Denetime Çikan Ekipleri Sasirtan Manzara, Yüzlercesi Ayni Anda Geldi

Tokat’in Almus ilçesinde denetime çikan Ilçe Tarim Müdürlügü ekipleri yüzlerce sazan baliginin sular altinda kalan ekili alanlara yumurta birakmasini görüntüledi.

Denetime Çikan Ekipleri Sasirtan Manzara, Yüzlercesi Ayni Anda Geldi
Tokat’in Almus ilçesinde baraj gölünde geçtigimiz yil su seviyesinin düsük olmasi nedeni ile bazi vatandaslar bos kalan alanlara bugday tohumu ekti. Bugday tohumlari yeserirken, barajda su seviyesi yükselmeye basladi.

Su seviyesinin yükselmesi ile birlikte ekinler bir kismi sular altinda kaldi. Sular altinda kalan ekinler ise sazan baliklarinin yuvasi oldu Denetime çikan Ilçe Tarim ve Orman müdürlügü su ürünleri biriminde görevli Su Ürünleri Mühendisleri Fatih Hikmet Argün ile Sevkiye Akgümüs yüzlerce sazan baliginin sular altinda kalan ekili alanlara yumurta birakmasini görüntüledi.

Sürü halinde geldiler, yumurtalarini biraktilar

Almus Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Yavuz Selim Kepenek, denetime çikan ekiplerin belgeselleri aratmayan görüntülere sahit oldugunu kaydetti.

Avlanma yasagi oldugu dönemde sazanlarin yumurtalarini biraktigi anin belgesellik görüntüleri aratmadigini belirten Kepenek, “Yaklasik olarak son 10 yildir bu görüntüyü ilk defa yakaladik. Daha önceki görüntülerde irmak yataginda bireysel yumurtlamalar seklindeydi ama bu sene sürü haline geldiler. Bir günde neredeyse yumurtlamayi bitirip geri döndüler diyebiliriz. Vatandaslarimiz yumurtlama döneminde 30 Haziran’a kadar duyarlilik gösterip sazanlarimizi avlamazlarsa gelecek nesiller için yeni yavrulara bu sene merhaba diyecegiz” dedi.



Ekili anlar yuvalari oldu

Müdür Kepenek, barajda geçtigimiz yil su seviyesinin düsmesi ile bosalan arazileri vatandaslarin tarimsal üretim için ektigine dikkat çekerek “Bu ekinlerin içerisinde baliklar için çok güzel yavrulama, yumurtlama alanlari olusmus oldu. Su yükselmesiyle birlikte de isinan tarla suyu isitti ve baliklari yumurta için buraya çekmis oldu. Bu ekilen tarlalar baliklari için cazibe merkezi oldu” diye konustu.

Kaynak: İHA