Hamilelikte Folik Asit Eksikligi Dogacak Bebek Için Risk Olusturabilir

Folik asite duyulan ihtiyacin gebelik döneminde daha yüksek oldugunu belirten Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Ugur Çobanoglu, “Gebelik öncesinde ve süresince yeterli düzeyde folik asit tüketilmediginde olusabilecek folik asit eksikligine bagli olarak bebeklerde hayati tehdit edebilecek merkezi sinir sistemi hastaliklari, nöral tüp defektleri (omurga, omurilik veya beyni etkileyen ölüme neden olabilecek hastaliklar) görülebilmektedir” dedi.

Hamilelikte Folik Asit Eksikligi Dogacak  Bebek Için Risk Olusturabilir
Medical Park Ordu Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Ugur Çobanoglu, gebelik döneminde folik asit ihtiyaci hakkinda bilgilendirmelerde bulundu.

Dogal kaynaklardan ve takviye ürünlerden yeteri düzeyde folik asit tüketilmediginde folik asit eksikliginin meydana gelebileceginin altini çizen Op. Dr. Ugur Çobanoglu, B vitamini sinifinda yer alan B9 vitamininin sentetik yapidaki dogal formu olan ve ’’folat’’ olarak adlandirilan folik asitin, vücutta protein olusturan amino asitleri destekleyen bir vitamin oldugunu vurguladi.

Bu belirtiler göz ardi edilmemeli

Folik asit eksikliginin en önemli belirtilerinin halsizlik, yorgunluk, sinirlilik, bas agrisi ve kaslarda zayiflama oldugunu belirten Op. Dr. Ugur Çobanoglu, “Folik asit normal kan hücrelerinin olusumunda rol oynadigi için eksikligi halinde kansizlik ve buna bagli sikâyetler de ortaya çikar. Gebelik öncesinde ve süresince yeterli düzeyde folik asit alinmadiginda olusabilecek folik asit eksikligine bagli olarak bebeklerde hayati tehdit edebilecek merkezi sinir sistemi hastaliklari, nöral tüp defektleri (omurga, omurilik veya beyni etkileyen ölüme neden olabilecek hastaliklar) görülebilmektedir” diye konustu.



Depresyon riskini azaltabilir

Folik asitin kan hücrelerinin yapiminda ve çogalmasinda etkin rol oynadigini ve vücuda da çok sayida faydasinin bulundugunu dile getiren Op. Dr. Ugur Çobanoglu, su bilgileri paylasti:

“Folik asit vücudun ihtiyaç duydugu oksijeni saglayan kan hücrelerinin olusumunda rol oynar. Folat seviyesinin yeterli seviyede olmasi depresyon riskini azaltir. Kalp sagliginin korunmasinda da homosistein metabolizmasinin normal fonksiyonunlarina devam etmesine katki verir. Folik asit tüketimi bagisiklik sisteminin normal fonksiyonlarina katki saglayarak vücut savunmasinin desteklenmesine yardimci olur. Ayrica çesitli nedenlerle olusmus halsizlik, yorgunluk gibi sikâyetlerin hafiflemesine destek olur. Folik asidin en önemli faydalarindan biri de hamilelik dönemi ve öncesinde sagladigi faydalardir. Gebelik döneminde folik asit tüketimi anne adayinin folat seviyesinin yeterli olmasina katkida bulunarak bebeklerde olusabilecek omurilikte açiklik, kafa yapilarinda bozukluk (spina bifida, anensefali gibi nöral tüp defektleri) gibi risklerin azalmasina yardimci olur.”

Yesil yaprakli sebzelerde bulunur

Op. Dr. Ugur Çobanoglu folik asit içeren gidalarin en çok koyu yesil yaprakli sebzelerde bulunduguna dikkat çekti. Op. Dr. Çobanoglu, “Folik asit yönünden zengin gidalara sebze türünde ispanak, marul, brokoli, bamya, pancar ve lahanayi, meyve türünde ise portakal, greyfurt ve mandalina gibi turunçgilleri örnek verebiliriz. Bakliyatlardan mercimek, fasulye ve bezelyenin disinda balik ve yumurta da folik asit içermektedir. Ay çekirdegi, kabak çekirdegi, findik, badem, susam ve keten tohumu da yüksek miktarda folik asit içeren kuruyemislerdir” açiklamasinda bulundu.

Bebegin saglikla dünyaya gelmesi için oldukça önemli

Folik asite duyulan ihtiyacin gebelik döneminde daha yüksek oldugunu söyleyen Op. Dr. Ugur Çobanoglu, “Gebenin yeterli seviyede folik asit tüketmesi önemlidir. Gebelik süresince yeterli düzeyde folik asit alimi, dogan bebeklerin merkezi sinir sisteminde olusabilecek anomali ihtimallerinin azalmasina yardimci olarak bebegin saglikli bir sekilde gelisimine katkida bulunur” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA