Ramazan'da Kan Stoklari Azaldi, Kizilay Bagisçilari Kan Vermeye Çagirdi

Ramazan ayinda oruç tutan vatandaslarin gün içerisinde kan bagisi yapamamasi, Kizilay’da kan stoklarinin azalmasina neden oldu. Kizilay Sinop Subesi görevlileri, telefonla arayarak bagisçilari kan vermeye çagiriyor.

Ramazan'da Kan Stoklari Azaldi, Kizilay Bagisçilari Kan Vermeye Çagirdi
Türk Kizilay Sinop Subesi görevlileri, Ramazan ayi nedeniyle kan stoklarinda azalma yasandigi için bagisçilari arayarak kan bagisi çagrisinda bulunuyor. Bagisçilara her türlü kolayligi saglamak adina mesai saatlerini ileriye alan Kizilay Sinop Subesi, iftar sonrasinda oruç tutan duyarli vatandaslari kan vermeye davet ediyor.

“Kan üretilen bir madde degil”

Türk Kizilay Sinop Kan Alma Birimi Sorumlusu Dr. Muharrem Coskuner, her yil Ramazan ayinda stoklarda düsüs yasandigi için oruç tutan vatandaslara iftar sonrasinda kan bagisi çagrisinda bulundu. Coskuner, “Sinoplu vatandaslarimizin mutlaka kan bagisina riayet etmesi gerekiyor çünkü kan üretilen bir madde degil, insandan alinan ve hastaya nakledilen bir madde. O yüzden bagisçi yoksa kan da maalesef bulunamiyor. Yaklasik 3’te bir oraninda her Ramazan bunu yasiyoruz, kan bagisi düsüyor. Bunun da bir takim sebepleri var, bunlarin en birincisi bagisçilarin bizim mesai saatlerimizin aynen devam ettigini düsünmeleri. Normalde 10.00 ile 19.00 arasi çalistigimiz mesai saatlerimizi Ramazan ayinda 14.00 ile 23.00’a kaydiriyoruz. Bu dönemde üniversite ögrencileri de final sinavlarini yaptilar, memleketlerine döndüler. En büyük kan bagisi yapan grup üniversite ögrencileri, onlardan su anda mahrum durumdayiz. Ramazan öncesi 20-30’larda olan günlük kan bagisi sayisi bu günlerde 10’lara düstü” dedi.



“Kan stoklarimiz azaldi ve kana ihtiyacimiz var”

Kizilay kan alma birimi çalisanlari, bagisçilari tek tek arayarak kan stoklarinda azalma oldugunu ve kan ihtiyaci bulundugunu söyleyerek bagis çagrisinda bulunuyor. Dr. Coskuner, “Mesai arkadaslarim telefonla bagisçilari arayarak onlari kan bagisina davet ediyorlar. Genelde de buna riayet ediliyor, bugün olmazsa yarin veya haftasina bagisçilar geliyorlar bu sekilde kan bagislarini maksimum seviyede tutmaya çalisiyoruz” diye konustu.

Coskuner, bir kisinin yaptigi kan bagisinin bölünerek 3 kisinin hayata tutunmasini sagladigini dile getirdi.
Kaynak: İHA