Her Yil 17 Milyon Insan Inme Geçiriyor

Nöroloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Kayim, her yil 17 milyon insan inme geçirdigini ve bunlarin 6 milyonunun hayatini kaybettigini söyledi.

Her Yil 17 Milyon Insan Inme Geçiriyor
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Saglik Hizmetleri Uygulama ve Arastirma Hastanesi Nöroloji Anabilim Dali ögretim üyesi Prof. Dr. Özlem Kayim Yildiz, 10 Mayis Inme Farkindalik Günü dolayisiyla açiklamalarda bulundu. Halk arasinda felç olarak da bilinen inmenin, beyni besleyen damarlarda kan akiminin kesilmesi veya bu damarlarda yirtilma sonucu gelistigini belirten Prof. Dr. Yildiz, beyin damarlarinin tikanmasi ya da kan akiminin azalmasi, beyin dokusuna yeterli oksijen ve besin maddelerinin temin edilememesine, bunun sonucunda beyin hücrelerinin ölümüne yol açtigini söyledi.



Kalp ve kanser hastaliklarindan sonra geliyor

Dr. Yildiz, inmenin tüm dünyada kalp hastaliklari ve kanserden sonra üçüncü sirada gelen ölüm nedeni oldugunu vurgulayarak, “Her yil 17 milyon insan inme geçirmekte ve bunlarin 6 milyonu hayatini kaybetmektedir. Ayrica inme, olusturdugu beyin fonksiyonlari kaybi nedeniyle engelliligin en basta gelen nedenlerindendir. Inme geçiren hastalar zihinsel islevlerde kayip, konusma ve anlama güçlügü, kol ve bacaklarda güç kaybi, yürüme güçlügü, yataga bagimli olma gibi uzun dönem engellilik olusturan sorunlarla karsi karsiya kalirlar” dedi.



Bu belirtilere dikkat

Dr. Yildiz, inme belirtilerinden söz ederek, “En sik karsilasilan inme belirtilerinin vücudun tek tarafinda, kol veya bacakta güç kaybi, hissizlik, yüzde kayma, konusma ve anlama bozuklugu, peltek konusma, bilinç ve denge bozuklugu, yutma bozuklugu, görme kaybi, çift görme ve ani gelisen siddetli bas agrisi. Bu belirtiler fark edildiginde vakit kaybetmeden 112 aranmalidir. Evde hastaya herhangi bir ilaç veya yiyecek verilmemelidir. Halk arasinda yaygin biçimde inanilanin aksine hastanin basini soguk suyla yikamanin herhangi bir yarari yoktur. Inme hastasinin tedavisi 112 ambulanslarinda baslar, 112 görevlileri inme hastasinin en hizli tedavi edilebilecegi merkeze transferini ve gidilen merkezin hazirlikli olmasini saglar. Inme belirtileri bir süre devam edip düzelse bile hastanin 112 ambulansi ile hastaneye nakli önemli ve gereklidir” seklinde konustu.



“Tedavide zaman önemli”

Prof. Dr. Yildiz, inme tedavisinde zamanin önemli oldugunu açiklayarak, “Hasta ne kadar erken tedavi edilirse tedavinin basari orani da o ölçüde yüksektir. Tedavide amaç tikali damarin açilmasi ve beyine kan akiminin saglanmasidir. Bunun için ilk 4,5 saatte damar yolundan trombolitik denen pihti çözücü ilaç verilebilir. Her ne kadar tedavinin üst siniri 4,5 saat olsa da ne kadar erken verilirse basari sansi o kadar artar. Ilk 6 saatte ve uygun hastalarda ilk 24 saate kadar anjio ile tikali damarin açilmasi mümkündür. Bu yöntemde atardamar içerisine girilerek pihti çikarilir. Tedavinin basari sansi yüksektir” ifadelerini kullandi.

“Saglikli bir yasam tarzi benimsenmeli”

Dr. Yildiz, saglikli yasam tarzina vurgu yaparak, “Inmenin nedenini saptamak için beyin ve boyun damarlari, kalp incelenir, hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekligi ve baska nedenler açisindan hasta degerlendirilir. Ayrica vakit kaybetmeden fizik tedavi uygulamasina baslanir ve engelliligin azaltilmasi amaçlanir. Inmeden korunmak için saglikli bir yasam tarzi benimsenmeli, tansiyon, kan sekeri, kolesterol risk durumumuzu bilmeliyiz. Tütün kullanimi ve hareketsiz yasamdan uzak durmaliyiz. Sebze agirlikli Akdeniz beslenme tipi beslenmeyi tercih etmeliyiz” dedi.

Kaynak: İHA