Aglamaktan Gözleri Kör Oldu, Gözleri Degil Ama Elleri Görüyor!

Bayburt Memnune Evsen Huzurevi Yasli Bakim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yasayan aslen Gümüshane’nin Siran ilçesinden olan görme engelli Tevhik Celep ahsaplari oyarak, manda, keçi, koyun, horoz, ayi gibi çesitli hayvanlarin figürlerini yapiyor.

Aglamaktan Gözleri Kör Oldu, Gözleri Degil Ama Elleri Görüyor!
“Annesinin ölümünün ardindan aglamaktan gözleri kör oldu”

36 yil önce 1986 yilinda annesini kaybeden Celep, annesini kaybetmenin üzüntüsüyle 2 sene boyunca sürekli agladigini, aglama hastaligina yakalandigini söyledi.

Annesinin ölümünden 2 sene sonra 1988 senesinde ise aglamaktan gözlerinin kör oldugunu kaydeden Celep, dogustan görme engelli olmadigini, 34 yildir gözlerinin görmedigini ifade etti.

Gençliginde çobanlik yapan Tevhik Celep, gözleri gördügü yillarda aklinda kalan hayvanlarin sekillerini hatirlayabildigi kadariyla yapmaya çalisiyor. Oymacilik isine merak salmasinda pandeminin büyük etkisi oldugunu ifade eden Celep, "Ilkokuldayken çok güzel resim yapardim. Oymacilik isine de oradan esinlenerek basladim, yetenegim vardi çünkü. Oymacilikla da yaklasik 2 senedir ugrasiyorum. Salgin hastaliginda (covid-19) kendime hobi edineyim, farkli bir ugras bulayim, zaman geçsin dedim, o sekilde ahsap oyma isine basladim. Simdi ahsaplarla, tahtalarla ugrasiyorum, vakit geçiriyorum dedi.

Ahsap oymaciliginin yani sira tohumdan ceviz yetistiren Celep, yetistirdigi cevizleri para karsiliginda satmadigini, ese dosta hediye ettigini ifade etti.

"Ellerim benim gözlerim oldu"

Aklinda kalan bütün hayvanlarin figürlerini ahsabi oyarak yapabilecegini söyleyen Celep, "Camislarin, sigirlarin dövüsme seklini yaptim, koyun, keçi yaptim. Agaç neye benzerse, neyin seklini verebilirsem yapiyorum. Benim gözüm görmüyor, neye benzediklerini göremiyorum, görenler bu horoza benziyor, bu inege, ayiya benziyor diyorlar. Gözümün gördügü zamanlarda hayvanlarin sekilleri hep hatirimda, hayalimde kaldi. Çobanlik yaptim, hayvan baktim o hayvanlarin ne durumda oldugu, neresinde neyi var hepsi ta o zamanlardan aklimda kaldi. Ellerim gözlerim oldu, ellerimle ahsabi oyarak, tahtaya dokunarak yapiyorum bu gördükleriniz ellerimin eseri. 1 ayda bunlari yapip çikaramadim çünkü elle yapiyorum. Aletlerimde yetersiz oldugu için aylarca yaptigim hayvanlar oluyor" dedi.

"Doktorun sagligin için ceviz ye demesi ceviz yetistirmeme sebep oldu"

Hasta oldugu dönemde doktorun kalp sagligi açisindan ceviz, kuru üzüm, kayisi yemesi gerektigini söylemesi üzerine, akrabalari memleketi Gümüshane’den Celep’e ceviz göndermeye basladi.

Gönderilen cevizleri ekmeye karar veren Celep, kabugundan çikardigi cevizleri posetlere ekerek, ise koyuldu. Cevizlerin büyüdügünü gören huzurevi çalisanlari durumu Celep’e bildirdi. Celep, posetlere daha fazla ceviz ekmeye ve fidan yetistirmeye basladi.

Agaçlari çok sevdigini dile getiren Celep, çocuklugundan beri agaçlara zarar vermeyen biri oldugunu ifade etti.

2001 yilindan beri fidan yetistirdigini vurgulayan Celep, söyle konustu: "Agaci çok seven biriyim, hiçbir agaci kökünden kesmedim. Dallarindan alir, fidan yetistirirdim. Çocuklugumda arkadaslarla hayvan otlatirdik birisi gidip degnek yapmak için agaca zarar verse, onlara kizardim. Diyecegim su ki, ben çocukluktan beri agaç seven biriyim."

"Bin tane ceviz agaci diktim kimse sahip olmadi, gözlerim görmedigi için ben de koruyamadim"

Geçmis dönemlerde köyünün, yaylasinin çesitli yerlerine ceviz agaci, çam agaci diken Celep, bin adet ceviz agaci diktigini bin ceviz agacindan geriye sadece 20-30 tane ceviz agacinin kaldigini söyledi.

Köydeki agaçlara kimsenin sahip çikmadigini söyleyen Celep, "Köye bin tane ceviz diktim kimse sahip çikmadi benim de gözlerim görmedigi için pek ilgilenemedim. Bazilarini kirdilar, bazilari da kurudu derken 20-30 tane dikili agacim kaldi. Yaylamiza çam diktim, çesme getirttik yanina epey bir ugrastik ama olmadi, basaramadik bir türlü" seklinde konustu.

Kaynak: İHA