Erzurum Sehir Hastanesinde Bir Ilk, 5 Santimlik Kesiyle Kalp Ameliyati Yapti

Erzurum Sehir Hastanesinde Kalp Damar Cerrahisi Prof. Dr. Mehmet Ali Kaygin’in buldugu yeni kesi yöntemiyle kalp ameliyati olan hastalar 5 gün içinde sagligina kavusuyor.

Erzurum Sehir Hastanesinde Bir Ilk, 5 Santimlik Kesiyle Kalp Ameliyati Yapti
Erzurum Sehir Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Prof. Dr. Mehmet Ali Kaygin’in buldugu yeni kesi yöntemi ile artik ameliyat sonrasi hastalarin hem hastanede yatis süresi azaliyor, hem de hastane sonrasi normal hayatlarina sorunsuz devam edebilmelerinin etkisini artiyor. Prof.Dr. Kaygin tarafindan kullanilan yöntemle ameliyat olan iki hasta Erzurum Sehir Hastanesinde sagligina kavustu.

Agri’nin Dogbayazit ilçesinden ileri aort yetmezligi sikayeti ile hastaneye gelen 67 yasindaki Hazal Demir’e tetkikler yapildiktan sonra Prof.Dr. Mehmet Ali Kaygin ameliyata aldi. Ameliyatta yapilan 5 santimlik kesi ile hastanin aort kapagi degistirildi. Kullanilan yeni yöntemle yogun bakimda kalma süresini de azaltarak hastanin 5 günde sagligina kavusmasi saglandi.

Ameliyat sonrasi açiklama yapan Prof. Dr. Kaygin, “Hazal hanim 67 yasinda bize ileri aort yetmezligi ve darligi sikayetiyle basvurdu. Hastanin bu sikayetlerle kapak ameliyati planlandi. Hepimizin bildigi gibi normal ameliyatlarimiz açik kalpte iman tahtasinin yaklasik 25-30 santimlik bir kesiyle yapiliyordu. Artik kesi yerine buradan yaklasik 4-5 santimlik küçük bir kesiyle hastamizin aort kapagini degistirdik. Bu kesi hasta için avantajlari ne diye sorarsaniz hastanin günlük aktivitesini çok rahatlatiyor. Yogun bakimda kalmasini, kalici süresini kisaltiyor. Hastaneden de taburcu olma süresini kisaltiyor. Ayrica hastanin normal açik kalp ve sterm kemigi yerine buradan yapilan kesi sonucunda hasta kollarini çok rahat kullanabiliyor. Enfeksiyon riski çok az. Agrisi çok az oluyor. Günlük aktivitelerini çok rahat yapabiliyor. Diger türlü klasik kesi de hastanin en az bir ay devamli sirtüstü yatmasi gerekiyor ama bu kesiyle böyle bir rutinimiz yok artik. Hasta istedigi pozisyonda çok rahat yatabiliyor. Normal kesiye göre bu avantaji kollarini çok rahat kullanabiliyor. Disaridan gelecek olan gögsündeki travmalara karsi herhangi bir sikinti yasamiyor. Eger araç süren bir kisi ise buradan taburcu olurken çok rahatlikla arabasini kullanabiliyor. Emniyet kemerini takabiliyor. Güzel bir sekilde ameliyatini yaptik. Bundan sonra da bugün de taburcusunu planliyoruz. Ameliyatin besinci günü bugün Normalde bir hasta klasik keside Yaklasik bir hafta 10 gün gibi veya daha fazla sürede burada yatmasi gerekebiliyor. 5. gününde hastamiz sagligina kavustu” diye konustu.

Öte yandan Erzurum’un Pasinler ilçesinden kalp agrisi sikayetiyle Sehir Hastanesine gelen Cesim Özçelik’e de ayni yöntemle tedavi uygulanarak hasta sagligina kavusturuldu.

Aort anevrizmasi nedeniyle hastaneye basvurdugunu ifade eden Dr. Kaygin, “Yapilan tetkiklerde aortu, kalpten çikan büyük damar yaklasik bes buçuk santim gibi genislemesi mevcuttu. Biz hastayi gördükten sonra tetkiklerini yaptik ve ameliyat planladik. Ameliyatin da normalde yaklasik 20-25 santimlik iman tahtasini kesmeden ameliyatini bes alti santimlik kesiyle aortunu sentetik greftle degistirdik. Bu böylece bu ameliyat sonucunda hasta normalde bes alti gün yogun bakimda kalmasi gerekirken iki gün yogun bakimda tuttuk. Bugün de servise çikardik. hastamiz her yönüyle çok rahat enfeksiyon riskimiz az. Kollarini çok rahat kullanabiliyor. Taburcu olduktan sonra da normal günlük hayatini çok kisa sürede dönebilecek. Eger arabasi varsa, araba kullaniyorsa buradan çiktiktan sonra kendisi arabasini sürerekten emniyet kemerini takaraktan gidebilir. Enfeksiyon riskimiz hiç yok. Çok konforlu bir ameliyat. Tabii ki bu ameliyat her hastaya uygulanmiyor. Ancak endikasyonu olan hastalarda yapiliyor. Bu endikasyonu koyarken de yapilan tetkikler sonucunda tomografi çekiliyor hastanin gögüs yapisi, genel durumu, kalp fonksiyonlarini degerlendiriyoruz. Ondan sonra böyle bir ameliyat seçenegi oldugunu söyleyip bu ameliyat seçenegini de hastayla birlikte uyguluyoruz” dedi.

Korkularina ragmen ameliyat sonrasi çok mutlu oldugunu ifade eden Cesim Özçelik, “Korkuyordum en sonunda geldim hocama, böyle insanlari bulmak kolay degil böyle insanlari takip etmek lazim. Suan Allah’ima çok sükür gezebiliyorum sadece sesim kisik biraz onun için konusamiyorum. Ekibi çok güzel bakimli bir hastane ve her yer piril piril. Acaba nasil ameliyat olacagim kalkamam diye düsünüyordum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA