Batman'da Yüksek Daglarda Yetisen Pancar, Köylülerin Geçim Kaynagi Oldu

Batman’in Sason ilçesinde ilkbaharin gelmesiyle birlikte 3 bin rakim yükseklikteki Mereto ve Zoveser Daglarinda dogal olarak yetisen pancar, köylerde yasayan yüzlerce aileye geçim kaynagi oluyor.

Batman'da Yüksek Daglarda Yetisen Pancar, Köylülerin Geçim Kaynagi Oldu
Sason ilçesinde ilkbaharda havalarin isinmasiyla birlikte yüksek rakimli daglarda karlarin ermesiyle boy veren pancari koparan kirsalda yasayan vatandaslar, pancari ilçe merkezinde satarak geçimlerini sagliyor.

Ilçeden yaklasik 20 kilo metre uzaklikta olan pancari toplayabilmek için sabah erken saatlerde yola koyulduklarini belirten vatandaslardan Ramazan Çetinbas, pancari toplayabilmek için 20 kilometre yürüdüklerini belirtti.

Çetinkaya, “Bu pancari toplayabilmek için 20 kilo metre yol yürüyoruz. Orada topladigimiz pancarlari getirip ilçe merkezinde satarak geçimimizi sagliyoruz. Ilçede yaklasik 100 aile bu pancar sayesinde geçimini sagliyor. Günlük bir kisi 60 ile 100 kilo arasinda pancar topluyor. Bunun kilosunu 10 liradan satiyoruz. Günlügümüz bin liranin üstüdür. Bununla geçimimizi sagliyoruz” dedi.

“Bu pancar için 6 saat yol yürüyoruz”

Pancarin bulundugu Zoveser Dagina ulasabilmek için 6 saat yol yürüdüklerini aktaran vatandaslardan Zülküf Ebinç, “Biz bu pancari Zovesre Dagi eteklerinden kopariyoruz. Türkçe ile “Çelis” dedigimiz bu pancara biz buralarda “Gülük” diyoruz. Sabah kalkip yaklasik 6 saat yol yürüyoruz. Oraya araç gitmedigi için 15 kilo metre yol yürüyoruz. Yaklasik bir aylik süresi var. Sason’da birçok ailenin geçim kaynagidir” diye konustu.

“Hafta sonlari topladigim pancarlari satarak okul harçligimi çikariyorum”

Daglardan topladigi pancari ilçe merkezinde satarak okul harçligini çikardigini ifade eden Lokman Ebinç ise, “Okullar tatil olunca veya hafta sonlari daga çikarak orda pancar topluyoruz. Günlük 3 torba pancar topluyorum. Pancarlari satarak harçligimi çikariyorum” seklinde konustu.

Bölgede Nisan ayi ortalarinda boy vermeye baslayan pancar, Mayis ayi sonlarina kadar devam ediyor. Gülük pancarini satin alan vatandaslar, taze tüketmekle beraber, posetleyerek kislik olarak da saklayabiliyor.
Kaynak: İHA