Çini Seramikler Bayburtlu Kadinlarin Ellerinde Hayat Buluyor

Aydintepe Ilçe Halk Egitim Merkezindeki kursiyer kadinlar Osmanli ve Selçuklu desenlerini kullanarak tabak, vazo, bardak gibi farkli esyalarin üzerine çizimler, boyamalar, renklendirmeler yaparak geleneksel Türk el sanati olan çini sanatini yasatiyorlar.

Çini Seramikler Bayburtlu Kadinlarin Ellerinde Hayat Buluyor
Seramik boyama ve çini sanatinin zor bir sanat oldugunu söyleyen usta ögretici Mediha Battal, çininin birçok asamasinin olduguna degindi. Battal, çini sanatinin ilk asamasinin desen çizimi oldugunu belirterek, en zor asamanin ise firinlama asamasi oldugunu kaydetti.

Çini seramikler, desen çiziminin ardindan igneleme, kömürleme, boyama gibi farkli asamalardan geçip, özel olarak hazirlanan çini firininda yaklasik bin derecede pisirildikten sonra ortaya çikiyor. Battal, firinlama islemi yaparken dikkatli olunmasinin altini çizerek, seramiklerin birbirine degmeden firin içerisine koyulup, pisirilmesi gerektigini, fazla ya da az pismesi durumunda ise seramiklerin çatlayabilecegini söyledi.



Farkli illerden siparis aldiklarini ifade eden Battal, "Yaklasik 10 yildir bu isi yapiyorum, burada Osmanli ve Selçuklu desenlerini kullanarak tabak, vazo gibi çesitli ürünler üzerinde çalismalarimiz oluyor. Kurumlardan, farkli illerden siparis alip ürünlerimizi yapiyoruz. Çininin bütün asamalarini Halk Egitim Merkezi’nde yapmaktayiz, sirlama ve firinlama islemini de burada yine kendimiz yapmaktayiz" dedi.

Kaynak: İHA