Gökyüzü Meraklilari Temmuz'da Erzurum'da Bulusacak

Temmuz ayinda Erzurum’da yapilacak olan 2022 Uluslararasi Gökyüzü Gözlem Etkinligi baglaminda yerel paydaslarla bir araya gelinen toplantiya Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli da katildi.

Gökyüzü Meraklilari Temmuz'da Erzurum'da Bulusacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile Gençlik ve Spor Bakanligi himayelerinde yapilacak olan Gökyüzü Gözlem Etkinligi için düzenlenen ön heyet toplantisina; Erzurum Valisi Okay Memis, Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli, Astrofizik Arastirma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Cahit Yesilyaprak, Erzurum Gençlik ve Spor Il Müdürü Birdal Öztürk ile ilgili kurum yöneticileri ve temsilcileri katildi.

Etkinligin Türkiye Uzay Ajansi (TUG), Erzurum Valiligi, Erzurum Büyüksehir Belediyesi, Atatürk Üniversitesi, KUDAKA ve DAG is birliginde gerçeklestirilecegini ifade eden Vali Okay Memis, Dogu Anadolu Gözlemevi (DAG) ve Konakli bölgesinde yapilmasi planlanan etkinligin Erzurum için önemine degindi.

22 yildir Antalya’da düzenlenen gözlem etkinliginin Gençlik ve Spor Bakanligi ile yapilan is birligi çerçevesinde Diyarbakir’dan baslayarak Anadolu’ya yayilacagini aktaran Vali Memis, Türkiye’nin dört bir yanindan ve yurt disindan gelen binlerce gökbilim meraklisinin Erzurum’da bulusacagini ifade etti.

Rektör Çomakli: “DAG Simdiden Cazibe Merkezleri Arasina Girdi”

Türkiye’nin, dünyada kendi teleskobunu ve görüntüleme sistemlerini milli olarak tasarlayip üretebilen sayili ülkeler arasina girmesini saglayan Dogu Anadolu Gözlemevi (DAG) projesinin bir yandan fiziki hazirliklarinin tamamlanmasi için gün sayilirken diger yandan da is birligi protokolleri ve bilimsel görüsmeler yapilmaya devam ediyor.

Erzurum Valiliginde gerçeklesen toplantiya katilan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli, hem DAG’daki son gelismeler hakkinda bilgi verdi hem de yapilmasi planlanan ve toplantinin gündemini olusturan etkinlik hakkinda görüs ve önerilerini iletti. Atatürk Üniversitesi Astrofizik Arastirma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) bünyesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi destegiyle 2012 yilindan itibaren basariyla yürütülen, Türkiye’nin 2023 vizyon projeleri arasindaki en büyük astronomi, astrofizik ve uzay bilimleri alanindaki temel bilim yatirimi olan "Dogu Anadolu Gözlemevi”nin (DAG) kurulum çalismalarinin, 3 bin 170 rakimli Erzurum Konakli-Karakaya Tepesinde tüm hiziyla devam ettigini ve bu yilin sonunda ilk isigin alinacagini belirten Rektör Çomakli, DAG’in simdiden cazibe merkezleri arasina girdigini ifade etti.

“Gözlem Senlikleri, Etkinlikler ve Festivaller Erzurum’a Kazanç Getirecek”

DAG’in bilimsel ve akademik çalismalarin yaninda tüm gökyüzü tutkunlarinin ugrak noktasi olacagina inandigini aktaran Rektör Çomakli, yapilmasi planlanan etkinlik, festival ve senlikler ile merkezin Erzurum’un bu anlamda önemli merkezlerinden birisi olacagina dikkat çekti. Planlanan bu etkinlikler çerçevesinde katilimcilarin uzay fotografi çekmeyi ögrenebilecegini belirten Rektör Çomakli, uzaya merak duyanlarin teleskoplarla gezegenleri ve galaksileri izleyebilecekleri bir ortamin olusturabilecegini ifade ederek dolu dolu bir programin tüm Erzurumlular ile gökyüzü meraklilarini bekledigini ifade etti.

Türkiye’de astronomi bilimini toplum tabanina yaymak, atölye çalismalari ile özellikle genç yastaki bireylerin ilgisini bu alana çekmek, sehrin ve üniversitenin uluslararasilasmasina katki sunmak, amatör astronomiye ilgiyi artirmak için gözlem senlikleri, etkinlikler ve festivaller düzenlemenin önemine deginen Rektör Çomakli, bu ve benzeri toplantilarin Erzurum’a kazanç getireceginin de altini çizerek degerlendirmesini sonlandirdi.
Kaynak: İHA