Hayvan Saticisina Güvendi, Varindan Yogundan Oldu

Sivas’ta hayvancilik yapan bir çiftçi, inek satin almak isterken yönlendirildigi Kars’ta bir sebeke tarafindan dolandirilinca varindan yogundan oldu.

Hayvan Saticisina Güvendi, Varindan Yogundan Oldu
Sivas’in Yildizeli ilçesinde büyükbas hayvancilik yapan Hasbi Yilmaz geçtigimiz yil kurban bayraminda satmak için tosun alip yetistirip satmaya karar verdi. Baska bir çiftçinin yönlendirmesi ile Kars’ta hayvancilik yapan H.Ö., I.C., F.B., E.C., C.B., A.T., A.A. ve M.Z. isimli ortaklarla tanisti. E.C. ile 75 tosun için anlasmaya varildi. Yilmaz bir miktar pesin ödeme yapti. Ancak bir türü tosunlar kendisine teslim edilmedi. Çesitli bahaneler üretilerek tosunlar teslim edilmedigi gibi Yilmaz’dan sürekli para talep edildi. Yilmaz parasi çikismayinca çevresinden borç alarak bankalardan kredi çekti. Kisa süre içerisinde sebekeye yaklasik 380 bin TL ödeme yapti. Bayram gelmesine ragmen ne tosunlari alabildi ne de parasini.

Varindan yogundan oldu

Kars’a gidip güvenlik birimlerine sikayette bulunan Yilmaz, sebekenin kendisi gibi birçok kisiyi daha dolandirdigini ögrendi. Geçen zaman içerisinde bankalardan çektigi kredilerini ödeyemeyince icra yoluyla elinde ve varsa alindi. Yilmaz, Kars Cumhuriyet Bassavciligina suç duyurusunda bulunarak H.Ö., I.C., F.B., E.C., C.B., A.T., A.A. ve M.Z’den sikayetçi oldu. Savcilik karari ile konunun ticari bir iliski oldugu, borç alacak verecek iliskisi oldugu ve hukuki ihtilaf arz ettigi gerekçesi ile kovusturmaya gerek görülmedi. Yilmaz bu kez elindeki dekontlar ve sözlesmeyi gerekçe gösterip icra davasi açti. Bu kez de süphelilerin üzerinde kayitli ekonomik degeri olan herhangi bir sey bulunmadigi için sonuç alamadi.

Hasbi Yilmaz, kendisini dolandiranlarin baskalarini da dolandirmamalari için haklarinda islem yapilmasini istedi. Yilmaz yaptigi açiklamada, “Sivas’tan bir arkadas vadeli hayvan satin almak üzere beni alip Kars’a götürdü. Kars’a gidip arkadaslarla tanistik, hayvan var diyerek yaylaya götürdüler. Yaylada hayvanlara baktik, hosumuza da gitti. Kars merkezde bir lokantaya oturup pazarligimizi yaptik. Pazarligi yaptiktan sonra 40 bin lira pesinat vereceksin dediler ben de verdim. Sen git biz hayvanlarin küpelerini tamam edince size sana haber veririz dediler. Bir hafta sonra ne yaptiklarini sormak için tekrar aradigimda hayvanlarin asilari için 13 bin lira istediler gönderdim. 20 gün sonra tekrar aradigimda ‘bizim basimiza bir is geldi mallari pesin satacagiz, 350 bin lira para lazim, ya sen alacaksin ya da satip elimizde ki parayi sana gönderecegiz’ dediler. Bende bankalara yöneldim çesitli bankalardan para çektim, 350-400 bin para gönderdim. Parayi gönderdikten sonra mallar nerde diye aradim, bahane ürettiler. Ben de çikip Kars’a gidip emniyette suç duyurusunda bulundum. Kars’tan takipsizlik karari geldi. Elimde avucumda ne varsa bunlara gönderdim, her seyim hacizli, bankalarla 15 tane dosyam var. Ne yapacagimi bilmiyorum çaresiz kaldim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA