2022'Nin Ilk Dört Ayinda 666 Milyon Dolarlik Hali Ihracati

Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu, Zeynal Abidin Kaplan Baskanliginda toplanarak gündemi degerlendirdi. Ocak-Nisan 2022 dönemi hali ihracatinin yani sira sektörel sorunlarin da masaya yatirildigi toplantida Domotex Gaziantep Hali ve Zemin Kaplamalari Fuari öncesi yapilan hazirliklar hakkinda da karsilikli görüs alisverisinde bulunuldu.

2022'Nin Ilk Dört Ayinda 666 Milyon Dolarlik Hali Ihracati
GAIB hizmet binasinda bir araya gelen hali ihracatçilari, gündemi degerlendirerek 2022 yilsonu hedeflerine yönelik çalismalar degerlendirildi. GAHIB Baskani Zeynal Abidin Kaplan baskanliginda toplanan GAHIB yönetim kurulu, Ocak-Nisan 2022 döneminde Gaziantep ve bölgeden gerçeklestirilen hali ihracat rakamlarini degerlendirirken sektörel sorunlari ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini de masaya yatirdilar.

2022’nin dört aylik diliminde 666 milyon dolarlik hali ihracati

Toplanti sonrasi bir degerlendirme yapan GAHIB Baskani Zeynal Abidin Kaplan 2022 yilinin ilk dört aylik sürecinde bölgeden toplam 666 milyon dolarlik hali ihracatina imza atildigini ifade ederek Nisan 2022 döneminde ise 181 milyon 283 bin dolarlik makine hali ihracati gerçeklestirildigini sözlerine ekledi. Son dönemlerde bütün sektörlerde oldugu gibi hali sektöründe de bazi sorunlarin yasandigini, yasanan bu sorunlarin bütün sektörlerin ortak sorunlari oldugunu ifade eden Baskan Kaplan, “Dünya makine hali üretiminin yaklasik yüzde 70’lik bölümünü tek basina üreten bir ülkeyiz. Global sorunlarin yogun olarak yasandigi dünyada tüm sektörler gibi bizler de zaman zaman etkilenmekteyiz. Ancak bu sorunlar önümüzdeki süreçte çözümü mümkün olan sorunlar. Bizler ileriye bakmak, gelecege yönelmek zorundayiz. Bugün itibariyle, yilin ilk dört aylik sürecinde bölgemizden 666 milyon dolarlik hali ihracati gerçeklestirdik. Geçtigimiz yila oranla bir miktar düsüs var. Ancak tüm sektörler gibi bizler de hammadde fiyatlarindaki artislar, konteyner temin ve fiyatlandirma sorunlari, Rusya-Ukrayna savasi gibi global sorunlardan etkileniyoruz. Mevcut pazarlarimizi koruyarak yeni pazarlarda daha büyük is firsatlari yakalayacagimiza inaniyoruz. Geçtigimiz günlerde Suudi Arabistan’i ziyaret eden Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in girisimleriyle bu pazardaki eski gücümüze yeniden kavusacagimiz yönünde olumlu gelismeler yasanmaktadir” dedi.



Halicilarin gözdesi Amerika, Ortadogu, Avrupa Birligi ve Afrika ülkeleri

2022 yilinin ilk dört aylik hali ihracat rakamlarini da degerlendiren Baskan Kaplan, Nisan ayinda bölgeden 181 milyon 283 bin dolarlik makine hali ihracati gerçeklestirildigini, yilin ilk dört aylik diliminde ise 666 milyon dolarlik hali ihracatina imza atildigini ifade etti.

Ülke gruplari bazinda en büyük pazarin hali dünyasi için Amerika ülkeleri olduguna da dikkat çeken GAHIB Baskani Zeynal Abidin Kaplan, “Nisan 2022 döneminde Amerikan ülkelerine toplam 77 milyon 576 bin dolarlik ihracat yapilirken yilin ilk dört aylik diliminde ise 249 milyon 425 bin dolarlik makine halisi ihraç ettik. Yine en önemli pazarlarimizdan olan Ortadogu ülkelerine ise Nisan ayinda 30 milyon 276 bin dolarlik ihracat yaparken yilin ilk dört aylik sürecinde ise 122 milyon 814 bin dolarlik ihracat gerçeklestirildi.

Ülke gruplari bazinda üçüncü sirada yer alan Avrupa Birligi ülkelerine ise Nisan ayinda 26 milyon 704 bin dolar, yilin ilk dört aylik diliminde ise 115 milyon 53 bin dolarlik ihracat gerçeklestirildi.

Yine en önemli pazarlarimizdan birisi olan Afrika ülkelerine Nisan 2022 de 15 milyon 515 bin dolarlik ihracat yapilirken yilin ilk dört ayinda ise 66 milyon 824 bin dolarlik ihracatla bu ülkelerdeki agirligimiz devam etti” ifadelerini kullandi.

Ülke bazli ihracatta ise en fazla ihracatin Birlesik Devletler, Birlesik Arap Emirlikleri, Almanya ve Birlesik Kralliga gerçeklestirildigini ifade eden Baskan Kaplan, “2022 yilinin Ocak-Nisan döneminde en fazla ihracati 230 milyon 137 bin dolarla Birlesik Devletler, 37 milyon 377 bin dolarla Birlesik Arap Emirlikleri, 30 milyon 658 bin dolarla ise Almanya’ya yaptik. Son on iki aylik süreçte 146 ülkeye Güneydogu Anadolu Bölgesinden ihracat gerçeklestiren hali ihracatçilarimiz yeni pazarlara yönelik çalismalarini da sürdürüyor” diye konustu.

Kaynak: İHA