Kadinlar Dikiyor, Anadolu Lavanta Kokuyor

Son yillarda üretimi giderek artan ve kirsal turizmin canlanmasinda önemli bir etmen olarak görülen lavanta kadin kooperatiflerinin de en çok ilgi gösterdigi ürün oldu.

Kadinlar Dikiyor, Anadolu Lavanta Kokuyor
Adana’nin kirsal ilçesi Feke’de 5 yil öncesinde baslayan lavanta üretimi, ilçenin Tapan yöresinde kisa sürede lavanta vadisi olusturdu. 2-3 kadin girisimci ile baslayan lavanta üretimi bugün 40’a çikarken, yörede yaklasik 200 dekar alanda lavanta üretimi yapiliyor.

Geçimleri daha çok küçükbas hayvancilik olan yöre kadinlari gerek Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nün gerekse belediyelerin fide destegi ile 5 yil öncesinde kiraç tarlalarina lavanta dikmeye basladi.

Lavantalarin mor renkli çiçeklerinin açmasiyla tarlalar adeta film platosuna dönüsürken, yöreyi saran güzel koku ise yerli ve yabanci turistlerin ilgisini çekmeye basladi.

Tapan yöresinde ilki gerçeklestiren kadinlar Girisimci Kadinlar Tapaneli Kadin Kooperatifi’ni kurarak birlikte hareket edip gelecege emin adimlarla ilerlemeye basladi.

Ürettikleri onlarca dönüm lavantanin çayini, reçelini, kolonyasini ve buketini yaparak çocuklarinin gelecegi için adim atan kadinlar, ürünlerini Türkiye’deki zincir marketlere de satmaya basladi.

Lavantaya olan ilgiyi gören kadinlar bir yandan kooperatife üye olmaya bir yandan da lavantayi bölgede çogaltmaya devam ediyor. Son olarak Adana Il Tarim ve Orman Müdürlügü Uluslararasi Tarimsal Kalkinma Fonu (IFAD) destegiyle 4 kadin girisimciye 5’er dekardan 20 dekar daha lavanta dikimi yaptirdi.

5 dekarlik tarlasina Uluslararasi Tarimsal Kalkinma Fonu (IFAD) destegiyle lavanta diken Bediye Ari, komsularinin daha önce lavanta isine basladiklarini ve kendilerinin de orada gördükten sonra proje kapsaminda yapmak için basvuruda bulunduklarini belirterek, “Lavantalar yetismeye baslayinca kirsal turizm için gerekli olan altyapiyi hazirlayacagiz. Lavantalarin çiçeklerini yas olarak satip aile bütçesine katkida bulunacagim” dedi.

Tenkerli Mahallesinden Yeter Ocak ise Girisimci Kadinlar Tapaneli Kadin Kooperatifi’ne üye oldugunu bu yil 5 dekar alani lavantaya çevirdigini ifade etti.

Yetistirdigi lavantayi yas olarak satmayi planladigini kaydeden Ocak, “Bölgede lavantanin yayginlasmasiyla buraya gelenlerin sayisi da artacak” seklinde konustu.

Girisimci Kadinlar Tapan Eli Kadin Kooperatifi Baskani Hilal Köz ise gerek belediyelerin gerekse Tarim ve Orman Bakanligi’nin projeleri sayesinde Feke ilçesinde lavanta üretiminin yayginlastigini belirtti.

Girisimci kadinlarla birlikte yeni tesis edilecek olan lavanta bahçelerine fide dikimi yapan Feke Kaymakami Vahit Yilmaz ise kadin kooperatifi üyelerinin ilk bahçeyi 2017 yilinda kurdugunu belirterek, “Amacimiz sade bir gelir elde etmekten ziyade bölgede sürdürülebilir bir kalkinmayi amaçliyoruz. Su anda ciddi bir turizm potansiyeli olusmus durumda. Bundan sonra bunu bir kültür olarak yayginlastirmayi düsünüyoruz” dedi.

Kaynak: İHA