Tokat'ta Özel 3 Ürün Tescillendi

Tokat’ta yöreye özgü ürünlerden Honça tepsisi, Bez Sucugu ile Perpereli Küpesine cografi isaret tescil belgesi alindi.

Tokat'ta Özel 3 Ürün Tescillendi
Tokat Ticaret ve Sanayi Odasi tarafindan yürütülen cografi isaret tescili çalismasinda 3 ürüne daha cografi isaret tescil belgesi alindi. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan Honça, Bez Sucugu ve Perpereli Küpesine cografi isaret tescil belgesi verildi.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Dr. Ali Çelik, Tokat’in Türkiye’de en çok yöresel isaretli ürünü olan bir kaç ilden bir tanesi olduguna dikkat çekti. Tokat’in 14 tane medeniyete ev sahipligi yapan bir kültürü ve çesitliliginin oldugunu ifade eden Baskan Çelik, “Tokat’in Ipek Yolu hem baharat yolunun üzerinde olmasi nedeniyle bu sehrin inanilmaz degerleri ve rezervleri çok zengin bir kültürü var. Bu anlamda 3 ürünümüze (bez sucuk, perpereli küpe ve honça tepsisi) cografi isaret tescili aldik. Honça tepsisi damatla geline dügün gecesi ikram edilen, içerisinde yiyeceklerin bulundugu özel bir tepsi. Bez sucugumuz son derece dogal, organik, içerisinde hiçbir katki maddesi bulunmayan son derece lezzetli, son derece güzel bir ürün. Sadece Tokat’a özel olan bez sucugumuzu herkesin tatmasini rica ediyorum. Perpereli küpemiz de kiz çocuklarinin taktigi binlerce yillik bir kültür. Bin yildan daha uzun bir süredir taktigi bir ziynet esyasi” diye konustu.



Kebap Tokat’in mi, Sivas’in mi tartismalarina noktayi koydu

Baskan Çelik, Tokat kebabini 2015 yilinda tescilledigine dikkat çekerek, “Tokat kebabi kültürü sadece Tokat’ta ve Tokat’a ait. Bunun da bilinmesini istiyorum ve içerisindeki bütün sebzelerin, etin Tokat’a özgü, Tokat’a yöresel oldugunu da biliyoruz. Ben bu anlamda da Tokat kebabiyla ilgili artik bu tartismalarda son bulmasini istiyorum. Herkesi de Tokat kebabimizi tatmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA