Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleser Açiklamasi

Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleser, Eti Maden’in yapmis oldugu çalismalar dogrultusunda tarihinde ilk defa geçen yil 2 milyon 630 bin ton bor ürünü sattigini açiklayarak, “Dünyadaki pazar payimiz yüzde 63. sahip oldugumuz rezerv orani ne kadar yüzde 73. hedefimiz pazardaki payimizi sahip oldugumuz rezerv seviyesine çikarmak” dedi.

Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleser Açiklamasi
Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleser, Hitit Üniversitesi tarafindan Gençlik Sohbetleri konulu konferansa katildi.

Meslek Yüksekokullari Kampüsü Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen programda "Bor’un Gelecegini Tasarlamaktan Bor ile Gelecegi Tasarlamaya" konulu bir sunum yapti.

Türkiye’de din ve digeri borun çok iyi bilindigini dile getiren Keleser, bu ülkede din ve bor ile ilgili herkes yorum yaptigini ve bu iki konunun herkes tarafindan çok iyi bilindigini ifade etti.

Dünyada 4.5 milyar ton bor rezervi bulundugunu kaydeden Keleser, “Ülkemizde 3.3 milyar ton bor rezervi var. Bu dünyadaki bor rezervlerinin yüzde 73’üne denk geliyor. 1.2 milyar bor rezervin yüzde 6’si Amerika Birlesik Devletlerinde, yüzde 6’si Rusya’da yüzde 5 Çin’de, geri kalan rezervler ise Bolivya, Sili, Arjantin’de bulunuyor.Dünyada yaklasik 4 milyon ton bor kullaniliyor. Bu rakamlara bakarsaniz Türkiye olarak biz dünyanin yaklasik bin yillik bor rezervini karsilariz. Türkiye’de hiç bor olmazsa diger ülkeler yaklasik 300-400 yil dünyaya bor verebilir” diye konustu.

Bor’un kullanim alanlari hakkinda da bilgiler veren Keleser, “Bor yüzde 50 cam sektöründe kullaniliyor. Ilk defa bu yil gübre üretiminin yüzde 16’sinda kullanildi. Seramik üretiminde yüzde 15 bor kullanilirken ilk kez gübredeki kullanim orani seramigi geride birakti. Ve yüzde 21oraninda diger sektörlerde kullaniliyor”

Bor’un yanci bir ürün olarak tanimlayan Keleser, “Bor yanci bir üründür. Girdigi her yere yanci girer. Borum mutlaka olmasi gereken üretim bantlari var. Borsuz da üretim olabilir. Bor kullanilirken borsuz üretime de geçilebilir. Bor’un böyle bir sikintisi da var. Bazi sektörlerde olmazsa olmaz. Bazi sektörlerde olmasa da olur. Bizim için niye önemli. Ne yapacagiz bu kadar boru. Satsak bitmiyor. Satmamiz lazim. Paraya ve katma degere çevirmemiz lazim. Bunun için üretim çesitligini artirmamiz lazim. Onun için borun girdigi alanlari artirmamiz lazim. Bu çok önemli. Bunun için AR-GE yapalim. Bunun için borlu katma deger ürünlere geçelim. Bor’un kullanim alanlarini artiralim diye çabaliyoruz. Tek amacimiz borun pazarini artirmak” ifadelerini kulandi.

2020 yilinda bor tüketiminin miktarinin yil 4.5 milyon ton üzerine çikacagini tahmin ettiklerini açiklayan Keleser, “Bundan sonra borun tüketiminin artis trendine girdigini görecegiz. Eti Maden’in yapmis oldugu çalismalar dogrultusunda tarihinde ilk defa Eti Maden geçen yil 2 milyon 630 bin ton bor ürünü satti. Dünyada yaklasik 4.1 milyon ton civarinda bor kullanildi. Bu yaklasik yüzde 63’e denk geliyor. Pazarimiz kaç yüzde 63. Sahip oldugumuz rezerv orani yüzde 73. Amerika Birlesik Devletleri’nin rezervi ne yüzde 6 Pazar payi 24. Amerika’nin Pazar payi rezervinin 4 kati. Bizim rezerv ne kadar yüzde 73, pazarimiz yüzde 63. Onun için bizim hedefimiz ney rezervimiz kadar pazar. Pazardaki payimiz rezervimiz kadar olsun” diye konustu.

Konferansi Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, akademisyenler ve ögrenciler izledi.
Kaynak: İHA