Ali Ramazan Benli Açiklamasi 'Bedensel Engellerin Önüne Geçmek Için Ilk Yardim Çok Önemli'

10-16 Mayis Engelliler Haftasi dolayisiyla Kayseri Il Kültür Müdürlügü ve Anadolu Sosyal Sorumluluk Dernegi (ASOS) is birligi ile etkinlik düzenlendi. Etkinlikte yaptigi konusmada kendisinin de bir trafik kazasi sonucunda engelli oldugunu söyleyen Kayseri Il Saglik Müdürü Ali Ramazan Benli, “Bedensel engellerin önüne geçmek için ilk yardim çok önemli” dedi.

Ali Ramazan Benli Açiklamasi 'Bedensel Engellerin Önüne Geçmek Için Ilk Yardim Çok Önemli'
Il Kültür Müdürlügü Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlige Vali Yardimcisi Mehmet Sadik Tunç, Kayseri Cumhuriyet Bassavcisi Abdulkadir Akin, Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) Rektörü Kurtulus Karamustafa, Kayseri Il Saglik Müdürü Ali Ramazan Benli, Il Kültür Müdürü Sükrü Dursun, ASOS Baskani Kadircan Gökalp, yönetim kurulu ve dernek üyeleri, Türk Kizilay Kayseri Sube Baskani Cafer Beydilli, Bedensel Engelliler Sanat Tiyatro Toplulugu (BESEM) üyeleri ile vatandaslar katildi.

Bu haftada engellilere toplumda dikkat çekmek için çalismalar yapildigini söyleyen ASOS Baskani Kadircan Gökalp, “Anadolu Sosyal Sorumluluk Dernegi (ASOS) adi altinda yaptigimiz bu etkinligimizde 10-16 Mayis Engelliler Haftasi dolayisiyla burada toplandik. Bu etkinlikteki amaç, dünyada Birlesmis Milletler’e bagli 156 ülkede ayni anda kutlanan bir haftadir. Bu haftalar engellilerin topluma karismasi, engellilere ne oldugunun anlatilmasi, engellilerle ilgili farkindalik olusturmak amaci ile düzenlenmektedir. Biz de ASOS olarak her sene bu tür etkinliklerimizi gerçeklestirmekteyiz. Bu etkinliklerde de isitme, görme, bedensel ve zihinsel engelli arkadaslarimizin yapacaklari faaliyetleri izleyecegiz. Engellerin önü açildikça yapamayacaklari hiçbir seyin olmadigini zaten görüyoruz. Engellilerimiz arasinda ögretmenlerimiz, doktorlarimiz, mühendislerimiz ve buna benzer birçok kesimden insanlar var. Engellilik her sekilde olabiliyor. Dogustan ve ya daha sonradan olan sebeplerden kaynaklanabiliyor. Bundan dolayi lütfen trafik kurallarina uyalim. Emniyet kemerimizi takalim. Bana öldü demisler ama bu sekilde hayatimi idame ediyorum. Katilimlariniz için hepinize tesekkür ediyorum” dedi.

Il Saglik Müdürü Ali Ramazan Benli, kendisinin de bir trafik kazasi sonucunda engelli kaldigini söyleyerek, “Her engellinin hayatta bir hikayesi vardir. Ben de karsinizda bir engelliyim. Protezlerimle barisik yasiyorum ve ayaktayim. Hikayemde dogum günümden 4 gün önceydi. Normalde Istanbul’da yasiyordum ama Yahyali’da bir motosiklet kazasi geçirdim. Kaza sonrasi olay yerine gelen 2 kisi beni öldü diye biraktilar. Diger gelenler arasindan birini tanidim ve seslendikten sonra beni tanidi kendisi. Kemerini çikarmasini ve bacagima baglamasini söylemistim kendisine ve burada ilk müdahale çok önemli. Kazalarda ilk yarim saat hayatta kalmanin en önemli konusu. Bunun için simdi Kayseri’de ilk yardim egitimi için olabildigince Saglik Müdürlügü olarak bu isin üzerinde duruyoruz. Su ana kadar Kayseri’de yaklasik 13 bin kisi ilk yardim egitimi aldi. Hedefimiz 50 bin ve insallah her kurumda ve platformda ilk yardim egitimi almayan kimse kalmasin istiyoruz. Özellikle kendini ifade edemeyen engellilerin mutlaka haklarini alabilmesi için ugrastik sürekli. Simdi de özellikle yatalak hastalar için Kayseri’de farkli bir uygulamamiz var. Evde yatalak hastasi olanlara hasta karyolasi gönderiyoruz ve bu sekilde de su an yaklasik 481 evde yatagimiz var. Toplamda da bin 800 aileye dokundugumuzu düsünüyorum. Ben bu programi düzenleyen herkese tesekkür ediyorum ve saygilar sunuyorum” ifadelerini kullandi.

Türk Kizilay Kayseri Sube Baskani Cafer Beydilli ise, “Biz Kayseri Kizilay olarak 1868 yilinda baslayan iyilik hareketini su anda son halkasiyiz. Bunu da insallah devam ettirecegiz. Bu iyilik hareketinde, nerede bir iyilik gerekiyorsa biz Kizilay olarak ona haziriz, kosmaya haziriz, kucaklamaya haziriz. Ben burada emegi geçen ve görev alan tüm arkadaslarimiza ayri ayri tesekkür ediyorum” dedi.

Konusmalarin ardindan engelli üyeler tarafindan gösteri düzenlendi.

Kaynak: İHA