Yüksekova'da Yetisen Zerik Ve Siyah Üzümün Asi Kalemleri Tekirdag'daki Üzüm Koleksiyon Baginda Muhafaza Edilecek

HAKKARI – Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yetistirilen zerik ve siyah üzüm çesitlerinden alinan asi kalemleri, Tekirdag’daki üzüm koleksiyon baginda muhafaza edilecek.

Yüksekova'da Yetisen Zerik Ve Siyah Üzümün Asi Kalemleri Tekirdag'daki Üzüm Koleksiyon Baginda Muhafaza Edilecek
Tekirdag Bagcilik Arastirma Enstitüsünde görevli ziraat mühendisleri Asli Polat, Tamer Uysal ve Mümtaz Ekiz, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde geçtigimiz aylarda kayit altina aldiklari üzüm baglarinin çesitlerini, asi kalemlerini alarak Tekirdag’daki üzüm koleksiyon baginda muhafaza edilecek. Tekirdag Bagcilik Arastirma Enstitüsü Müdürlügü ve Yüksekova Tarim ve Orman Müdürlügü isbirligi ile Yüksekova’ya bagli Yesiltas köyünde zerik ve siyah üzüm çesitlerinden asi kalemleri alindi.

Bölgeden alina her çesitten 10-15 tane alinan kalemlerden asili fidan elde edip Tekirdag’daki koleksiyon bagina dikilmesi saglanirken, bir yil sonra elde edilen fidanlar asma arazi gen bankasina muhafaza altina alinmis olacak. Yüksekova’daki saha çalismasi Tekirdag Bagcilik Atastirma Enstitüsü görevlileri Tamer Uysal, Asli Polat, Mümtaz Ekiz ve Yüksekova Tarim ve Orman Müdürlügünde görevli Ugur Bahadir tarafindan yapildi.

Bölgede güzel üzüm baglarinin oldugunu belirten Tekirdag Bagcilik Arastirma Enstitüsünde görevli ziraat mühendisi Tamer Uysal, ’’Yerel üzüm çesitlerinin muhafaza amaciyla yürüttügümüz projeyle materyal toplamaya geldik. Burada agirlik olarak zerik çesidi yetistirmekte. Burada siyah üzümlerden olusan guruplarda var. Bizde çesitlerin asi kalemlerini aliyoruz, Tekirdag Bagcilik Arastirma Enstitüsünde asili fidan elde etmek amaciyla bu materyalleri kullanacagiz. Önümüzdeki yil elde ettigimiz fidanlari asma arazi gen bankamiza dikerek bu çesitlerin kaybolmasini önleyecegiz. Kendi dogal yöresinde kaybolsa dahi, bizim arazi gen bankasinda muhafaza edilmeye devam edilecek’’ dedi

Yüksekova Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yigit ise böylesi anlamli bu projede emegi geçen kurum personeli ve Tekirdag Bagcilik Arastirma Enstitüsü Müdürlügü görevlilerine çok tesekkür ettigini belirtti.

Kaynak: İHA