Vali Bilmez Açiklamasi 'Bahar Van'da Daha Güzel'

Van Kültür ve Turizm Il Müdürlügü öncülügünde Van’in Gevas ilçesindeki Akdamar Adasi’nda düzenlenen ‘1. Badem Çiçegi Festivali’ renkli görüntülere sahne oldu.

Vali Bilmez Açiklamasi 'Bahar Van'da Daha Güzel'
Gevas’ta yer alan ve inanç turizmin önemli yerlerinden biri olan Akdamar Adasi tarihi günlerinden birini daha yasadi. Ilkbahar mevsimi ile birlikte badem agaçlarinin çiçek açtigi nisan ayini firsata dönüstürmek isteyen Kültür ve Turizm Il Müdürlügü, paydaslari Van Büyüksehir Belediyesi ve Gevas Belediyesi ile birlikte Akdamar Adasi’nda 1. Badem Çiçegi Festivalini düzenledi.

Ilk olarak Gevas merkezindeki saat kulesi önünde toplanan katilimcilar, kortej yürüyüsü gerçeklestirdi. Daha sonra otobüslerle Akdamar Iskelesi’ne tasinan vatandaslar, buradan da teknelerle adaya götürüldü. Akdamar Kilisesi önünde düzenlenenin festival, protokol konusmalarinin yapilmasi, halk oyunlari gösterisi ve türkülerin seslendirilmesi ile devam etti. Festival ile ilgili düzenlenen fotograf yarismasinda dereceye giren fotograflarin tanitilmasi ile devam eden program, protokolün halay çekilmesi ile sona erdi.

Festival sonrasinda bir açiklamada bulunan Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez, ilkini düzenledikleri Badem Çiçegi Festivali’nin bundan sonra her yil geleneksel hale getirilecegini belirterek, “Insallah bundan sonra bunu geleneksel hale getirip çiçek açtigi dönemlerde biz Akdamar Adasi’nda olacagiz. Burada halaylar çekmek, dostlugumuzu, kardesligimizi pekistirmek ve dogamiza sahip çikmak için el ele verecegimiz bir festivalimiz daha oldu. Insallah sürekli hale getirecegiz. Bahar Van’da daha güzel. Bu anlamda komsu illerden ve Türkiye’nin dört bir yanindan insanlari Van’a davet ediyoruz. Çiçek sezonunda herkesi Van’a bekliyoruz. Dogamizi kirletmeme adina hepimizin duyarli olmasi lazim. Hem tarihi kültürümüze sahip çikmamiz hem Van Denizi’nin masmavi kalmasi, buradaki çiçeklerin de hep açmasi için çaba göstermemiz ve ayni zamanda bu bölgede yasayan çocuklarimizin da hayallerini bu çiçekler gibi açmasi ve o açan hayallerin meyveye dönüsmesinin gerçeklesmesi için hep birlikte el ele verecegiz. Van’dan bütün dünyaya sevgiyi egemen kilmak için çaba içinde, gayret içinde olacagiz. Sevginin her seyi yenebilecek güçte olduguna, dünyadaki bütün silahlardan daha güçlü olduguna inaniyoruz. Onun için biz inadina sevgi, inadina kardeslik, inadina birlik diyoruz” dedi.

Gevas Belediye Baskani Murat Sezer ise Gevas’ta ilkini düzenledikleri festivali devamli hale getireceklerini vurgulayarak, “Insanlarimizin adamiza gelip, yöremizdeki güzellikleri yakinen takip etmesini saglayacagiz. Muazzam bir ilgi, muazzam bir kalabalik var. Mevsim sartlarinin yagmurlu olmasindan dolayi maalesef istedigimiz gibi bir ortami olusturamadik. Ama insallah gelecek sene daha yogun ve daha güzel bir katilimla daha çesitli programlar düzenlemeyi düsünüyoruz. Insanlarimizin bölgede türkülerle, sarkilarla, halaylarla yasamlarini idame etmelerini saglayabilmek, belediyemizin ve tüm kamu kurum ve kuruluslarimizin görevidir. Bu bölgeler artik eskisi gibi kötü seylerle degil daha güzel seylerle anilmali. Badem çiçeklerinin güzelligi gibi güzelliklerle anilmali. Biz bu minvalde elimizden gelen tüm gayretleri sarf ediyoruz. Insallah daha da güzel olacaktir” ifadelerini kullandi.

Festivale Il Jandarma Komutani Tuggeneral Hüseyin Bekmez, Il Emniyet Müdürü Atanur Aydin, Van Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri M. Fatih Çelikel, Gevas Kaymakami Bayram Yildiz, Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutani Binbasi Firat Aslan, kamu kurum ve kurulus temsilcileri ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA