AK Parti Grup Baskanvekili Akbasoglu Açiklamasi 'Istanbul Sözlesmesi'nin Çekilmesinde Hukuka Aykiri Bir Durum Yoktur'

AK Parti Grup Baskanvekili Muhammet Emin Akbasoglu, "Istanbul Sözlesmesi’nin çekilmesinde hukuka aykiri bir durum yoktur. 1963 tarih ve 244 sayili kanun ile Cumhurbaskanligi 9 Sayili Kararnamesi’nin ortaya koydugu hükümler çerçevesinde, yürütme ve yasama görev alanlariyla ilgili yetkilerini kullanmistir” dedi.

TBMM Genel Kurulunda kadina ve saglik çalisanlarina yönelik siddetin önlenmesini öngören Türk Ceza Kanunu ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi’nin birinci bölümü üzerindeki görüsmeler tamamlandi. TBMM Genel Kurulunda elestirilere cevap veren AK Parti Grup Baskanvekili Akbasoglu, muhalefetin gerçekleri çarpittigini belirterek, "Kadina verdigimiz degeri bu toplum çok iyi biliyor. Anayasal olarak kadinlara pozitif ayrimcilik getirdik. Milletimiz huzurlu toplum ile ilgili politikalarimizi benimsedigi için AK Parti iktidar oldu. Istanbul Sözlesmesi’nin çekilmesinde hukuka aykiri bir durum yoktur. 1963 tarih ve 244 sayili Kanun ile Cumhurbaskanligi 9 Sayili Kararnamesi’nin ortaya koydugu hükümler çerçevesinde, yürütme ve yasama görev alanlariyla ilgili yetkilerini kullanmistir” dedi.

Bazi Antlasmalarin Yapilmasi Için Cumhurbaskanina Yetki Verilmesi Hakkinda Kanun’un Inönü zamaninda yasalastigini belirten Akbasoglu, “Sonuç itibariyla, burada, hükümet, yürütme organi bir uluslararasi sözlesmeye imza atar. Bunu, uluslararasi sözlesmenin uygun bulunduguna dair kanunu Meclis kanun olarak çikartir, bir izin verir yani izin verir. Yürütme ister bunu imzalar, bu izni alir. Bunun birçok örnegi vardir. Bakanlar Kurulu imza attigi gibi, yine Bakanlar Kurulu, yürütme organi bunu sona erdirme noktasinda yetki sahibidir. Yürütme organinin yetkisinde olan islem yürütme organi tarafindan geri alinir. Daha önce, yürütme organi parlamenter sistemde Bakanlar Kuruluydu; Cumhurbaskanligi hükümet sisteminde yürütme organi Cumhurbaskanidir. Cumhurbaskani karariyla bunun sona erdirilecegi açik hükümdür. Bu Meclisin yapmis oldugu uygun bulma kanunu ise yürürlüktedir zaten. Yürütme, Meclisin yapmis oldugu kanunu yürürlükten kaldirmamistir, o bir izin verme sürecidir, izni vermistir. Bu karari, sona erdirme kararini veya katilma kararini verecek olan yürütmedir” diye konustu.

Kaynak: İHA