Astim, Uygun Dozda Düzenli Ilaç Kullanimiyla Kontrol Altinda Tutulabiliyor

Türkiye’de her üç astimlidan yalnizca birinin hastaligi kontrol altinda. Tedavi edici ilaçlarin uygun dozda düzenli kullanimiyla astim kontrol altinda tutulabiliyor.

Astim, Uygun Dozda Düzenli Ilaç Kullanimiyla Kontrol Altinda Tutulabiliyor
Alerji ve Klinik Immünoloji Uzmani Prof. Dr. Dilsad Mungan, hastaligin kontrol altina alinmasi sayesinde astimli bireylerin normal yasamlarini sürdürebilecegini söyledi.



Dünya Saglik Örgütü verilerine göre, tüm dünyada 339 milyon kisinin astimi oldugu tahmin ediliyor ve dünyada her yil 400 binden fazla insan astim nedeniyle hayatini kaybediyor. Bulasici olmayan hastaliklar arasinda ülkemizde en yaygin olarak görülen hastalik olan astimin görülme sikligi giderek artiyor. Yapilan son çalismalar Türkiye’de 4 milyonun üzerinde astim hastasi bulunduguna, yani hastaligin her 100 kisiden besinde görüldügüne isaret ediyor. Güncel klinik çalismalar dogrultusunda astim tedavisinde gelismeler kaydedildigini belirten Mungan, kronik bir hastalik olmasi sebebiyle astimin tedavisinin olmadiginin düsünülmesinin tehlikeli bir yanilgi oldugunu belirterek, astim kontrolünün önemine dikkat çekti. Mungan, “Astim kronik bir hastaliktir. Tedavideki amaç hastaligi tamamen ortadan kaldirmak degil, belirtilerinin kontrol altina alinmasi ve hastanin yasaminin normale en yakin sekilde devam ettirilmesidir. Tedavi sürecinde sikâyetlerin ortadan kaldirilmasina, solunum fonksiyonlarinin en iyi düzeyde tutulmasina ve hastanin normal yasamini sürdürebilmesine odaklanilir. Uygun ilaç tedavisinin verilmesi ile astim belirtileri kontrol altina alinabilmektedir. Buradaki esas hedef tedavi edici ilaçlarin doktorun önerdigi dozda düzenli olarak kullanilmasidir” dedi.

Mungan, “Astimin tedavisinde en önemli rolü kontrol edici ilaçlar üstlenir, kurtarici ilaçlar ise astim ataklarina karsi kullanilir. Kurtarici ilaçlarin anlik rahatlama hissine kapilip kontrol edici ilaçlarin göz ardi edilmesi büyük riskler tasir, astim ataklarini davet eder. Kontrol edici ilaçlarin düzenli kullanimi tedavinin basarisi için önem tasir” diyerek, kontrol edici ve kurtarici ilaçlarin birlikte, dogru kullaniminin önemine dikkat çekti.

Astim kontrolü kavraminin tedavi sürecindeki önemine dikkat çeken Mungan, “Astim tedavisinde ataklarin engellenmesine ve hastanin ilaçlarin yan etkilerinden korunmasina dikkat edilir. Verilen tedavi ile yasam kalitesinin yüksek tutulmasi ve bununla birlikte ataklarin engellenerek, ilaç yan etkilerinden korunma saglanmasi astimin kontrol altinda oldugunu gösterir. Dünya genelinde hastalarin büyük bir bölümü kontrolsüz astima sahip, bu olumsuz durum ülkemiz için de geçerli. Yapilan çalismalar Türkiye’de kontrollü astimlilarin tüm astim hastalari içinde yalnizca üçte bir oraninda olduguna isaret ediyor” dedi.

Mungan, astim kontrolünde hastalarin ilaçlarini doktorunun önerdigi sekilde kullanmasinin, sigarayi birakmanin, obez hastalarin kilo vermesinin, saglikli ve dengeli beslenmenin, düzenli egzersiz yapmanin ve solunan ortam havasini temiz tutmanin büyük rol oynadigina dikkat çekti.
Kaynak: İHA