Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Milletimizi Mevcut Anayasadan Kurtarma Irademiz Bakidir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Milletimizi ruhunu 12 Eylül vesayetçilerinin üfledigi darbe mahsulü mevcut anayasadan kurtarma irademiz bakidir. Imkan buldugumuzda ülkemizi sivil, özgürlükçü ve kusatici bir anayasaya mutlaka kavusturacagiz" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Milletimizi Mevcut Anayasadan Kurtarma Irademiz Bakidir'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Idari Yargi Günü ve Danistay’in 154. Kurulus Yildönümü programinda konustu.

Siyasetin tabiati geregi etki alanini genisletmek isteyecegini belirten Erdogan, "Siyasetin etki alanini genisletme çabalarina yargi alani da dahildir. Hatta en baslarda gelir. Sanmayin ki bu sorun Türkiye’ye mahsustur. Amerika’sindan Avrupa’sina her yerde ayni çekisme yasanmistir. Buradan açikça ifade ediyorum Bu ülkede hiçbir savcinin, hakimin, yargi mensubunun hukukla bagdasmayan herhangi bir yaklasimla karsima gelmesini, taleplerimi hukuk disinda bir süzgeçle degerlendirmesini dogrusu istemem. Ayni zamanda yargi mensuplarinin bu hukukçu durusunu bilaistisna herkesin karsisinda ve sartta sergilemesini de beklerim. Darbelere kilif uyduran, vesayete koltuk degnekligi yapan, hukuk disi örgütlerin arka bahçesine dönüsen, menfaat hesaplarinin aleti olan bir yargi millet adina karar veremez" dedi.

FETÖ’nün yargi içindeki yapilanmasini animsatan Erdogan, "FETÖ ihanet çetesinin yargi içerisindeki dehset verici yapilanmasina hep birlikte sahit olduk. FETÖ belasinin ülkenin basina bu derece musallat olmasinda yargiya çöreklenen yapinin, örgütün emniyet ve ordu içindeki mensuplariyla birlikte çok önemli misyon üstlendigini biliyoruz. Ülkesine, milletine, adalete bagli savcilar ve hakimler kendi içlerinden baslayarak Türkiye’nin FETÖ tehdidinden hukuk yoluyla kurtulmasina da öncülük ettiler. Bu tarihi mücadelede görev alan tüm yargi mensuplarina bir kez daha sükranlarimi sunuyorum. Halen süren davalarda bu hassasiyetlerin en üst seviyede gözetledigine inaniyorum" açiklamasinda bulundu.

Yargi mensuplarina hitap eden Erdogan, "Anayasaya da derç edilmesini sagladigimiz yargi bagimsizligi ve tarafsizligi ilkesiyle insallah böyle tehditlerle karsilasmayacagimizi ümit ediyorum. Yargi mensuplari olarak sizlerin hukuk devleti ilkesi çerçevesinde verdiginiz ve vereceginiz her mücadelenizde yaninizda yer alacagimizdan süpheniz olmasin. Geçmiste hukuka aykiri pek çok tacize, cezaya muhatap olmus bir siyasetçi olarak ülke yönetimine geldigimden beri Türkiye’nin hukuk devleti niteligini güçlendirmenin mücadelesini veriyorum. Yaptigimiz reformlarla anayasadan yasalara, idari uygulamalardan uluslararasi sözlesmelere kadar genis bir alanda hukuk devletini tahkim ettik. Aslinda ülkemizi yeni, tamamen demokratik yaklasimla ve yalin dille yazilmis yeni bir anayasaya kavusturmak için TBMM bünyesinde defalarca tesebbüste bulunduk. Hatta bunun için mecliste tüm partilerin esit üye katilimiyla bir komisyon kurulmasina öncülük ettik" degerlendirmesinde bulundu.

Muhalefetin anayasa tutumunu elestiren Erdogan, "Maalesef bu tesebbüsümüz muhalefet partilerinin süreci tikayan uzlasmaz tavri sebebi ile akamete ugradi. Geçtigimiz yil yeni bir anayasa için tekrar harekete geçtik, kendi hazirliklarimizi yürütürken muhalefet cenahindan da ortaya en azindan bir metin teklifi koymasini bekledik. Aradan geçen bunca zaman ragmen önümüze üzerinde konusabilecegimiz herhangi bir metin gelmedi. Biz de kendi hazirligimizi beklemeye almak mecburiyetinde kaldik. Ancak milletimizi ruhunu 12 Eylül vesayetçilerinin üfledigi darbe mahsulü mevcut anayasadan kurtarma irademiz bakidir. Imkan buldugumuzda ülkemizi sivil, özgürlükçü ve kusatici bir anayasaya mutlaka kavusturacagiz. Bu süreçte, Anayasada pek çok degisiklikler yapildi. Anayasamizin toplumda özellikle, genellikle 134 hükmü geçtigimiz 20 yil boyunca degisti. Bunlarin bir kismi uluslararasi sözlesmelere uyum amaçliyken bir kismi da Cumhurbaskaninin halk tarafindan seçilmesi ve Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi’ne geçis gibi oldukça önemli degisikliklerdir. Sadece anayasa ile sinirli kalmadik. Ülkemizdeki temel kanunlarin neredeyse tamamini hem çagin gerekligine uygun hale getirecek hem de demokrasi ve özgürlük alanlarini genisletecek sekilde yenilemis olduk" dedi.

Ayricalikli usule sahip Devlet Güvenlik Mahkemeleri ve özel yetkili savcilik uygulamalarinin kaldirildigini hatirlatan Erdogan sunlari kaydetti:

"Yargida ikilige yol açan askeri mahkemeleri ve üst derece organlarini lagvederek sistemin bütünlügünü sagladik. Ilk derece mahkemeleriyle yüksek mahkemeler arasinda istinafi koyarak hem dosya yükünü azalttik hem kararlarin daha hizli, saglikli çikmasini temin ettik. Bilgi edinme hakkiyla Kisisel Verileri Koruma Kurumu’yla, Insan Haklari Esitlik Kurumu ile Kamu Denetçiligi vatandaslarimizin devlet karsisinda haklarini daha güçlü sekilde savunabilmelerini saglayacak mekanizmalari olusturduk. Kamu görevlilerine verilen cezalarin tamamini yargi yolunu açtik. Kadinlar, çocuklar, yaslilar, engelliler, sehit yakinlari, gaziler gibi bütün bu kesimlere yönelik pozitif ayrimcilik yapilmasini kural haline getirdik" ifadelerini kullandi.

Temel hak ve özgürlüklerin korunmasinda önemli bir imkan olan Anayasa Mahkemesi’ne bireysel basvuru sisteminin kuruldugunu söyleyen Erdogan, "Anayasanin ve kanunlarin degismesi ne ülkemize mahsustur ne de olumsuz karsilanmasi gereken bir durumdur. Hayatin akisi içinde ihtiyaç duyulan her konuda ve her vakit bu tür degisikliklerin yapilmasi gayet tabidir. Önemli olan bu sürecin milli iradenin üstünlügü esasina göre, demokrasinin kurallari çerçevesinde, usulünce ve toplum tarafindan benimsenerek yürütülmesidir. Bunun için biz geçtigimiz yil açikladigimiz yeni anayasa hazirligi mecliste gereken çogunlugu saglasa bile halk oyuna sunacagimizi ifade etmistik. Yeni kanunlar çikarilmasi ve mevcut kanunlarin degistirilmesi meclisin asli yasama görevidir. Yargi kurumlarimiz da karar ve içtihatlari ile kanunlarin ve diger mevzuatin güncellenmesine katkida bulunmaktadir" dedi.



"BU YENI SISTEMI ÇOK YAKINDA FIILEN BASLATIYORUZ"

Kanunlarin dogrulugu kadar kanun uygulayicilarin niteliginin de adaletin tecellisinde hayati öneme sahip olduguna dikkat çeken Erdogan söyle konustu:

"Yargi teskilatimizin insan gücünü, kalitesini ve donanimini artirmak için hakim ve savci yardimciligi sistemini getiriyoruz. Yarginin tüm kademelerinde toplamda 3 yil süreyle yardimci sifatiyla görev yapacak hakim ve savcilarimiz böylece sisteme bütünüyle hakim olacaktir. Bir anlamda ahilik gelenegimizin temelini olusturan usta çirak sistemini yargiya da tasiyoruz. Bu yeni sistemi çok yakinda fiilen baslatiyoruz. Önümüzdeki dönemde devletin basi ve yürütmenin temsilcisi olan Cumhurbaskani ile milli iradenin temsilcisi meclisimiz ve millet adina karar veren yargimizla ülkemizi her alanda daha ileriye götürmeyi sürdürecegiz. Danistay’imizin da bu çerçevede üstlendigi hayati fonksiyonla Türkiye’nin demokratiklesmesine, büyümesine, gelismesine katkida bulunmaya devam edecegine inaniyorum."

(Hülya Keklik /IHA)
Kaynak: İHA