika’ya su kuyusu için gönderecegiz. Kaymakamimizdan kumbara istedik bize gönderdi içine bayram harçliklarimizi koyduk ve Afrika’ya su kuyusu için gönderecegiz” diye konustu.

Sehit Beytullah Yesilay Imam Hatip Ortaokulu 7. sinif ögrencisi Sude Naz Yavuz, “Biz burada temiz su içerken hatta sulari bosa harcarken Afrikalilar pis sulari içiyorlar. Bu sulardan hasta oluyorlar. Biz de belgesellerden gördük ve etkilendik. Kaymakamimizdan kumbara rica ettik, su projesine elimizden geldigi kadar destek olmak istedik. Bayram harçliklarimizi topladik ve elimizden geldigi kadar bu projeye destek olacagiz” dedi.

Kaynak: İHA