Uzmanlardan Bayram Öncesi Beslenme Ve Tatli Uyarisi

Ramazan bayraminda artan tatli ve çikolata tüketiminde asiriya kaçmanin ciddi saglik sorunlarina yol açabilecegi uyarisinda bulunan uzmanlar, bayramda yeme ve beslenmeye dikkat edilmesi gerektigini söyledi. Konuyla ilgili Özel Denizi Tekden Hastanesi uzmanlari uyulmasi ve dikkat edilmesi gerekenler hakkinda önemli açiklamalarda bulundu.

Uzmanlardan Bayram Öncesi Beslenme Ve Tatli Uyarisi


Ramazan Bayrami’na sayili günler kala, Denizli Tekden Hastanesi uzmanlari beslenme ve tatli tüketimi konusunda uyarilarda bulundu. Ramazan ayi boyunca beslenme düzeninin degismesi ve günlük ögün sayisinin düsmesinin ardindan normal beslenme düzenine geçilmesiyle bir anda fazla yeme sürecine giriyoruz. Bu durum da bazi hastaliklarin ortaya çikmasina sebep olabiliyor. Tekden Hastanesi uzmanlari da gerekli tedbirlerin alinmasi konusunda uyarilarda bulundu. Ramazan Bayrami’nda tatli ve çikolata tüketiminin arttigindan bahseden Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Semra Tursun, “Ramazan ayi boyunca ögün sayisi, tüketilen yiyecekler ve su miktarindaki degisikliklerden dolayi bayramda beslenmenin önemi daha da artmistir. Su tüketimi özellikle de yeterli miktarda olursa bazi rahatsizliklarin önlenmesine de yardimci olur. Ögünlerde tüketilen yemek miktari, yag, seker, karbonhidrat miktarinin az olmasi sagligimiz açisindan son derece önemlidir. Bir ay boyunca tutulan orucun ardindan Ramazan Bayrami’nda tatli ve çikolatayi fazla kaçirmak bazi saglik sorunlarina sebep olabilmektedir” dedi

“Özellikle seker hastalarinin mümkün oldugu kadar tatlilardan uzak durmalari gerekir”

Ramazan sonrasi bayram ikramliklarinda asiriya kaçilmamasi gerektiginden bahseden Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Serdar Baysoy, “Ramazan ayini geride birakirken, bu ayda su tüketiminin yeterli miktarda olmamasi durumunun bazi rahatsizliklara sebep olacagindan bahsetmistik. Ramazanin bitmesi ve bayramin gelmesiyle birlikte ikram edilen tatlilar ve çikolatalari da fazla kaçirmamak sagligimiz açisindan son derece önemlidir. Asiri yemek yemek, tatli ve çikolataya özellikle dikkat etmesi gereken kisiler de seker, tansiyon, kalp hastaligi olan kisilerdir. Ramazan ayi boyunca yavaslayan sindirim sitemine bir ana yüklenmek özellikle bu tür hastalarda daha ciddi sikintilara sebep olabilmektedir. Bu yüzden ramazan bayrami boyunca ve sonrasinda agir yiyeceklerden uzak durmak sagligimizi riske atmamak son derece önemli. Ramazan Bayrami’ni normal beslenmemize dönmek için bir uyum süreci olarak düsünebiliriz” seklinde konustu.



“Her seyin azi karar çogu zarar”

Ramazan Bayrami’nda mideye bir anda yüklenilmemesi gerektiginden bahseden Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Mehmet Ali Çirnaz, “Uzun süre açlik gerektiren Ramazan ayindan sonra bayrama girmemizle birlikte genelde bir anda özellikle tatlilara yükleme yapiyoruz. Burada dikkat etmesi gereken kisiler özellikle seker hastalaridir. Seker hastalari dahil herkesin daha sebze agirlikli ya da daha hafif besinler tüketerek mideye yükleme yapmamasini öneririz. Ayrica çok fazla yemek yemek degil daha az ve hafif yiyeceklerle ramazan bayramini geçirmek mümkün. Hepimizin bildigi bir düstur var her seyin azi karar çogu zarar. Bu özellikle midemizin ramazan ayiyla birlikte rahatlamasindan sonra bayramda tatlilara fazla yüklenmemiz gerektiginin de önemine vurgu yapiyor. Bu konulara dikkat edersek ramazan bayramini da sonrasini da daha saglikli geçirmemiz mümkün” seklinde bilgi verdi.

“Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlarda asiriya kaçmayin”

Besinlere bir anda yüklenmenin bazi hastaliklara sebebiyet verebileceginden bahseden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Dr. Emrah Yerlikaya, “Ramazan ayinda kaybedilen sivi miktarini tekrar yerine getirebilmek için bünyeye göre günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesinde fayda vardir. Bunun disinda ramazan bayraminda ikram edilen seker, çikolata, tatli, hamur isleri gibi besinler kan sekerimizi hizla yükseltir. Bu gibi besinlere bayram gelince bir anda yüklenmek kan sekerinin hizla yükselmesine sebep oldugu gibi bazi sindirim sistemi sorunlarina da yol açabilmektedir. Bayram ziyaretlerinde ikramlara dikkat etmeli, asiriya kaçmadan yeterli miktarda tüketmemiz hem sagligimiz için hem de kilo almamak için önemlidir. Seker hastaligi gibi kronik rahatsizliklari olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlarin özellikle bayramda ve sonrasinda da bu sürece uymaya devam etmesinde fayda var” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA