Dogu Karadeniz'i Çay Telasi Sardi

Dogu Karadeniz’de yaklasan çay sezonu için müstahsiller önce budama, sonrasinda gübreleme islemlerini yaparak yeni sezona hazirlaniyor.

Dogu Karadeniz'i Çay Telasi Sardi
Dogu Karadeniz’de Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici ailenin geçim kaynagi olan çay için Mayis ayinin ortalarinda toplama islemi için bahçelere girilecek. ÇAYKUR’a çay vermek isteyen müstahsiller Mayis öncesi ilk olarak çaylarini budayarak çay bahçelerinin temizligini yaparken, sonrasinda gübreleme islemlerine baslayan çay müstahsilleri açilacak çay taban fiyati için gözlerini Tarim ve Orman Bakanligi’na çevirdi.

Sezon hazirliklarinin gayet güzel devam ettigini belirten çay üreticisi Hakan Alaca “Hazirliklar su anda güzel gidiyor. Takriben Ramazan ayindan kisa bir süre sonra çay toplamaya da baslariz. Yas çay fiyatini diyecek olursaniz 8 TL’nin üzerine çikmasi lazim. 7-8 TL gibi olursa iyi olur. Çayin en basit islemi aslinda gübre vermektir. Üç günde topladigin çay bahçesinin gübresini birkaç saatte bitirebiliyorsun. Ama gübre fiyatlari bu sene üreticiyi zorladi. Mesela geçen yil 800 kilo gübre veren bir kisi bunu 400 kiloya düsürdü. Gübrenin tonu 8 bin TL’ye kadar çikti diyorlar. Yani haliyle baya bir zorladi. Elbet devletimiz bu konu hakkinda bir seyler düsünüyor” seklinde konustu.



"Gübre verdikten sonra hazir hale geliyoruz"

Gübreleme islemlerini yaparak çay sezonuna hazir hale geleceklerini anlatan Sami Dogan “30 gün önce budama islemlerimizi yaptik. Simdi de gübremizi veriyoruz. Insallah 30 gün sonra da çayimizi toplamaya baslayip güzel

bir sezon geçirmeyi istiyoruz. Rizeli 9 bin TL gibi bir fiyat istiyor yas çay için. Kimi yerlerde 7 bin TL olacak diyorlar. Bilmiyoruz, o civarlarda bir fiyat verilir sanirim” dedi.



"Yas çay fiyatini yüksek bekliyoruz"

Bu sezon yas çay fiyatini yüksek beklediklerini ifade eden çay üreticisi Sema Küçükmustafa “Bu sene yüksek beklentilerimiz. Enflasyon oranina göre bizde çayimiza fiyat verilmesini bekliyoruz. Rekolte belli olmaz, kar yagdi bu çay için iyi olabilir. Ama Rize’nin havasi belli olmuyor. Çok sicak olursa da olmaz, çok soguk olursa da olmaz. Orta bir hava durumu olacak ki çay verimli olsun. Kisacasi bizim çayimizin verimi tesadüf eseri gibi bir sey” seklinde konustu.



"Gübre fiyatlari zorladi"

Gübre fiyatlarinin bu sene üreticiyi zorladigini fakat gübrenin vazgeçilemez oldugu belirten Küçükmustafa “Gübre fiyatlari zorladi. Erkenden alanlar oldu ucuz diye. Onlar da mermer karisimi çikti. Simdi bu zamanlara kadar bekleyenlerde pahali aliyorlar. Yeni alanlar 9-10 bin TL gibi fiyatlardan aliyorlar. En ucuz gübre su anda 8 bin TL bandinda. Gübremizi ne eksiltebiliriz ne artirabiliriz. Fazla verirsen çayi yakar, az verirsen verimi olmaz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA