Mevsim Sartlari Bu Yil Fidancilari Zora Soktu

Bu yil uzun süren kis mevsimi fidan üreticilerini zora soktu. Malatya’da bu yil kayisi fidani disinda fidanlar yok denecek kadar az satildi.

Mevsim Sartlari Bu Yil Fidancilari Zora Soktu
Malatya Fidancilar Kooperatif Baskani Abuzer Yumrutepe, bu yil kis mevsiminin uzun sürmesi, ardindan bastiran sicak nedeniyle fidanlarin çiçek açtigini ve dolayisiyla çiftçinin fidan dikmeden uzak durdugunu bildirdi. Yumrutepe, “Ilkbahar döneminde fidanlarimiz elimizde kaldi. Iklimden dolayi biraz zorlandik. Mevsimlerden dolayi islerimiz olumsuz oldu. Kar yagisi ve yagmurdan dolayi is yapamadik. Bu sene sikintili bir döneme girdik” ifadelerini kullandi.

Türkiye’de ilk ve tek fidan sitesinin sadece Malatya’da geçtigimiz günlerde hizmete sunuldugunu hatirlatan Yumrutepe, “Malatya Sehir Mezarligi yaninda Fidancilarimiz bir arada yeni isyerlerimiz hizmete sunuldu. Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan’ tesekkür ediyoruz Malatya’miza yakisan bir yer oldu” seklinde konustu.

Türkiye Fidan Üreticiler alt birligi üyesi Malatyali Fidanci Esnafi Mustafa Turan ise “Malatya’miza yakisan yeni fidan pazarindayiz. Türkiye ‘de tek fidan sitesi. Emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Site ‘de 34 is yeri var. Peyzaj ve fidancilar isletmecisi olarak hizmet veriyoruz. Türkiye’de ilk ve tek fidancilar sitesi olarak Türkiye, bölgeye ve Malatya’miza hitap ediyor” dedi.

Bu yil Kayisi fidani disinda pek fidan satamadiklarini, bunun da kis mevsiminin geç sürmesinden kaynaklandigina dikkat çeken Turan, “Kayisi fidanlari haricinde sikintilar yasadik. Mevsim sartlarinin zor geçmesiyle beraber mevsim gecikmesiyle ve havanin isinmasi agaçlarin açmasiyla beraber satis noktasinda sikintilar yasadik. Malatya’mizda Fidan sitesinde sadece Kayisi fidanlarimiz satildi” seklinde konustu.



Dona karsi çatal oglu kayisi fidanlari önerisi

Kayisi tomurcuk ve çiçeklerinde hemen hemen her yil don hasari meydana geldigini hatirlatan Turan, “Malatya’mizda ova bölgesinde birçok yil kayisi tomurcuklarinin yanmasi meydana geliyor. Bu yil da don zarari oldu. Fidan sitesi esnafi olarak hangi çesitler dondan az etkilenir diye Arge çalismasi yapiyoruz. Özelikle ova bölgelerine çatal oglu kayisi fidanlarini dikmelerini çiftçilerimize tavsiye ediyoruz. Bölgeyi gezdigimiz zaman çatal oglu kayisilarinin yanmadigi ve meyvelerinin oldugunu görüyoruz. Yüksek bölgelere da, kaba asi ve Haci Halil oglu kayisilarini tavsiye ediyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA