Çölyak Hastalari Özel Etkinlikte Bulustu

Çölyak hastalari, farkindalik olusturmak için 9 Mayis Dünya Çölyak gününde düzenlenen özel etkinlikte bulustu.

Çölyak Hastalari Özel Etkinlikte Bulustu
Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü ile Tarla Bitkileri Merkez Arastirma Enstitüsü is birligiyle, 9 Mayis Dünya Çölyak Günü çerçevesinde Ankara Bitkisel Gidalar Arastirma Merkezi’nde çesitli etkinlikler düzenlendi.

Çölyak hastalarina farkindalik olusturmak amaciyla yapilan etkinlige kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluslari bir araya geldi.

Çocuk ve yetiskinlerin sadece yüzde 20’sine tani konulabildigi tahmin edilen Çölyak hastaligina farkindalik olusturmasi için düzenlenen etkinlikte ebeveynler hastalikla ilgili bilgi edinirken, hangi gidaya nasil ulasabildikleri de ögrendiler.

“Glütenli olan besinlerden uzak durulmali”

Gastroenteroloji Uzmani Doktor Alper Sancak, Çölyak hastalarinin almasi gereken önlemleri belirterek, “Çölyak hastaligi bir ince bagirsak hastaligidir. Bu hastaliga sebep olan tahillarda bulunan glüten proteinidir. Glütenli bir besin tüketen hastanin ince bagirsaginda bir hasar meydana gelir ve buna bagli birçok sikayet, belirti ve bulgu ortaya çikar. Öncelikle hastaligin tanisi konmali. Bunun için kan testi, endoskopi ve patolojik degerlendirme yapilmali. Eger hastaliga tam teshis konmussa glütenli olan besinlerden uzak durulmasi ve tam kisitlanmaya gidilmesi gerekmekte. Glüten tahillarda olan bir ürün oldugu için özellikle bugday, arpa ve çavdar gibi ürünleri kesinlikle diyetinden çikarmasi gerekmektedir” ifadelerini kullandi.

Tarla Bitkileri Arastirma Enstitüsü Müdürü Hümeyra Yaman ise çölyak hastaliginin çözümüne vurgu yaparak “Bugün 9 Mayis Dünya Çölyak günü bizler bu farkindaligi arttirmak, bilim insanlariyla sektör paydaslarini bir araya getirmek ve ayrica çölyakli hastalarla bir arada bulunmak amaçli böyle bir etkinlik düzenledik. Glütensiz gidalarin tüketilmesinin gerekliligi ön planda. Su an da tek çözümümüz bu sekilde. Fakat glütensiz gidalara ekleyecegimiz ürünler de var bunun farkindaligini olusturmayi amaçliyoruz. Aslinda çocuklarimiza glütenli gidalar yemedikleri zaman da mutlu olabileceklerini, o tip gidalarla da beslenebileceklerini, ziraat mühendisleri olarak onlara çok fazla seçenek sunabilecegini de göstermek istedik. Bu çalismalarimizi da onlara sunduk” diye konustu.

“Kantinlere glütensiz ürünler getirin ki çölyak hastalari sevinsin”

Çölyak hastalarinin yasadiklari zorluklara dikkati çeken 11 yasindaki Hülya Beren Çiftçi ise “Çavdar, yulaf, bugday gibi besinlerin içinde glüten diye bir protein var. Bu protein bazi insanlara zarar veriyor ve buna da Çölyak deniyor. Çesitler biraz az geliyor bu yüzden glütensiz olmayan bir ürün canim çektiginde ve bunu yiyemeyince bazen üzülüyorum o yüzden biraz daha çesit olmali. Glütensiz ürün yok kantinimizde ama gelse iyi olur. Çünkü dünyada bir sürü çölyak hastasi var ve okula gidiyor. Kantinden bir sey yiyemedikleri için arkadaslarini görünce canlari çekebiliyor. Ne olur okul kantinlerine glütensiz ürünler getirin ki çölyak hastalari sevinsin” ifadelerini kullandi.

7 yildir Çölyak hastasi olan Fatmanur Köse glütensiz ürünlerin fiyatlarinin yüksek olduguna deginerek “Market reyonlari gittikçe küçülüyor, büyüyebilir. Tüm okul kantinlerine glütensiz yiyecekler gelebilir. Çünkü Gittikçe reyonlarimiz küçülüyor ve neredeyse hiç bulamiyoruz ve nedense ücretleri de yüksek oluyor” dedi.

8 yasindaki Çölyak hastasi Arda Mete Nane ise “2-3 günlük glütensiz diyet yaparak bizi anlayabilirler. Çok zorluklar çekiyoruz, arkadaslarimiz gözümüzün önünde bazen bir seyler yiyorlar çok canimiz çekiyor, yemesinler yani” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA