Ramazan Ayinda Ahmet Ve Mehmet Efendiler Türbesi Yogun Ilgi Gördü

Ulu Cami karsisinda bulunan ve 2017 yilinda restore edilen Sultan Divani Hazretlerinin müridlerinden Ahmet ve Mehmet Efendilerin türbesi Ramazan ayinin manevi atmosferini kentte yasamak isteyenler tarafindan ziyaretçi akinina ugradi.

Ramazan Ayinda Ahmet Ve Mehmet Efendiler Türbesi Yogun Ilgi Gördü
Tarihi Ulu Cami karsisinda ve Afyonkarahisar Kalesi’nin siluetinde önemli yere sahip olan Ahmet ve Mehmet Efendiler Türbesi 2017 yilinda restore edildi. 2017 yilinda tamamlanan çalismalarin ardindan yepyeni bir görünüme kavusan türbe özellikle Ramazan ayinda vatandaslar tarafindan yogun ilgi gördü. Havanin güzel olmasini da firsat bilen vatandaslar Ahmet ile Mehmet efendiler türbesini ziyaret ederek dua etti.

Tekirdag’dan Afyonkarahisar’a gelen Selçuk Sengül, çocuklari ve esiyle Afyonkarahisar’a geldigini ve burada tarihi mekanlari ziyaret ettiklerini söyledi.

Sengül konusmasina söyle devam etti:

“Benim Afyonkarahisar’da çocuklugum geçti, yillar önce. Termal otele geldik iki gündür burada kaliyoruz. Türkiye’nin en önemli kavsak noktalarindan olan bir il olan Afyon’a çocuklugumdan beri hep gelmek isterim. Çocuklarimin da görmesini çok istedigim bir yer. Tarih ve kültür açisindan çok zengin bir kent. Bugün tarihi mekanlari geziye çiktik. Ahmet ve Mehmet efendilerin türbesini ziyaret ettik, dua ettik. Çok kutsal bir mekan ben buraya gelenleri bu mekani ziyaret edip, dua etmelerini isterim.”

"Afyon’u çok begendik"

Türbeyi ziyaret eden Ayça Kahraman da, Istanbul’dan Afyon’u gezmeye geldiklerini kaydederek söyle konustu:

“Afyon’a termale sürekli geliyoruz. Termal sularini saglik açisindan çok begeniyoruz. Kaleye çikmadan önce Ahmet ve Mehmet Efendi türbesini ziyaret etmek istedik. Duamizi ettik, simdide kaleye çikacagiz insallah. Afyon’u da çok begendik, çok güzelmis.”

Türbenin ilk yapilis tarihine dair bir bilgi bulunmuyor. 16. yüzyilda Yavuz Sultan Selim zamaninda yasamis olan Ciltenan ismi ile meshur 40 kisilik grubu teskil eden Sultan Divani ögrencilerinden Ahmet ve Mehmet efendilere ait oldugu düsünülüyor. Suriye ve Misir Seferi’ne de katilmislardir. Hatta Iran’dan Mevlana’nin Mevlev-i Kebirini getiren gurubun içinde de yer aldiklari söylenir. Iki arkadas Sultan Divani tarafindan tarikat kardesi yapilmislar ve vasiyetleri üzerine ayni yere gömülmüslerdir. 1978 yilinda Afyonkarahisar Belediye türbeyi yeniden yaparken 2017 yilinda da gerekli izinleri alarak restore etti.
Kaynak: İHA