Tatvan Belediyesinden 'Aritma Tesisinin Çalistirilmadigi' Yönündeki Iddialara Iliskin Açiklama

Bitlis’in Tatvan Belediyesi, bazi sosyal medya hesaplarindan aritma tesisinin çalistirilmadigi ve Van Gölü’ne kirli sularin akitildigi yönünde yapilan paylasimlarla ilgili açiklama yapti.

Tatvan Belediyesinden 'Aritma Tesisinin Çalistirilmadigi' Yönündeki Iddialara Iliskin Açiklama
Tatvan Belediyesinden yapilan açiklamada, aritma tesisinin 15 günlük periyotlar ile çikis suyundan numuneler alinarak akredite laboratuvarda test yapildigi ve test sonuçlarinin Çevre Bakanliginin kabul ettigi kosullari saglamasi halinde Van Gölü’ne desarj yapildigi belirtildi. Ayrica, Van Gölü’ne giden çamurlu suyun, daglik alandan mevsimsel sartlar sonucu karlarin erimesi ile dere yataginda bulunan çamurlarin sürüklenmesi sonucu olustugu belirtilen açiklamada, “Bazi yazili basin ve sosyal medya hesaplarinda arastirilmadan ‘Tatvan Belediyesi Aritma Tesisinin çalistirilmadigi’ yönünde paylasimlar yapilmistir. Bu sebeple ilgili Baskanligimizca konu ile ilgili açiklama yapma geregi duyulmustur. Tatvan Evsel Nitelikli Aktif Çamurlu Atiksu Aritma Tesisi, 22 üniteden olusan Pis Su Aritma Tesisi ve 3 adet Terfi Istasyonu ile Kotum (Tug) Deresi yaninda insa edilmis olup belediyemiz tarafindan isletilmektedir. 15 günlük periyotlar ile çikis suyundan numuneler alinarak akredite laboratuvarda test yapilmakta ve test sonuçlarinin Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginin kabul ettigi kosullari saglamasi halinde Van Gölü’ne desarj yapilmaktadir. Test sonuçlari düzenli olarak Bakanlik sistemine aktarilmaktadir. Tesisin çalismadigi yönündeki haberler kötü niyetli olup böyle bir durum söz konusu degildir” denildi.

Tesiste herhangi bir enerji kesintisini yasanmadigi, sistemin aktif olarak çalistigi ifade edilen açiklamada, “Bunun yaninda meydana gelebilecek enerji kesintilerine karsi terfi istasyonlarinda ve atiksu aritma tesisinde jeneratörler hazir bulundurulmaktadir. Belediyemizin aylik elektrik gideri içindeki orani yüzde 5 gibi küçük bir orani kapsayan aritma tesisimizde iddia edilen durum kesinlikle söz konusu degildir. Yapilan paylasimlar sonrasinda, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Müdürlügü ekiplerinden denetim yapilmasi da istenmistir. 6 Nisan 2022 tarihinde saat 22:00’de ilgili il müdürlügümüz personellerince yapilan incelemelerde; aritma tesisinden göle aktarilan herhangi bir evsel veya endüstriyel atik su girisi olmadigi belirlenmistir. Gelen çamurlu suyun, daglik alandan mevsimsel sartlar sonucu karlarin erimesi ile dere yataginda bulunan çamurlarin sürüklenmesi sonucu olustugu tespit edilmistir. Büyük bir mesakkatle yillardir süren altyapi projeleri kiyi boyunca yapilan temizlik ve rehabilitasyon çalismalari Van Gölü Belediyeler Birligine öncülük edilmesi ve STK’lar ile isbirligi yapilmasi belediyemizin Van Gölü’müzü korumak için gösterdigi hassasiyetin ifadesidir. Bakanligimizin destekleri ile önümüzdeki süreçte Van Gölü kiyimizda dip temizligi çalismalarina da baslanacaktir. Van Gölü hepimizin ortak mirasidir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA