Karaman'da Cosan Dereler Barajlar Ve Göletleri Tasma Seviyesine Getirdi

Türkiye’de en az yagis alan bölgelerinden birisi olan Karaman’da, daglardaki karlarin erimesiyle birlikte dereler cosarken barajlar ve göletler tasma seviyesine geldi.

Karaman'da Cosan Dereler Barajlar Ve Göletleri Tasma Seviyesine Getirdi
Bu yil kis mevsiminin bol yagisli geçmesi Karaman’daki 8 baraj ve 8 gölette su seviyesini ikiye katlayarak doldurdu. Tamamen dolan Ayranci baraji ile Yollarbasi göledinde su tahliyesi basladi.

Karaman Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Bayram, çiftçilerin ektikleri ürünlerini sulaya bilmek için büyük ümit bagladiklari baraj ve göletlerde incelemelerde bulundu.

“Su Karaman’in tarimi için çok önemli”

Karaman Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Bayram, Türkiye’nin en az yagis alan illerinden birisi olan Karaman’da, bu yil tarihi bir kis mevsimi yasandigini söyledi.

Bayram, Allaha hamdolsun ki bu yil suda çiftçilerimizin yüzü gülecek diyerek, “Çünkü olumsuz sartlarda üretim için sahaya inen çiftçilerimiz hiç bir sekilde su sikintisi çekmeyecegiyle ilgili kana atimiz olustu. Bugün Karaman’da bulunan gölet ve barajlarimizda incelemeler yaptik. Gördük ki gölet ve barajlarimiza ciddi anlamda su girisleri var. Su anda bulundugumuz Ibrala barajindan çiftçilerimiz 2 yildir su kullanamiyordu. Bugün baktigimizda baraja günlük 1 milyon metre küpün üzerinde bir su girisi var. Aldigimiz verilere göre ise barajda 30 milyon metre küp su var. Resmi açiklama olmasa da çiftçimizin bu yil barajdan yararlanacagini düsünüyoruz. Diger yandan Karaman’in tarihi ve en büyük ikinci baraji olan Gödet Barajinda yaptigimiz incelemede de 100 milyon metre küpün üzerinde bir su var. Barajin dolup tasmasina 1 metre kalmis. Gödet Baraji Karaman’in tarimi için çok önemlidir. Her ne kadar sulama sistemiyle ilgili sikintilarimiz olsa da oradaki doluluk bu yil tarihi rekor kiracagini düsünüyoruz. 32 yil önce yapilan baraj, ilk defa dolarak tasma seviyesine ulasti. Öte yandan Ayranci ilçemizdeki Ayranci baraji ile bu yil hizmete geçerek sulama sistemi yapilan Yolarbasi köyümüzdeki Yolarbasi göledimiz dolarak tahliyeden su verilmektedir. Bereketli geçen kis mevsiminden sonra Toros daglarindaki karlarin erimesiyle beraber dereler tasarak barajlarimizi doldurmaya basladi.

Bu sular insallah bereketli topraklarimiza nimet olaraktan çiftçilerimize geri dönecek" dedi.

Kaynak: İHA