Kütahya Evliya Çelebi Hastanesinde 'Ergen Sagligi' Poliklinigi Açildi

Kütahya Saglik Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Evliya Çelebi Egitim ve Arastirma Hastanesinde, Türkiye de belli merkezlerde olan Adolesan (Ergen) Sagligi Polikliniginin hizmet vermeye basladigi bildirildi.

Kütahya Evliya Çelebi Hastanesinde 'Ergen Sagligi' Poliklinigi Açildi
Hacettepe Üniversitesi Saglik Bilimleri Enstitüsünde Ergen Sagligi Doktora egitimini basarili sekilde tamamlayarak, Adolesan Sagligi Poliklinigi çalismalarina baslayan, Hastane Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmanlarindan Dr. Yasar Durmaz,“Ergenlik dönemi çocukluktan eriskinlige geçis dönemidir. Bu dönemde hizli fiziksel büyüme, cinsel gelisme ve psikososyal olgunlasma olmaktadir. Adolesanlara verilecek saglik hizmetleri de yas ve gelisimsel düzeylerine uygun olmalidir” dedi.



“Çocuk Sagligi ve Hastaliklari bölümü bünyesinde birçok yan dali barindiran önemli bir ana dal”

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari bölümünün bünyesinde birçok yan dali barindiran önemli bir ana dal olduguna dikkat çeken Dr. Yasar Durmaz,” Ergen Sagligi bölümü ise henüz Türkiye de bazi enstitülerde doktora egitim programi ile yeni olusturulmaya çalisilan bir uzmanlik alanidir. Önemi gittikçe artan ve gençlerin 10-25 yas arasi dönemde ergenligin getirecegi problemlere çözüm bulmaya çalisan bu alanda henüz yetismis uzman sinirli sayidadir. Bazi üniversite ve egitim hastanelerinde örnegin Hacettepe Tip, Ankara Tip, Gazi Tip Cerrahpasa Tip, Ankara Sehir Hast, Sami Ulus Egitim Arastirma Hastanesi gibi ayri poliklinik olarak Adolesan (Ergen Sagligi) poliklinigi seklinde yapilandirilmis ve hizmet vermektedirler. Ergen polikliniginde ilgili konsultan hekimlerin, psikolog ve diyetisyenin katkisiyla; boy ve kilo problemleri, hormonal nedenli olmayan obesite ve kilo fazlaligi, yeme bozukluklari (Anoreksiya Nervoza ve Bulimiya Nervoza gibi), adet düzensizligi, killanma fazlaligi, kiz ve erkek ergen genital problemleri, sporcu sagligi, psikososyal degerlendirme, riskli davranislar, okul basarisizliklari, okul, aile ve arkadas uyum problemleri, cinsiyet kimligi ve cinsel yönelim ile ilgili danismanlik, internet bagimliligi, sinav kaygisi, kronik hastaligi olan ergene yaklasim ve tedavi uyumsuzlugu danismanligi yapilabilecektir. Kendine has özellikleri bulunan ergenlik dönemi sorunlarinda ilgili brans hekimlerinin de katkilariyla tedavi ve takipleri hastanemizde uygulanip eger gerekirse ileri merkezlere yönlendirilecektir” diye konustu.

Hastane Bashekimi Dr. Ögr. Üyesi Sertas Erarslan, hastanedeki yeniliklerin devam ettigini belirterek, “ Ilk asamada haftanin belli günleri ana bina çocuk poliklinikleri katinda ergen sagligi poliklinik hizmeti seklinde baslanilacaktir. Zamanla ayri bir merkez haline getirilip sadece ergenlik çagi çocuk hastalarimiza hizmet verecek üniteye dönüstürülmesi planlanmaktadir. Dr. Yasar Durmaz’a çalismalarinda basarilar diler, yeni poliklinigimizin hayirli hizmetlere vesile olmasini dilerim” dedi.

Kaynak: İHA