Okulda Ögrencilere Eski Ramazan Geleneklerini Yasattilar

Çorum’un Kargi ilçesinde bir ilkokulda düzenlenen programda, ögrencilere eski dönemlerdeki Ramazan aylarinin geleneklerini yasatmak amaciyla çesitli etkinlikler düzenlendi.

Okulda Ögrencilere Eski Ramazan Geleneklerini Yasattilar
Çorum’un Kargi ilçesinde bulunan Atatürk Ilk Okulu’nda ögrencilere eski dönemlerdeki Ramazan ayi kültürünü yasatmak amaciyla çesitli etkinlikler düzenlendi.

Etkinlik çerçevesinde, okul bahçesinde ögrencilere ‘orta oyunu’ esliginde Ramazan serbeti ikram edildi, maniler esliginde davul çalindi. Daha sonra Karagöz ile Hacivat gölge oyunu gösterisi sergilendi. Birçok ögrencinin ilk kez gördügü Karagöz ile Hacivat gösterisi büyük ilgi gördü.

‘Öz kültürümüzü yasatmaya çalistik’

Etkinlik hakkinda bilgi veren ve okul ögretmenlerinden Emre Biyik, etkinlikle ögrencilere öz kültürün bir parçasi olan hayali degil, yasanmis gerçek kahramanlarin ögretilmeye çalisildigini belirterek, Su an da Ramazan ayini yasiyoruz. Biz de okulumuz ögretmenleriyle birlikte böyle bir etkinlik düsündük. Zaman çok degisti. Artik her sey çok degisti. Her sey telefona baglanir oldu. Her kez tüm bilgileri oradan ögreniyor. Bu nedenle bizde öz kültürümüzden uzaklasmaya basladik. Daha önce bizim kültürümüzde Karagöz ile Hacivat, Nasrettin hoca, Keloglan, Dede korkut, Meddah vardi ama çocuklarimiz artik bunlarin isimlerini bile bilmiyorlar. Söyledigimiz zaman ’o ne’ diye cevap veriyorlar. Ögrencilerimize öz kültümüzü, bizi yansitan, bizim degerlerimizi bize geri veren Hacivat ile Karagöz olmak üzere böyle bir etkinlik hazirlayarak sunduk’’ dedi.



"Amacimiz hem eglendirip hem de bilgilendirerek farkindalik olusturmak’’

Hacivat karakterini oynatan okul ögretmenlerinden Kadir Turgut ise ögrencilerin yabanci kahramanlar yerine kendi kültürümüzden çikmis kahramanlarin örnek almalari için bir farkindalik olusturmaya çalistiklarini belirerek, "Günümüzde bu tarz kültürel etkinliklerin yavas yavas unutulmaya yüz tuttugunu gördük. Bizler de okulumuz ögrencilerinde bir farkindalik olusturmak adina böyle bir etkinlik düzenledik. Yabanci kahramanlar yerine kendi kültürümüzden çikmis kahramanlarin örnek alinarak devam edilmesine vesile olur. Bizim burada amacimiz hem eglendirip hem de bilgilendirerek farkindalik olusturmak’’ diye konustu.

Etkinlikte Kargi Ilçe Milli Egitim Müdür V. Ugur Uluçay, Milli Egitim Sube Müdürü Kenan Yildiz, Okul Müdürü Fatma Akpinar da ögrencilerin mutluluguna ortak oldu.
Kaynak: İHA