'Su Ayak Izi' Ile Dikkat Çekecekler

Küresel isinma nedeniyle yasanan su kitligi konusunda bilinçlenme büyük önem tasiyor. Yasar Üniversitesi Iletisim Fakültesi akademisyenleri, kamuoyunda su ayak izi farkindaligi saglamak için proje hazirladi. Katilimcilarin su ayak izi farkindaliginin ölçülecegi proje çerçevesinde, sosyal medya hesaplari ve sosyal medya fenomenleri araciligiyla farkindalik olusturmak amaçlaniyor.

'Su Ayak Izi' Ile Dikkat Çekecekler
Yasar Üniversitesi Halkla Iliskiler ve Reklamcilik Bölümünden Doç. Dr. Ferah Onat ve Dr. Ögretim Üyesi Dilek Melike Uluçay’in Bilimsel Arastirma Projesi ile yürüttügü “Su Ayak Izi ve Su Tüketimi” projesiyle, sosyal medya fenomenlerinin de iletisim destegiyle bilinçli su tüketimi farkindaligi olusturmak hedefleniyor.

Çevreyle ilgili konulara toplumun daha fazla dikkatini çekmekte yeni iletisim tekniklerinden olan “Influencer Marketing” (Hatirli Pazarlama) uygulamalariyla daha fazla kisiye ulasmak amaçlaniyor. Instagram’da 30 bin takipçisi bulunan @mutluluktasarimcisi hesabinda ve proje için açilan @bap114_suayakizi hesabinda paylasimlar yapan Gizem Dag da su ayak izi farkindaligi için çagrida bulunuyor. Dag, gönüllü olarak, birkaç ay boyunca su ayak izi ve bilinçli su tüketimi ile ilgili hazirlanan içerikleri takipçileriyle paylasacak ve farkindalik saglanmasina katkida bulunacak. Bu sürenin sonunda, hesabi takip eden takipçilerin su ayak izi farkindaligini ölçmek için bir anket uygulanacak ve sonuçlari yayinlanarak kamuoyuyla paylasilacak.

Arastirmanin yürütücülerinden Doç. Dr. Ferah Onat, “Geçen yil Izmir depreminde ve orman yanginlarinda pek çok influencer, yardim toplama, acil olan bilgileri aktarma konusunda aktif rol alarak toplumun duyarli kalmasini sagladi. Bu nedenle sosyal pazarlama araçlarinin kullanilarak olusturulacak suyla ilgili bir farkindalik amaçli iletisim çalismalarinda hatirli pazarlamayi kullanabilir miyiz diye arastirdik. Dünyanin pek çok ülkesinde çevreyle ilgili pek çok konuda influencerlarin kullanildigini gördük. Ayrica su ayak izi kavraminin topluma anlatilmasi sayesinde toplumun su tüketimiyle ilgili farkindaliginin arttigini da yapilan çesitli deneylerden elde edilen sonuçlara ulasarak ögrendik. Bu arastirma ile projemize gönüllü olarak destek olan Gizem Dag ile birlikte hem ev içindeki su tüketimi hem de giyim, gida, enerji tüketimi sonucu dolayli olarak tüketilen suyla ilgili bilgiler veren kisa videolar çektik. Bu videolar arastirma için açilan Instagram hesabinda ve Dag’in kendi hesabinda yayinlaniyor. Amacimiz; su ayak izi kavramini, arastirmaya katilanlara daha anlasilir ve sade bir dille anlatabilmek oldu” dedi.

Kaynak: İHA