Meteoroloji'nin 'Çamur Yagisi Uyarisi' Tam Not Aldi

Suriye kaynakli toz bulutlari konusunda dogru tahminlerde bulunan Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Meteoroloji Genel Müdürlügü Van 14. Bölge Müdürlügü, kamuoyunu bilgilendirerek vatandasin tahminler konusunda bilgi sahibi olmasi hususunda büyük rol oynadi.

Meteoroloji'nin 'Çamur Yagisi Uyarisi' Tam Not Aldi
Meteoroloji 14. Bölge Müdürlügü, Suriye kaynakli Van ve bölge illeri için iki gün öncesinden toz tasinimi uyarisinda bulunmustu. Yapilan uyarilarin ardindan ise Van ve bölge illerde çamur seklindeki yagis etkili oldu. Kar ve saganak yagislarinin yani sira, çig ve geçtigimiz günlerde oldugu gibi toz tasinimi konusunda da uyarilarda bulunan Meteoroloji 14. Bölge Müdürlügü, dogru tahminlerle vatandasin güvenini kazandi. Hava tahminlerindeki dogruluk oraninda büyük mesafe kat eden Meteoroloji, diger meteorolojik uyari ve tahminlerin tutarlilik oranlarinin daha da yükseltilmesi için çalismalarini sürdürüyor. Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Meteoroloji Genel Müdürlügü sisteminden alinan anlik veriler dogrultusunda bölge illerini bilgilendiren Meteoroloji 14. Bölge Müdürlügü, özellikle son çamur yagisi tahminlerinde ise tam not aldi.

“Hava tahminleri için teknolojiden yararlaniyoruz”

IHA muhabirine konusan Meteoroloji 14. Bölge Müdürü Atakan Çelebi, hava tahminleri için teknolojiden yararlandiklarini belirtti.

Özellikle uydu görüntüleri ve süper bilgisayarlarla tahminleri yerine getirdiklerini ifade eden Bölge Müdürü Çelebi, “Uydu ve radar görüntülerinden toz tasiniminda fark ettigimiz ve tahmin ettigimiz anda bunu Valilikler ve basin kurumu araciligiyla vatandaslarimizla paylasiyoruz. Özellikle 16 bölge müdürlügümüz, 81 ilimiz ve 74 meydanimizda meteoroloji uzmanlarimiz görevinin basindadir. Buradan vatandaslarimiza önemle duyuracagimiz husus, cep telefonlarimizda meteoroloji uygulamalari var. Ancak bu uygulamalar Meteoroloji Genel Müdürlügü’nün veri ve tahminlerinin hepsini paylasmiyor. Bu yüzden vatandaslarimiz Meteoroloji Genel Müdürlügü’nün IOS ve Android uygulamasini indirmesini ve tahminleri buradan takip etmelerini öneriyoruz” dedi.



“Toz tasinimini iki gün öncesinden duyurduk”

Avrupa’da uygulanan renk kodu "MeteoUyari" sistemine geçtiklerini dile getiren Çelebi, “Vatandaslarimiz için özellikle toz tasinimini ve bugünkü gibi beklenilen kuvvetli rüzgar bir sürpriz olmuyor. En geç bir gün öncesinden haberdar oluyorlar. Özellikle Bitlis, Hakkari ve Van’dan görülen toz tasinimini iki gün öncesinden duyurduk. Meteoroloji uygulamasini telefonda kullanan vatandaslarimiz gerekli önlemlerini aldi. Vatandaslarimiz, ‘mgm.gov.tr’ ve Meteoroloji Genel Müdürlügü’nün cep telefonu uygulamasini indirerek, son bilgilere ulasabilirler” diye konustu” diye konustu.

Kaynak: İHA