Türkiye'nin En Pahali Çevre Yolunda Çalismalar Sürüyor

Karadeniz Sahil Yolu Projesi çerçevesinde olan ve 2019 yilinda ilk etabi tamamlanarak hizmete açilan, ’Türkiye’nin en pahali çevre yolu projesi’ olarak adlandirilan Ordu Çevre Yolu’nun ikinci etabinda çalismalar devam ediyor.

Türkiye'nin En Pahali Çevre Yolunda Çalismalar Sürüyor
Proje çalismalarina 2007 yilinda baslanilan Ordu Çevre Yolu’nun ihalesi, 553 milyon TL’ye yapilarak temelleri atildi. Toplam uzunlugu, 21,4 kilometre olan yolun ilk etabini olusturan 10,4 kilometrelik alanin 500 metrelik bir bölümünde görülen heyelan ise o günlerde çalismalari olumsuz yönde etkiledi.

Yaklasik 75 metre uzunlugunda fore kaziklarin çakilarak heyelan için önlem alinan Ordu Çevre Yolu’nda maliyet ise 1,9 miyar TL’ye kadar yükseldi. Birinci etabinda, 6 buçuk kilometre olan 3 çift tüp tünel, 44 metre uzunlugunda 1 köprü, 2 buçuk kilometrelik 5 çift köprü ve 2 tanesi köprülü olmak üzere 6 kavsagin yer aldigi yolun birinci etabi, 2019 yilinda hizmete açildi. Ilk etabin açilmasiyla 40 dakikalik sehir içi geçisi, 10 dakikaya kadar düserken, sürücüler açisindan da konforlu ulasimin temelleri atilmis oldu.

Dogu Karadeniz’i Kafkasya’ya baglayacak

Dogu Karadeniz’i Kafkasya’ya baglayan Karadeniz Sahil Yolu’nun en önemli etabi olan ve yapimina yaklasik 12 yil önce baslanan, kendine özgü cografi ve toprak yapisi sebebiyle 1. etabi yaklasik 2 milyar lira ile ’Karadeniz Bölgesi’nin en pahali yol yatirimi’ olan Ordu Çevre Yolu’nun 2. etabinda çalismalar devam ediyor.

Toplam 16 adet köprü, 6 tünel ve 7 adet kavsagi bünyesinde bulunduruyor. Ordu Üniversitesi ve yapimi devam eden Ordu Sehir Hastanesi’ne de baglantisi bulunan yol, hem ulasimi kolaylastiracak hem de sehrin trafik akisini kolaylastiracak.

“Giresun-Ordu arasi 15 dakikaya inecek”

Eskipazar Mahalle Muhtari Ilhan Karaagaç, geçmis yillarda yolun geçtigi alanin atil vaziyete oldugunu, yapilan çalismalar ile bölgenin gelistigini söyledi.

Karaagaç, “2020 yilinda ikinci etap çalismalarina baslanan Ordu Çevre Yolu’nun, Giresun ve Ordu arasindaki mesafeyi 15 dakikaya indirecek. Ordu’nun merkezinde trafigi rahatlatacak. Su anda Terzili ve Eskipazar’a ait olan tünelin bir kismi ve betonlanmasi bitti, ikinci kisimda da çalismalar devam ediyor. Diger tünellerde de çalismalar sürüyor. Insallah en kisa zamanda biter ve ulasima tam anlamiyla açilir” dedi.



“Burada sik sik kaza oluyordu, trafik rahatladi”

“Önceden bu taraflarda iki günde bir kaza oluyordu, yol yeterli degildi ve bayramlarda sehir merkezinde 3-4 saat yol kapali kalirdi” diyen Muhtar Karaagaç, “Ama suanda birinci etabin açilmasi ile hafifledi, burasi da açilinca Giresun-Ordu arasi 15 dakikaya düsecek. Yakin illerden gelen buradan transit, rahat bir sekilde geçecekler” diye konustu.

Kaynak: İHA