Çocuklarda Ev Kazalari Ölüm Ve Kalici Sakatliklara Sebep Olabilir

SAKARYA – Ev kazalarinin, çocuklarda ölüm veya kalici sakatliklara sebep olabildigini aktaran Çocuk Sagligi Ve Hastaliklari Uzmani Dr. Erbil Sak, aileleri riskli durumlar için bilgi ve tedbirli olmalari konusunda uyardi.

Çocuklarda Ev Kazalari Ölüm Ve Kalici Sakatliklara Sebep Olabilir


Yapilan arastirmalara göre hem ülkemizde hem de dünyada ev kazalari dikkat çekici bir oranda yaralanma, kalici hasar hatta ölüme sebep olabiliyor. Özel Adatip Hastanesi, Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Erbil Sak ise bu oranda çocuklarin 4. sirada yer aldigini aktardi. Sak, 1-6 yas arasi çocuklarda siklikla görülen ev kazalarinin önlenebilecegini de vurguladi.

“Ev kazalari, erkek çocuklarda kiz çocuklara oranla 2 kat daha fazla görülmektedir”

Erkek çocuklarda bu oranin kiz çocuklara göre 2 kat daha fazla olduguna dikkat çeken Uzm. Dr. Erbil Sak, “Ev kazalari, erkek çocuklarda kiz çocuklara oranla 2 kat daha fazla görülmektedir. Anne ve babanin egitim düzeyi arttikça ev kazalari için alinan tedbirler artmakta ve kazalar azalmaktadir. Düsük ve orta gelirli ülkelerde ev kazalarinda yaralanmaya bagli ölümlerin yüzde 90’dan fazlasini maalesef çocuklar olusturmaktadir. Ev kazalari genellikle ev içi ve balkon, bahçe veya havuz çevresinde olusmaktadir. Kis döneminde yaniklar ve elektrik çarpmalari daha fazla iken, yaz döneminde düsmeler, zehirlenmeler ve bogulma vakalari artmaktadir. Ev kazalarinin önlenmesinde daha önceki yasanmisliklar, tecrübe, bilgi ve egitim düzeyi önemlidir. Çogunlukla bilgisizlik, tedbirsizlik, ihmal gibi önlenebilir insan hatalari ön plandadir. Bu nedenle ev içi, balkon, merdiven, elektrik prizleri, kaygan zemin, toksik maddeler gibi riskli durumlar için bilgili tedbirli olmak çok önemlidir” dedi.

Kaynak: İHA