Bakan Varank Açiklamasi 'KOBI'lere Destegi Iki Kat Arttirarak 1 Milyon 200 Bin Liraya Çikariyoruz'

BATMAN – Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, "KOBI’lerimiz projeleri için 600 bin liraya kadar verdigimiz destegi de iki kat arttirarak 1 milyon 200 bin liraya çikariyoruz. Bu müjdemiz de tüm KOBI’lerimize hayirli olsun” dedi.

Bakan Varank Açiklamasi 'KOBI'lere Destegi Iki Kat Arttirarak 1 Milyon 200 Bin Liraya Çikariyoruz'
Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldigi Batman’da Batman Valiligi ziyaret etikten sonra açilisini gerçeklestirildigi tekstil firmasinin çalisanlariyla bir araya geldi. Ardindan Bakan Varank DIKA ve GAP toplu açilisi töreni katildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan’i Mustafa Varank Il Kültür Müdürlügü konferans salonunda GAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi’nin kente kazandiracagi 9 projenin imzalarini atti. Açilisini yaptigini projeler arasinda ilk olarak Alo Tevso pazar yeri yer aliyor. Alo Tevso Pazar yerini modern bir görünüme kavusturarak esnafin kullanima açti. Imza töreninde konusan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, “Su anda esnafimiz orada çok daha saglikli kosullarda çalisiyor. Hamdolsun Batmanlilar da bu hizmetten memnun. Diger bir projemiz Sevek Mesire alani. Burayi çocuklarinizla ailenizle güzel vakit geçirebileceginiz bir alana dönüstürdük. Piknik alani, peyzaji, dinlenme gruplari ve çocuk parkiyla her yas grubuna hitap ediyor. Sizlere tavsiyem ailenizle beraber bu mesire alanini en kisa zamanda ziyaret etmeniz” diye konustu.



“Batman dogasiyla adeta bir cennet”

Batman’a kazandirdiklari projelerle ilgili konusan Bakan Varank, “Batman’a kazandirdigimiz projelere devam edelim. Mor Kuryakos Manastari’nin restorasyon islemlerini tamamladik. GAP idaremizle Manastir’in peyzaj çalismalarini tamamlayarak cazibesini daha da artiracagiz. Hasankeyf’e bir uygulama oteli kazandirdik. Hasankeyf Üçyol ekolojik köyünde 8 magarayi butik otele dönüstürdük. Bu yatirimlarla hedefimiz Hasankeyf’i ziyaret eden turistlere daha iyi sartlarda konaklama imkani sunmak, gelen turist sayisini arttirmak. Batman dogasiyla adeta bir cennet. Önemli tarihi degerlere sahip. Dolayisiyla turizm buranin temel ekonomik basliklarindan biri olmali. Alternatif turizm alanlari ve projeleri ortaya koymaliyiz ki buralari dünyaya daha çok tanitabilelim. Artik biliyorsunuz buna hizmet eden bir marka olusturduk: Mezopotamya. Mezopotamya markasiyla tüm dünya Batman’in da içerisinde oldugu illerimizi yakindan taniyacak” dedi.



“Batman’a 38 milyon liralik yatirim yaptik”

Batman’a 38 milyon liralik yatirim yaptiklarini kaydeden Bakan Varank, “Bugün açilisini yaptigimiz daha birçok projemiz var. Gençlerimizin istihdamindan altyapi projelerine kadar Batman’a güncel rakamlarla yaklasik 38 milyon liralik yatirim yaptik. Yeter mi? Yetmez. Biliyorsunuz Gençlik ve Spor Bakanligimizla beraber yeni bir proje baslattik. Çalisan ve Üreten Gençler Programinda Batman merkez, Hasankeyf, Gercüs ve Kozluk ilçelerinde 13 tekstil atölyesi ve yanlarina sosyal donatilarini insa ediyoruz. Bu atölyeleri yatirimcilarin hizmetine sunacagiz. Yaklasik 40 milyon liralik yatirimla insa edecegimiz bu atölyelerde 2 bin Batmanli gencimiz istihdam edilecek. Bundan baska devam eden SOGEP projelerimiz de var. Konusmamin basinda ifade ettim. Bu bölgede GAP’in özellikle tarimsal anlamda oldukça önemli çalismalari var. Bugün protokolünü imzalayacagimiz projelerle önümüzdeki dönemde GAP araciligiyla Batmanli çiftçilerimizin yetkinliklerini ve tarim yapma yöntemlerini daha da gelistirecegiz. Bunlarin arasinda modern sulama imkânlarini yayginlastiran, seralarda verimli iklimlendirme teknolojilerini tesvik eden, yenilenebilir enerji ile damlama sulamayi mümkün kilan projeler var. Burada da yaklasik 9 milyon liralik yatirimiz olacak. Tüm bu eserler insallah Batman’da tarimin, tekstilin, turizmin ve istihdamin gelismesine ivme kazandiracak. Hayirli ugurlu olsun” diye konustu.



“Bizim hükümetlerimiz is yapiyor eser birakiyor”

Batman’a ulasimda kazandirilan yatirimlardan söz eden Bakan Varank, “Her bir ilimizin refah seviyesini artirmak için var gücümüzle çalisiyoruz. Ülkemizin neresine giderseniz gidin hükümetlerimizin vurdugu mührü görürsünüz. Batman’in son 20 yilda kaydettigi gelismeyi burada yasi müsait olanlar olmayanlara mutlaka anlatmali. Gençler buralarin daha önceki halini bilmiyor. Saniyorlar ki Batman’da bu güzellikler hep vardi. Neler yaptik neler. Duble yollar, hastaneler, havalimani terminal binasi, Batman- Midyat yolunda baraj geçis sorununa çözüm olan Hasankeyf 2 köprüsünü daha yakin zamanda hizmete aldik. Dicle nehri üzerinde adeta bir inci gibi duruyor. Ülkemizin en büyük dördüncü hidroelektrik santrali olan Ilisu baraji projesini geçtigimiz yilin sonunda Sayin Cumhurbaskanimiz açti. Batman-Besiri-Kurtalan yolunu da insallah seneye tamamliyoruz. Gördügünüz gibi bizim hükümetlerimiz is yapiyor. Eser birakiyor. Bunlarin hepsini milletimizin, Batmanlilarin hizmetine sunuyor. Siz hiç muhalefet kanadindan vatandasimizin hizmetine dönük bir proje bir, fikir duyuyor musunuz? Hadi önceden belediyeleri yoktu. Bahaneleri vardi. Bol keseden salliyorlardi. Artik bahaneleri de yok. 11 tane büyüksehir belediyesi ellerinde. 2019 yilindan bu yana üç yil geçti. Soruyorum size, ne yaptilar? Vatandasin hangi derdine çare oluyorlar? Kocaman bir hiç! Ama kimse merak etmesin. O belediyelerin de tekrar hizmete kavusacaklari zamanlar yakindir” dedi.



“473 projeye 156 milyon liranin üzerinde destek sagladik”

Batman’in potansiyeli yüksek ilerden bir tanesi oldugunu belirten Bakan Varank, “Tarim, gida ve turizm alanlari gelisime çok açik. Sanayide müthis bir ivme yakalamis durumda. Tabii bunlar kendi kendine olmuyor. Dicle Kalkinma Ajansi ile kurulusundan bu yana Batman’da ekonomik, sosyal ve kültürel kalkinmaya katki sunan 473 projeye 156 milyon liranin üzerinde destek sagladik. GAP Bölge Kalkinma Idaremiz ile 116 projeye 90 milyon liraya yakin kaynak aktardik. Bakiniz 2002 yilindan bu yana Batman OSB’de üretime geçen 114 parselde 10 bin 200 kisiye istihdam imkani saglandi. Insallah bu sayi 13 bin 500’e ulasacak. OSB ile alakali ilave alan çalismalari devam ediyor. Son 19 yilda biz Batman OSB’ye güncel rakamlarla 135 milyon lira bakanlik kredisi kullandirdik. KOSGEB araciligiyla isletmelerimize 100 milyon liraya yakin kaynak aktardik. Iste bunlar sayesinde ilimizde üretim ve istihdam artislari gerçeklesti” diye konustu.



“TÜBITAK BIGG bünyesinde 200 bin lira olan destegi 450 bin liraya çikariyoruz”

Genç girisimcilere bayram öncesi müjdeyi veren Bakan Varank, “Teknoloji tarafina baktigimizda; insaati sona yaklasan, Batman Üniversitesi Teknoloji Gelistirme Bölgesi önemli bir boslugu dolduracaktir. Biz Teknopark’i önemsiyoruz. Bu manada yönetici sirkete güncel rakamlarla yaklasik 6 milyon lira hibe destegi sagladik. Ancak burada asil is girisimcilerimizin üzerinde. Teknoparkin dolup tasmasi, burada Ar-Ge projeleri yürütülmesi. Gençlerin gelip buralarda fikirlerini ticarilestirmesi gerekiyor. Iste bu anlamda gençlerimize verecegimiz bir bayram müjdesini Batman’dan tüm Türkiye’ye duyurmak istiyorum. Biliyorsunuz gençlerimizin teknoloji ve yenilik odakli is fikirlerini katma degerli girisimlere dönüstürmeleri için TÜBITAK araciligiyla Bireysel Genç Girisimci programini yürütüyoruz. Bugüne kadar programdan faydalanan genç girisimcilere 200 bin liraya kadar destek sagliyorduk. Simdi, TÜBITAK BIGG dahilinde genç girisimcilere yönelik destek miktarini yüzde 125 artirarak 450 bin liraya çikariyoruz. Böylece gençlerimiz girisimlerini çok daha kolay ve etkin sekilde hayata geçirebilecekler. Ben bu bayram müjdesinin tüm gençlerimize hayirli olmasini diliyorum. Batman genç ve dinamik bir nüfusa sahip. Bu program onlar için adeta biçilmis kaftan. Bunun yaninda bir müjdemiz daha var. Diyelim ki bir sirketiniz var ve AR-GE yapmak istiyorsunuz. Iste bu noktada devreye TÜBITAK KOBI Ar-Ge Baslangiç Destek Programi giriyor. Bu programda KOBI’lerimiz projeleri için 600 bin liraya kadar verdigimiz destegi de iki kat arttirarak 1 milyon 200 bin liraya çikariyoruz. Bu müjdemiz de tüm KOBI’lerimize hayirli olsun. Burada söylemek istedigim su: Siz bir adim atin, biz gerisi için elimizden ne geliyorsa yapacagiz. Birlikte, tüm bölgelerimizle, tüm sehirlerimizle ülkemizi hak ettigi seviyeye ulastiracagiz. Iste bugün 9 yatirimin açilisini yaptik, 9 yatirimin da startini verdik. Devletimizin tüm imkanlari sizler için var. Bu noktada sizlerden beklentimiz bize güvenmeye devam etmeniz. Allah’in izniyle bu zorluklari da devlet millet el ele verip asacagiz. Sözlerime son verirken Dicle Kalkinma Ajansi, GAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi ve tüm yürütücü kuruluslarimiza tesekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Konusmalarinin ardindan toplu açilis kurdelesi kesilirken, Bakan Varank Batman temaslarini tamamlayarak kentten ayrildi.
Kaynak: İHA