Hakkari'de 30 Milyon Euro'luk Projeyle Kirlilik Son Bulacak

HAKKARI – Hakkari Belediyesi ve ilçe ile belde belediyeleri tarafindan hazirlanan ve il özel idaresinin de ortak oldugu 30 milyon Euro’luk “Entegre Kati Atik Tesisleri” projesiyle çevre kirliliginin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Hakkari'de 30 Milyon Euro'luk Projeyle Kirlilik Son Bulacak
Açiklamalarda bulunan Çukurca Belediye Baskani Baskan Ensar Dündar, Avrupa Birligi tarafindan onaylanan ve IPA fonlariyla ortak finansman saglanarak bir entegre kati atik yönetim projesi hazirladiklarini söyledi.

Kentsel ve kirsal alanin tamamina hizmet verilmesini hedeflediklerini belirten Dündar, “Hakkari Entegre Kati Atik Tesisi, Akçali ile Bagisli köyleri arasindaki Beyaztas mevkiindeki 43 hektarlik bir alanda yapilacak. Yilda 95 bin ton atik bertaraf edilecek.

Bu tesisler elle ayirma yapilmayacak sekilde tam otomatik olarak çalisacak. Tesiste; poset açici, döner elek, elektromanyetik miknatis, sarsak elek, otomatik seçme bandi, balistik seperatör, optik ayirici, balyalama üniteleri bulundurulacak. Ambalaj atiklarin ise geri kazanimi saglanarak ekonomik girdi saglanmasi hedefleniyor. Yüzde 85 Avrupa destekli hibe ile yüzde 6.75 Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ve yüzde 8.25 ise kurdugumuz ortak birlik tarafindan karsilanacaktir. Bu projenin toplam maliyeti 29 milyon 390 bin 605 Euro olup Mart 2023’te faaliyete girecektir. Çukurca vahsi çöp depolama alani Hakkari merkez vahsi çöp depolama alanina tasinarak yerinde rehabilite edilecek; Semdinli, Derecik ve Esendere vahsi çöp depolama alanlari da Yüksekova vahsi çöp depolama alanina tasinarak yerinde rehabilite edilecektir” dedi.

Baskan Dündar, tibbi atik sterilizasyon ve kompost tesislerinin de proje bünyesinde mevcut oldugunu söyleyerek, “Daha önceleri tibbi atik için 200 kilometre uzakliktaki Van iline gönderilen atiklar, simdi bu tesiste bertaraf edilecektir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA