Bir Kare Fotograf Için Günlerce Bekledigi Oluyor

Sivas’ta Cumhuriyet Üniversitesi Mimarlik Fakültesi ögrencisi Mustafa Aslan, egitimi disindaki tüm vaktini dünyanin en fazla sabir isteyen tutkularindan biri olan doga fotografçiligina ayirdi. Aslan bir kare fotograf için günlerce beklemek zorunda kaliyor.

Bir Kare Fotograf Için Günlerce Bekledigi Oluyor
Mustafa Aslan, egitimi disindaki tüm vaktini her seyden çok sevdigi doga fotografçiligina adadi. Aslan, hafta içi ders saatlerinden sonra ve hafta sonunun tamamini dogada yaban hayvanlarini görüntüleyebilmek için harciyor. Bazen bir tek kare fotograf için günlerce beklemek zorunda kaliyor. Yaban hayvanlarini görüntülerken fark edilmemek için kamuflaj uygulayarak adeta onlardan biriymis gibi davranip hiç hareket etmeden saatlerce bekleyen Aslan, en büyük hayali olan vasaklari görüntüleyebilmek için tam 2 yil bekledi. 2 yilin sonunda 13 farkli vasak görüntülemeyi basardi.

Egitimi disindaki tüm vaktini bu ise adadi

Mustafa Aslan egitimi disindaki tüm vaktini dogada geçirdigini belirterek, “Okul disindaki tüm vaktini ben Mustafa Aslan 25 yasindayim yaklasik 5 yildir doga ve yaban hayati fotografçiligi yapiyorum. Bir yandan fotograf çekerken bir yandan da ögrencilik hayatima devam ediyorum. Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde Mimarlik ögrencisiyim. Iki isle birlikte ugrasmak bir yandan yorucu oluyor ama dogaya gidip güzel görüntüler yakaladiktan sonra bu yorgunlugumu unutuyorum. Okuldan çiktiktan sonra birkaç saatlik vaktim kaliyor ama hafta sonu tamamen bana ait. Bir yandan uzun tatillerimi de tamamen fotograf ve videoya ayiriyorum” dedi.



250’den fazla kus türü görüntüledi

Aslan, 250’den fazla farkli kus türü görüntüledigini ifade ederek, “Yaban hayatindan birçok hayvani görüntüledim. Görüntüleyemedigim çok fazla hayvan kalmadi. Bu güne kadar 250’den fazla kus türünü ve basta vasak olmak üzere kurt, ayi gibi çesitli kara memelilerini fotografladim. Çocukluk yillarimda filmli fotograf makinesiyle tanismistim o zamandan beri fotografa merakliyim. Çocuklugumda bir yandan sürekli yaban hayati belgeselleri izliyordum Afrika ve Türkiye’deki yaban hayvanlarina bayagi asina olmustum. Bu canlilar da beni kendilerine çok fazla çektiler. Ben de ilerleyen yillarda yaban hayatinda hayvanlari görüntülemek istemistim ve bu sekilde basladim” dedi.



Bazi türleri görüntülemek zaman aliyor

Aslan, bazi hayvan türlerini görüntüleyebilmek için uzun süre beklemek zorunda kaldigini belirterek, “Bazi türler için çok fazla zaman harcamak gerektiriyor. Mesela vasak için 2 yil zaman harcadim. Bu 2 yilda yaklasik 13 defa vasak görüntüleyebildim. Bu sayi çok yüksek aslinda birçok fotografçi bu kadar sanli olamayabiliyor maalesef. Ben foto kapan ile degil DSLR fotograf makinesiyle çekiyorum. Bu yüzden çekebilmek için hayvanin karsimda olmasi gerekiyor. Bu da çok zor bir sey vaktimin çogunu buna ayiriyorum” dedi.



Amaç hayvanlari insanlara tanitmak

Aslan, dogada nadir görülen hayvan türlerini insanlara tanitmayi amaçladigini vurgulayarak sunlari söyledi:

“Ben basta Türkiye olmak üzere dünyadaki bütün hayvanlari insanlara tanitmak için bir araç olmak istiyorum. Çünkü taniyamadigimiz, bilmedigimiz bir seyi taniyip koruyamayiz. Bu hayvanlar hepimiz için bir dünya mirasi. Yapmak istedigim seyler arasinda bir belgesele imza atmak istiyorum. Su anda yapmak istedigim bir kitap projesi var. Ileride Türkiye’nin yaban hayatini anlatacagim fotograflarini ve hikayesini anlatacagim bir kitap çalismasi istiyorum.”
Kaynak: İHA