1 Ocak-30 Nisan Arasinda Avrupa'ya 407,2 Milyon Dolar Ihracat

Bati Akdeniz ihracati her geçen ay rekorlar kirarak gelisimini sürdürürken, geride kalan 4 aylik süreçte en fazla ihracat Avrupa kitasinda yer alan ülkelere yapildi.

1 Ocak-30 Nisan Arasinda Avrupa'ya 407,2 Milyon Dolar Ihracat
1 0cak ila 30 Nisan tarihleri arasinda Avrupa ülkelerine gerçeklesen ihracat 407,2 milyon dolara ulasirken, geçen yilin ayni dönemine kiyasla ihracatta yüzde 32,29 oraninda artis yasandi. Bu ihracatin yariya yakinini yas meyve sebze sektörü gerçeklestirirken, ikinci sirada yer alan maden sektörü, ihracatini neredeyse 2 kati artirdi.

"Antalya, Burdur ve Isparta’dan Avrupa Birligi ülkelerine 336,8 milyon dolar ihracat"

Konu ile ilgili konusan Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi Yönetim Kurulu Baskani Ümit Mirza Çavusoglu, "Antalya, Burdur ve Isparta illerinden geride kalan 4 aylik süreçte Avrupa Birligi ülkelerine 336,8 milyon dolar, AB üyesi olmayan diger ülkelere de 70,4 milyon dolar ihracat gerçeklestirildi.

Toplam 407,2 milyon dolar ihracatin 188,1 milyon dolarini yas meyve sebze sektörü, 52,6 milyon dolarini maden sektörü, 35,7 milyon dolarini demir ve demir disi metaller sektörü, 35,3 milyon dolarini agaç orman ürünleri sektörü, 23,4 milyon dolarini da kimya sektörü gerçeklestirdi. Avrupa’ya ihracatin kiraz-visne, kayisi, seftali, üzüm ve nar sezonunun gelmesi ile birlikte ivme kazanmasi bekleniyor. Yaylalarda sera üretiminin baslamasiyla birlikte yas sebze üretiminin de araliksiz devam edecek olmasi ihracati artiracak bir diger faktör olarak görülüyor. Bati Akdeniz’den en fazla ihracat gerçeklestirilen cografyalarin arasinda ikinci sirayi Bagimsiz Devletler Toplulugu ülkeleri aldi. Kuzey Amerika ülkeleri ile Ortadogu ülkelerine gerçeklesen ihracat ise ciddi ivme kazandi" dedi.



"Ortadogu ülkelerine ihracat"

Bölgeden Ortadogu ülkelerine gerçeklesen ihracata deginen Çavusoglu, "Orta dogu ülkelerine ihracat geçen yilin 4 aylik dönemine kiyasla yüzde 41,10 artarak, 85,7 milyon dolara ulasti. Ortadogu ülkelerine ihracatin ilerleyen dönemde de ayni dogrultuda artisla devam etmesi bekleniyor. Kuzey Amerika ülkelerine olan ihracatta yüzde 39,30 oraninda artisla 61,5 milyon dolara ulasti. Bu ihracatin 42 milyon dolari Amerika Birlesik Devletlerine yapildi. Latin Amerika ve Okyanusya ülkeleri ise ihracatimizin en az oldugu ülkeler olarak dikkat çekti. 4 aylik dönemde Latin Amerika’ya 3,8 milyon dolar, Okyanusya ülkelerine de 2,7 milyon dolar ihracat gerçeklestirildi" diye konustu.

Kaynak: İHA