Dagdan Topladiklari Otlarla Geçimlerini Sagliyorlar

Tunceli’nin Çemisgezek ilçesinde vatandaslar, sabahin erken saatlerinde çiktiklari daglardan topladiklari çiris otunu pazar tezgahlarinda satarak aile geçimlerine katkida bulunuyor.

Dagdan Topladiklari Otlarla Geçimlerini Sagliyorlar
Endemik türler açisindan zengin bir tabiata sahip Tunceli’de, yüksek daglarinda kendiliginden yetisen ve bölgede çiris olarak bilinen yabani pirasa pazar tezgahlarindaki yerini aldi. Birçok hastaligin önlenmesi ve tedavisinde sifa olarak bilinen çiris otu, yöre sakinleri tarafindan zor kosullarda toplanarak pazar tezgahlarina getiriliyor. Çiris otu, Tunceli’nin Özellikle Çemisgezek, Ovacik, Munzur daglari basta olmak üzere bütün ilçelerinde yetisiyor. Tunceli’den Elazig’a da götürülen çiris otu, kilosu 15 liradan alici buluyor.

Çiris otuna talebin yüksek oldugunu ifade eden Dursun Özgül, “Çiris otu daglarimizda kendiliginden tamamen dogal sekilde yetisiyor. Bu ot her derde sifali bir bitki. Farkli rahatsizliklari dolayisiyla talep eden ya da siparis veren çok oluyor. Geçtigimiz yil kilosunu 10 liraya satiyorduk. Bu yil ilk çiktigi zaman 15 liraydi. Simdi 12 buçuk liradan satiyorum” dedi.

Kaynak: İHA