Karaman'da Dijital Sehir Ikiz Projesi Çekimleri Basladi

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Cografi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlügü tarafindan baslatilan “Dijital Sehir Ikizleri-3 Boyutlu Model Olusturma” çalismalari pilot il olarak seçilen Karaman’da basladi.

Karaman'da Dijital Sehir Ikiz Projesi Çekimleri Basladi
Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydaninda gerçeklestirilen tanitim programinda, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Cografi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlügü Daire Baskani Emra Sert, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi koordinatörlügünde Karaman Valiligi ve Karaman Belediye Baskanligi is birligi ile 10-11 Mayis 2022 tarihleri arasinda Karaman’da gerçeklestirilen dron ile Kent Izleme Pilot Çalismasi hakkinda bilgiler verdi. Sert, Türkiye ilk olarak yapilan ve iki gün sürecek olan çalismaya 16 ilden 16 drone ile toplam 35 il müdürlügünden personelin katildigini belirterek, “Meskun saha bölgesinde dron ile havadan elde edilecek görüntüler sonucunda elde edilecek sonuçlarin ilgili kurum ve kuruluslarla paylasilmasi amaçlaniyor. Uygulama ile maliyet konusunda tasarruf saglanmasi ve mükerrer veri üretiminin önüne geçilmis olacak. 3 boyutlu olarak üretilen veriler kadastro parselleri ve mekansal adres kayit sistemi ile entegre edilerek belediye kent bilgi sistemlerinde, planlama asamalarinda ve afet öncesi risk belirleme çalismalarinda kullanilabilecek. 2022 yilinda tüm Türkiye genelinde uygulanacak çalisma ile sehirlerdeki kentsel dönüsüm alanlari, tarihi mekanlar ile kiyi ve korunan alanlardaki degisimlerin izlenmesi amaçli yapilacak olan çalisma sonrasinda ’Dijital Sehir Ikiz Projesi’ verileri de güncellenmis olacak. Dron ile alinacak görüntüler sayesinde hava kirliliginin izlenmesi, takip edilmesi ve denetlenmesi de amaçlaniyor“ dedi.

Tanitim programina, Vali Mehmet Alpaslan Isik’in yani sira Belediye Baskani Savas Kalayci, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Cografi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlügü Daire Baskani Emra Sert ve Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Cografi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardimcisi Akin Kisa da katildi.

Kaynak: İHA