Prof. Dr. Tevfik Özlü Açiklamasi 'Tehlike Geçmis Degil Ama Pandemi Ile Ilgili Süreç Olumlu Yönde Gelisiyor'

Korona virüs Bilim Kurulu üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tip Fakültesi Gögüs Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Covid-19 pandemisi ile tehlikenin tam olarak geçmedigini ancak ilgili sürecin olumlu yönde gelistigini söyledi.

Prof. Dr. Tevfik Özlü Açiklamasi 'Tehlike Geçmis Degil Ama Pandemi Ile Ilgili Süreç Olumlu Yönde Gelisiyor'
Özlü, hastaneye yatis oranlari ve yogun bakim doluluk oranlarinda da azalma görüldügünü ifade ederek “Rakamlar pandemiden önceki döneme asagi yukari dönmüs görünüyor. Bu da artik bu hastaligin siradanlastigini gösteriyor” dedi.



“Hala virüs dolasimda hala pozitif vakalar çikiyor ama vaka sayilari giderek azaldi”

Virüsün halen dolasimda oldugunu ve pozitif vakalar çiktigini kaydeden Özlü, “Covid-19 ilgili süreç olumlu yönde gelisiyor. Önümüzdeki yaz döneminde daha iyi olacagini düsünüyorum. Hala virüs dolasimda hala pozitif vakalar çikiyor ama vaka sayilari giderek azaldi, azaliyor. Maalesef kaybettigimiz yurttaslarimiz hala var sayilari azaliyor ama yine de her gün belli sayida vatandasimizi kaybetmeye devam ediyoruz. Genel olarak bakildiginda hastaligin siddetinin azaldigini artik soguk alginligi, nezle, grip gibi bir hastaliga dönüstügünü hemen hepimiz fark ettik. Özellikle asili olanlar genç olanlar kronik hastaligi olmayanlar için çok agir bir tablo ortaya çikmiyor. Hastaneye yatis oranlari yogun bakim doluluk oranlari azaldi. Pandemiden önceki döneme asagi yukari o dönem rakamlarina dönmüs görünüyor. Bu da artik bu hastaligin siradanlastigini gösteriyor. Yani diger solunum yolu virüsleri gibi siradan döngüsel bir hastalik halini aldigini gösteriyor. Burada asilanmanin çok büyük önemi var. Hem de hastaligi geçirerek toplumda olusan bagisikligin da buna katkisi var ayni zamanda da tabi Omicron varyantinin mutasyon el degisikligi de virüsün hastalik yapma potansiyelini büyük ölçüde yitirmesine neden oldu. Dolayisiyla iki yil öncekine bir yil önceki duruma bakarsak oldukça iyi oldugunu zaten hepimiz fark ediyoruz. Yasaklar kisitlamalar artik gündemimizde degil herkes normal hayatina geri döndü” diye konustu.



"Bireysel tedbirlere uymak lazim"

Bireysel tedbirlere mutlaka uyulmasi gerektigini belirten Özlü, “Bireysel tedbirlere uymak lazim. Çünkü özellikle asilanmamis olanlar ve kronik hastaligi olanlar 65 yas üzeri yaslilar ve bagisikligi baskilayan bir hastaligi olan ya da bagisikligi baskilayan bir tedavi almakta olan kisilerde agir seyredip ölümlere yol açabiliyor. O açidan bu kisileri korumak gerekiyor. Kendimiz riskli gruba girmesek bile çevremizde sevdigimiz, yakinimiz, dostumuz, arkadasimiz, komsumuz, akrabamiz böyle bir risk grubunda bir kisi var, hepimizin çevresinde var. Dolayisiyla dikkat etmedigimiz zaman belki agir bir hastaliga yakalanmayabiliriz ama etrafimizdaki bu kisilerin hastaliga yakalanmasina ve hatta ölümüne neden olabiliriz. O bakimdan dikkat etmek gerekiyor. Kalabalik alanlarda sosyal alanlarda kapali alanlarda maske kullanmaya devam etmek lazim ama açik havada artik maske takmanin çok bir geregi ya da faydasi oldugunu düsünmüyorum. Mümkün oldugu kadar çok kalabalik iyi havalandirilmayan kapali mekânlara çok girmemeye çalismaliyiz ya da isimiz varsa kisa sürede isimizi görüp çikmak lazim. Bunlara dikkat ettigimiz sürece havalar isindiginda yazin daha iyi bir duruma dogru gidecegimizi düsünüyorum” seklinde konustu.



Dünyada salginla ilgili farkli gelismeler de yasaniyor

Dünyada salginla ilgili farkli gelismeler yasandigini kaydeden Özlü, “Dünyada salginla ilgili farkli gelismeler de yasaniyor. Özellikle uzak dogu ülkelerinde vaka sayilarinda ciddi artislar bildirilmeye baslandi. Özellikle çok siki tedbirlerin uygulandigi ve toplumun enfeksiyondan iyi korundugu ülkelerde asilama da yetersiz se ya da asilamadan epey bir zaman geçmisse tekrar bir salginin basladigini görüyoruz. Ancak bu yayilan virüsün de hastalik yapma potansiyelinin Omicron da oldugu gibi düsük oldugunu haber aliyoruz, genelde öngörüler bu yönde. Çok sayida vaka olunca ister istemez agir vakalar da içinden çikiyor ölümler de oluyor. Tehlike geçmis degil ama ben sürecin olumlu yönde ilerlemeye devam edecegine ve daha siradan bir hastalik halini giderek alacagini inaniyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA